Kylfingar – jászsági viking kislemez


A jászsági viking metalos Kylfingar zenekar bemutatkozó kislemezzel jelentkezett, mely ingyenesen letölthető INNEN. A zenekar 2012 tavaszán alakult Asgard néven, majd nagyjából egy év múlva vették fel mostani nevüket.
Az Észak népe EP mindhárom dalának új verziója szerepelni fog az ősz elején megjelenő nagylemezen, a Halhatatlanokon is, mellyel igen jó tempóban haladunk és melyhez jelenleg lemezkiadót keresnek.
Hallgassátok, majd tovább kattintva olvassátok el mit gondol a dalokról a banda.



_ELVALASZTO_
A nevük eredete: a kylfingek – többesszámban kylfingar, ejtsd „külfingár” – egy skandináviai eredetű népcsoport volt, – nevük jelentése „buzogányos” (buzogány, harci bot=kylfa óskandináv nyelven) – akik végigportyázták Kelet-Európát a IX-XI. században, egy részük pedig katonai segédnépként Kijev, Bizánc és Magyarország szolgálatába szegődött. A magyarok kölpény néven ismerték őket, s a hagyomány szerint e harcosok közül került ki a legendás Botond vezér.

A dalok és koncepcióik

Észak Népe 

http://www.youtube.com/watch?v=z1c6WHUs2GY&


E dal az északi hitet és harcosokat helyezi előtérbe, akik átkelnek a jeges tengeren, hegyen és völgyeken át, hogy bebizonyítsák isteneik előtt, mire születtek és megmutassák a többi népnek, miben is hisznek. Megvívják csatáikat azokkal, akik „hitetlen kutyáknak” tartották őket és ezzel isteneik kedvére tesznek. Csaták előtt, közben és utána is éneklik az indulót, ami egész életükben elkíséri őket. Ez a szövegben is elhangzik egy ízben: „És a hamvak zengik nevünk, csontok mormolják énekünk, rúnák írják hős tettünk, egy életen át…” Majd a zene igazi hangsúlyát egy szavalás, egy bemutatás adja, amit Odin mond el fentről azoknak, kik fiai ellen vannak. „Hitetlen kutyáknak nevezték az én fiaim?” – mondta Odin, és elindította gyermekeit a hősi csatába. A végén pedig, mint vér- és diadalittas harcosok, éneklik a Mindenek Atyjának írt indulójukat az örökkévalóságig!

Út a Valhallába

http://www.youtube.com/watch?v=MAvNBSa9dcg&


Történetünk egy messzi északi tájra visz minket, hol békésen élnek faluközösségekben az emberek. Hősünk is épp vadászni indult egy hűvös őszi reggelen. Ám a vadászat közben sikoltások és harc zaja ütötte meg a fülét. Tudta, hogy a szerettei veszélyben vannak. Visszaindult, de már csak a porig rombolt falut és a lemészárolt családját és barátait találta. Elindul hősünk, árnyként lopakodva végig a hófödte tájon, hegyeken s völgyeken át, erdőkön s folyókon átkelve. Napokon át megy, hajtja előre a bosszú. Hamarosan rátalál a gyilkos hordára, s egyedül száll szembe a többszörös túlerővel. Hamar megmutatkozik, hogy a vikingek harci tudása messze a legjobb eme földön. Főhősünk beteljesíti bosszúját, de számos sebet kap a harc közben és a csatamező közepén leheli ki a lelkét. Arcán még utoljára mosoly, szemében fény csillan meg.

S mikor a nap leszállt, a táj sötétbe borult, egyedül neki fénylett a messzeség, mert rátalált a Valhallába vezető útra. Elindult hát ezen az úton, hogy újra együtt legyen a szeretteivel…

Helheim

http://www.youtube.com/watch?v=POZ3pgYu24E&


E dal egy aggastyán harcosról szól, ki már visszavonultan éldegél messzi északon, egy hóval és jéggel borított fennsík kis házikójában. Megélt már jót is, rosszat is. Harcolt nagy csatákban, elvesztett mindent és mindenkit, akit lehetett. Már csak egy valaminek él: írja az életéről szóló történetet. Egy valamit nem tud lejegyezni, és ez az, ami meggátolja őt abban, hogy eltávozzon erről a világról. A szerelem az, ami még kimaradt életéből, s ennek az érzésnek a hiánya tartja őt Midgardon. Egy szép napon azonban rámosolyog a szerencse, eljő’ hozzá az asszony, akire várt. Boldogok lesznek. Ám ez a boldogság egyetlen napig, egyetlen éjszakára szólt. Mivel már semmi nincs ebben a világban, amit elérhetne, ami a célja lehetne, másnap már nem ébred fel aggastyán vikingünk. Asszonya búcsúzik tőle, testét hajóra teszi, alatta lángra lobban a rakás, majd teste így indul el Helgrind, az alvilág kapuja felé. Boldogsággal telt lélekkel vág neki az útnak Hel istennő hazájába, Helheimbe, az örök tél élettelen birodalmába! Útja hosszú és veszélyes. Helheim kapujában kakas kárál a holtaknak, túl kell jutnia rajta, majd át kell kelni a Zengőhídon, hogy eljusson Hel várához, ahol nyugalmat találhat.

Kylfingar – jászsági viking kislemez (1 komment)

  • goathornedgod666 goathornedgod666 szerint:

    …egy leragot csont visszaoklendezese. szeretem a stilust meg a mondanivalojat is de irrital mikor eggyesek olyasmivel jonnek elo manapsag amit tobb ezren megcsinlatak mar tobb 10 evvel ezelott. foleg azt birom mikor a 20-on evesek probaljak nekem beadni hogy ezek az uj bandak micsoda merfoldkovet tettek le az asztalra es ha felhozok egy regi Enslaved,Storm,Emperor,Bathory lemezt peldaul, akkor meg csak legyintenek…