NGC Prod.
BENCSIK SÁNDOR - A ZÖLD, A BÍBOR ÉS A FEKETE (1995)
Kiadás éve:
1995
A lemez típusa:
Válogatás
Stílus:
Hard Rock
Felállás:
Schuster Lóránt
Szerkesztés
Bencsik Sándor
Szólógitár (Tk:1-8.)
Deák Bill Gyula
Ének (Tk:7-9.)
Varga Miklós
Ének (Tk:4.,9.)
Vikidál Gyula
Ének (Tk:1-3.,9.)
Tunyogi Péter
Ének (Tk:5.,9.)
Cserháti István
Billentyűs hangszerek (Tk:1-5.)
Zeffer András
Billentyűs hangszerek (Tk:9.)
Babári "Mr. Basary" József
Billentyűs hangszerek (Tk:7-8.)
Lerch István
Szintetizátor (Tk:6.)
Sárvári Vilmos
Szólógitár (Tk:5.,9.)
Sáfár József
Basszusgitár (Tk:1-2.,4.)
Zselencz László
Basszusgitár Tk:3.,6-8.)
Kékesi "Bajnok" László
Basszusgitár (Tk:5,9)
Szabó István
Dob (Tk:1-2.,4.)
Pálmai Zoltán
Dob (Tk:3.,6-8.)
Póta András
Dob (Tk:9.)
Papp Tamás
Dob (Tk:6.)
Mareczky István
Dob, (Tk:5.)
Bergendy István
Szaxofon (Tk:5.)
A lemez kiadója:
Dalok:
1.Soha nem elég
2.Vágtass velem
3.Ómen
4.Halálkatlan
5.Csillag leszel
6.A dongó
7.Ha megszólalnál
8.Névtelen hős
9.A zöld, a bíbor és a fekete
Rögzítette:
The 7th Evil
2010. augusztus 13., péntek, 10:22
Szerkesztés:
szerkesztes
P. MOBIL - BENCSIK SÁNDOR - A ZÖLD, A BÍBOR ÉS A FEKETE
BENCSIK SÁNDOR

1952. IX. 15 - 1987. IX. 23.

Egy visszaemlékezés soha nem humorfesztivál, különösen akkor nem, ha az érintett meglehetősen fiatalon távozott a boldog vadászmezőkre. Ha pedig kortársainak felsejlik, hogy Isten áldotta tehetségét az ideológiai megfontolásból partvonalra állított P.Mobil szólósaként albumon nem is engedték megörökíteni, akkor bizony ökölbe szorul a kéz. Bencsik "Samut" már nem lehet feltámasztani, de emlékezni rá kötelező, mert életpályája tanulságul, egyben figyelmeztetésül szolgálhat a zenésztársadalomnak. Figyelmeztetésül, hogy a tehetségek fogják meg egymás kezét, mert egyébként bármelyikük gyengének bizonyulhat...

Martonvásáron alakította első zenekarát, majd 1972-ben a Beatrice, egy évvel később a Gesarol (a DDT rovarölő szer magyar megfelelője) gitárosa lett. Schuster Lóriéknak veszettül tetszett, hogy a Taste féle "Same Old Story"-ban végtelen, ugyanakkor változatos szólókat tudott lenyomni. Miután a hatalom betiltotta a nem szalonképes nevet - egyben a sprayt is -, máról holnapra a P.Mobilként tovább működő csapatban találta magát. Játszott mindent, ami akkoriban jó volt és kellett a fiataloknak a Grand Funktól a Bad Companyig. Mivel tökéletességre törekedett, zenésztársai mindig biztosak lehettek felkészültségében, számára nem létezett a "majd meglátjuk, hogy alakul" gondolkodásmód. Lassanként, nótáról nótára elkezdődött az a folyamat, amelynek eredményeként fogyni kezdtek a repertoárból a "külföldiek" és szaporodni azok a saját nóták, amelyeket majdan tömegek énekelnek himnuszként. "Egy ütemre forgott az agyunk" - emlékezik a zenekarvezető. De vajon kellhetett-e a KISZ-nek, a kommunista pártnak olyan szókimondás, mely szerint a korabeli Magyarországon csak az őrültek házában boldog az ember ? Márpedig erről szól a "Király". Ha még hülyéskedtek volna, de a P.Mobil komolyan gondolta, amit mondott. A hatalom nemkülönben. Lehetett bármekkora tömeg a koncertjeiken, harsoghatta akárhány torok, hogy "A hajsza, A gálya, A Phoenix éjszakája", Aczél György kultuszminiszter napiparancsát szolgaian végrehajtó Bors Jenő és Erdős Péter, a magyar Hanglemezegyártó Vállalat teljhatalmú urai mikrofonközelbe sem engedték őket. (Maximum kislemezek erejéig.) Samu csak nézte, hogy más limonádégyártók hogyan húznak el mellette, miként szűnnek meg filléres gondjaik. Évekig bírta cérnával a nélkülözést, az idegfeszültséget, miközben közreműködésével, kitartó munkával megírták az első magyar történelmi rockszvitet, a "Honfoglalást". Ennek lemezrevétele természetesen szóba sem jöhetett, bár a mézesmadzagot elhúzták előttük, hogy rádiófelvételként lejátszásra kerülhet. Egyik koncertjüket rögzítették is a Honfoglalással, azonban a mesterszalag elkallódott(?) és csak 1996-ban(!) került elő. Ezek után még örülhettek, hogy 1978-ban boltokba kerülhetett első kislemezük a "Menj tovább/Kétforintos dal", amit a "Forma 1/Utolsó cigaretta", valamint a "Miskolc/Csizma az asztalon" megjelenése követett, ezek a felvételek tehát megőrizték a gitáros "kezenyomát", érzelemvilágát. De hol volt ez a százezerszámra eladott albumok lehetőségeihez képest ?

A kilátástalanság megbontotta a P.Mobil egységét, először Vikidál Gyula távozott, majd a lemezgyártól súgtak a maradéknak, hogy Lóri nélkül kiadnák a számaikat. Mivel ez a simli nem jött össze, így 1980-ban Cserháti Pistának és Samunak segítettek talpra állítani a Pandora's Boxot. Hozzájuk csatlakozott Sáfár József basszusos, Szabó István dobos és Varga Miklós énekes. Az MHV, betartva ígéretét, azonnal kiadta első albumukat. Amikor Vargát a Safáriba szólítja a kötelesség, helyére Vikidál kerül, a másik két tagot pedig az egykori Mobilos Pálmai Zoltán és az Eddás Zselencz László pótolja. 1982 októberére, Radics Béla temetésére megírják a "Zöld, a bíbor és a fekete" című kegyeletet, majd az MHV kiadat velük még két albumot. De mindez csak színjáték, hiszen ekkorra a lemezgyár pasái már letöröltették a hard rock feliratot a könnyűzene palettájáról, így aztán nekik is bealkonyult. Samu először Metal Company néven próbálkozik, majd a Bill és a Box Company következik, de ez sem hoz megváltást, anyagilag padlóra kerül. Magánélete, alkotói ereje egyaránt megsínyli ezt az állapotot. Szülei segítségével egy felújításra szoruló házat vásárol, de csak jobban eladósodik, ráadásul száztíz kilós, egykori bokszbajnok apósa, a milliomos üzletember, agyilag nem fogja fel, mit jelent Samu számára a zene, vállakozásra akarja kényszeríteni. Egy alkalommal a gitáros kislányával együtt kapja fel a gyerekágyat, hogy azzal csapja agyon, mire a szüleihez menekül, akiknek orvost kell hívniuk az idegösszeroppanást kapott fiatalemberhez. Ettől kezdve pokoli a történet. Anyósával, feleségével és kislányával először Svédországba, majd Ausztriába emigrál, ahová apósa is utánamegy, rátalál és zárt ajtón keresztül fenyegeti. Pár órával később az egykori gitáros lágerbeli szobájuk ablakából az utcára vetette magát, kislánya szeme láttára halt szörnyet. Hogy valóban így történt-e, üldözte-e valaki, valószínűleg sosem fogjuk megtudni.

Zenésztársai, barátai csak egyet tehettek, hogy kivárták az alkalmat, amikor tisztességgel megemlékezhetnek róla, mert azonnal még ezt sem volt szabad. Elsőként a P.Mobil lépett, amikor az "Ez az élet Babolcsai néni" albumhoz megírta az "Egyszer az életben" című dalt, amelynek színpadi előadásán Lóri imádkozza a Miatyánkot Samu lelki üdvéért. "Angolul gitározott, magyarul halt meg" - teszi hozzá. Ezt követte az 1995. április 30-án és május 1-én a PeCsában adott P.Mobil koncert, amelynek részeként egykori énekestársai, Deák "Bill" Gyula, Tunyogi Péter, Varga Miklós és Vikidál Gyula énekelték el tiszteletére a "Zöld, a bíbor és a feketét", amelyet szövegírója, Csiga Sanyi egy újabb Samura jellemző strófával egészített ki.

"A zöld, a bíbor és a fekete" című válogatás lemez kiadott és kiadatlan - pl. a "Dongó", "Ha megszólalnál, a "Névtelen hős" - felvételeiből, E két utóbbit egy 1987. IV. 10. Bp. E-Klub-beli koncerten rögzítette valaki - Köszönet érte!!! -
Végül 1997. július 23-án pályafutásának kezdeti helyszínén, Martonvásáron, a róla elnevezett emlékszínpadon zenéltek érte ismét egykori zenésztársai. "Jó ember volt" - mondja Bill, és ebben minden benne van. Csak a zenének élt - sosem volt eltelve magától -, aki talán mindenki másnál érzékenyebben reagált a külvilág rezdüléseire. Ahogy annak idején, úgy - néhány kivételtől eltekintve - ezúttal sem volt rá igazán kíváncsi a média.
P. Mobil - Veletek (single CD) (2018)
Kritika, oldboy @ 2018. augusztus 22., szerda, 19:28
P. Mobil - Csoda történt! (2017)
Kritika, oldboy @ 2017. szeptember 9., szombat, 10:09
P. Mobil - 1979-1996 (2016)
Kritika, oldboy @ 2016. június 19., vasárnap, 12:10
P. Mobil - 1976-1979 (2015)
Kritika, oldboy @ 2015. november 28., szombat, 15:18
© 2001-2024 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.035 seconds to render