Anubis Gate
Anubis Gate

(Nightmare Records • 2011)
oldboy
2011. szeptember 24.
0
Pontszám
9

Olyan zongoradallammal kezdődik a Hold Back Tomorrow, ami egy nagyon kellemes 60 percet vetít előre.
Aztán ahogy a basszusgitárosból, énekessé avanzsált Henrik Fevre megszólal, az ember azt hihetné, hogy a Turbos Tanka Balázst hallja.
De komolyan, nemcsak a hangszíne, de még a dallami is Balázsunkat idézik!


Pedig biztos jó páran kíváncsiak voltak rá, hogy mire mennek a dán power progosok az első négy lemezüket feléneklő Jacob Hansen nélkül.
Hát sokra mentek!
Mondjuk mázlijuk is volt, hiszen nem kellett új énekes után nézniük, ugyanis Henrik a bőgőzés mellett szinte a kezdetek óta énekelt is, bár lemezenként csupán 1-2 dalban kapott nagyobb teret.
Ugyan nemrég ismerkedtem meg a srácok zenéjével és ezen ismertető tárgyán kívül az előző albumukat, a 2009-es, The Detached címűt állt módomban letesztelni, azt ennyiből is sikerült leszűrnöm, hogy egy, a stílusán belül mindenképp kiemelkedő bandával van dolgom.
Ráadásul nekem ez az „öndefiniáló” új opusz jobban tetszik, mint az elődje és ebben hatalmas szerepe van Henriknek, akinek a hangja és a fogós dallamai is közelebb állnak hozzám, mint elődje produktumai.
Pedig Jacob is egy jó torok, de Henrik színesebben énekel és olyan árnyalatokra, hangulatokra képes, amiket Jacobnál nem éreztem.

És a zene is színesebb, rétegzettebb, tágabb hangulati spektrumot felölelő, mint az előző lemezen.
Nem a Dream Theater-i értelemben progresszív, tehát nem a véget nem érő tekeréseken, technikai villantásokon van a hangsúly, hanem az apró, első hallgatás alkalmával fel sem tűnő hangszerelési finomságokon és a fogós dallamokon.
A World In A Dome például a nyolc perces játékidő ellenére sem fullad unalomba, végig izgalmas, okosan építkező darab, hatásos verzékkel és szárnyaló refrénnel.
A Desiderio Omnibus talán a legkeményebb, legpoweresebb nóta, iszonyat húzása van!
Jesper M. Jensen és Kim Olesen amellett, hogy veszettül tolják a riffeket benne, még jó kis effektekkel, hangszínekkel is dúsítják a dalt.


És nem csak itt, de az összes szerzeményben komoly szerep jut a billentyűknek, amik nem mennek a gitárok rovására, csupán fűszerként funkcionálnak, de nem a klisés hangzásokat hozzák és szerencsére megkímélnek minket a fárasztó, hosszadalmas billentyűszólóktól is!
Egy nagyon intelligens, mégis szórakoztató zenét játszó bandát ismertem meg az Anubis Gate személyében.

Ez a lemez minden bizonnyal ott lesz a 2011-es év legjobb progresszív albumait tartalmazó képzeletbeli listámon.
És miután meghallgattad, talán Te is így leszel ezzel, Kedves Olvasó!



 
Dreki Ferdhast Tour 2024 Dreki Ferdhast Tour 2024
September 09.
Scorching Europe 2024 Scorching Europe 2024
September 10.
Tones of Decay III. Tones of Decay III.
September 13.
Insane Folkride Minifest Insane Folkride Minifest
September 14.
Nytt Land Nytt Land
September 18.