NGC Prod.
A ''NAGY P. SOROZAT'' 2. RÉSZ: AZ ''ELSŐ'' NAGYLEMEZ '78 (2009)
Kiadás éve:
2009
A lemez típusa:
Koncert/live
Stílus:
Hard Rock
Felállás:
Schuster Lóránt
Zenekarvezető-Szövegíró-Vokál
Vikidál Gyula
Ének
Bencsik Sándor
Szólógitár
Kékesi „Bajnok” László
Basszusgitár-Ének-Vokál
Cserháti István
Billentyűs hangszerek-Vokál
Mareczky István
Dob
A lemez kiadója:
RNR Media
Dalok:
1.Intro (Földi Ottó)
2.Kétforintos dal
3.Főnix éjszakája
4.Tűzimádó
5.Honfoglalás - Szvit
6.Nem változol semmit
7.Lőj rám
8.Forma 1.
9.A vonat
10.Menj tovább
11.A király
12.Utolsó cigaretta
13.Lőj rám (Bónusz)
14.Forma 1. (Bónusz)
Rögzítette:
The 7th Evil
2011. november 7., hétfő, 13:11
Szerkesztés:
szerkesztes
P. MOBIL - A ''NAGY P. SOROZAT'' 2. RÉSZ: AZ ''ELSŐ'' NAGYLEMEZ '78
A Nagy P. sorozat ezen részében az előzőhöz képest vissza-megyünk az időben 1978-ba. A P. Mobil ezzel az elnevezéssel immár 5 éve működött és ekkorra egy rendkívül erős felállás alakult ki és olyan repertoárral rendelkeztek, amely minden-képpen lemezre kívánkozott volna.

Nagylemez, önálló album. Manapság minden zenekar annyi albumot ad ki, amennyit akar és akkor, amikor akar, ha az anyagi lehetőségek adottak. Manapság már szinte felfoghatatlan, hogy a P. Mobil valaha nem készíthetett lemezt.

A P. Mobil első klasszikusnak mondható felállása a hetvenes évek végén működött és akkoriban csak egy lemezkiadó – a Magyar Hanglemezgyártó Vállalat – létezett.

Mint azt mindenki tudja, vezetésének kénye-kedve határozta meg, hogy kinek lehetett lemeze és kinek nem. Sikeres turnék, az egész országban telt-házas koncertek nem jelentették egyértelműen, hogy egy zenekar nagylemezt készíthet.
Erre az egyik legjellemzőbb példa a korszak legjobb rockzenekara a P. Mobil.

A P. Mobil zenekar minden felállását nagyon szeretem a hetvenes évektől egészen napjainkig, de számomra mindenképpen a nagy kedvenc az 1978-as felállás, még akkor is, ha életkoromnál fogva lemaradtam róla.

Lássuk, hogy kik is alkották ezt a csapatot.
Vikidál Gyula a hetvenes évek végén az élete legjobb formájában volt, ma is lenyűgöz, ahogy akkor énekelt.
Bencsik Sándor nem csupán gitározott, hanem rendkívül kifejező módon, sajátos, mással össze nem keverhető módon játszott.
Cserháti Pityi pedig amit eljátszott a Hammondján az nagyon a helyén volt, de nem játszotta túl a szerepét.
Kékesi "Bajnok" László méltó társa volt Bencsik Samunak.
Mareczky Istvánnak volt egy jó pár technikásabb utódja a dobos poszton a zenekarban, mégis az Ő egyszerű, flikk-flakkoktól mentes dobolása tetszik a legjobban.

Megjegyzem nem győzött panaszkodni, hogy a Főnök nem engedi érvényesülni. És persze ott volt Schuster Lóránt, a P. Mobil örökös főnöke. Ha Ő nincs ott, egy zenekar akármilyen jó, nem lehet P. Mobilról beszélni (lásd Rudán-Vikidál-Kékesi-Zeffer quartett). Hogy miért érzem a legjobb felállású P. Mobilnak ezt a csapatot? A kérdésre ez a felvétel ad választ.

1978-ban a zenekar Láng Művelődési Házban tartott koncertjét a rádió a keverőpultról felvette. Érdekes, hogy a jelen kiadvány alapját nem a rádió, hanem a zenekar „műfejes” technikával készült felvétele adja. Ez azt jelenti, hogy a keverőpultnál elhelyeztek az emberi fülek távolságának megfelelően két mikrofont, amelyek hangját rögzítettek.

Így a felvételre pont az került, amit ott a helyszínen lehetett hallani, a közönség hangjával együtt, ezért hat olyan természetesnek és tényleg élőnek. A felvétel készítésének módja azt is jelentette, hogy a rögzített anyagot utólag semmilyen módon nem lehetett kozmetikázni. Minden úgy szól, ahogy akkor és ott volt. Igaz van egy-két kisebb gerjedés, de az egész így nagyon jól szól.

Erről a koncertről a lemezgyári ígéretek ellenére nem készült nagylemez.
Mindössze a rádió felvételéből egy kislemez jelent meg (Forma I. és Utolsó cigaretta). Ezt megelőzően ez a felállás (még Pálmai Zoltánnal a doboknál) stúdióban felvett és kiadhatott egy kislemezt (Kétforintos dal, Menj tovább). És ennyi!

A folytatást ismerjük: 1979-ben Vikidál Gyula távozott a zenekarból. Ezért a lépésért akkor nagyon haragudtak rá a mobilosok, de utólag úgy gondolom, hogy talán meg lehet Őt is érteni. Az ország legjobb rockénekese volt, de nagylemezen a P. Mobilos korszakában nem bizonyíthatott.

A talán még nagyobb csapás alig egy év múlva következett be, amikor Bencsik Sándor és Cserháti István egyszerre távoztak a zenekarból, hasonló okokból mint Vikidál Gyula.
Ezt követően is talpra állt a P. Mobil és új tagokkal végre készülhettek lemezek, amelyek nagyon jól sikerültek.

Ezzel együtt is a Magyar Hanglemezgyártó Vállalat akkori illetékeseinek soha el nem évülő bűne, hogy az 1978-as P. Mobilnak nem engedtek lemezt kiadni, ezzel megfojtották és a szétrobbanásához hozzájárultak.

Óriási szerencse, hogy ez a felvétel megmaradt, igaz sokáig a fiókban pihent. Valamikor 1995-ben vagy 1996-ban egy újság mellékleteként már napvilágot látott a Honfoglalás erről a felvételről, majd 1999-ben megjelent a teljes koncert.
Most pedig bónuszokkal (a Lőj rám és a Forma I. demoja) kiegészítve újból kiadta Schuster Lóránt.
A demok is igazán jól szólnak, pedig nem stúdióban, hanem a próbateremben készültek egy 4 sávos magnóval.

Akármikor ezeket a dalokat hallgatom az összes P. Mobil és magyar rockzenei album közül ez váltja ki bennem a legtöbb hatást.
Egyrészt rendkívül jó hallgatni, nem tudok vele betelni, egyszerűen imádom!
Viszont van bennem rengeteg szomorúság is. Nem tudom és nem is akarom megérteni miért nem engedték a P.Mobilnak kiadni ezt az albumot akkor, amikor ennek az ideje lett volna?
Ami igazán fájdalmas az albummal kapcsolatban, hogy a P. Mobil akkori tagjai közül Bencsik Sándor 1987-ben, Cserháti István 2005-ben meghalt.
Óriási bennem a hiányérzet, hogy élőben ebben a formában nem hallhattam ezt a csapatot, azonban ezt CD-t elindítom és a szememet becsukom úgy érzem, mintha visszamentem volna az időben és én is ott lennék Láng Művelődési Házban.

A bónusz a végül máshogyan kiadott kislemez anyaga, a Lőj rám! „ideológiailag nem állta meg a helyét”. A program az 1978-as nyári Honfoglalás alapprogram százezerrel bepróbált anyaga, nem tudtak hibázni, ezt álmukból felkeltve is. Samuka miket játszott! Ezt a felvételt oda lehet adni, bárkinek, aki még nem ismermi, hogy b*zmeg, ez a P. Mobil. Ugyan itt nem játszák a Csizma az asztalont, de az előzenekar az Apostol volt... A felvétel még ez évben adásba került a Rádióban, kb 40 percesre vágva
P. Mobil - Veletek (single CD) (2018)
Kritika, oldboy @ 2018. augusztus 22., szerda, 19:28
P. Mobil - Csoda történt! (2017)
Kritika, oldboy @ 2017. szeptember 9., szombat, 10:09
P. Mobil - 1979-1996 (2016)
Kritika, oldboy @ 2016. június 19., vasárnap, 12:10
P. Mobil - 1976-1979 (2015)
Kritika, oldboy @ 2015. november 28., szombat, 15:18
© 2001-2024 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.039 seconds to render