Judas Priest-tel nyit a FEZEN

Ha valaki megkérne, hogy mondjam el, mi az a heavy metal, őket mutatnám meg neki.” – mondta a Metallica frontembere, James Hetfield a Judas Priest-ről. A FEZEN pedig most mindenkinek bemutatja a „fém zene” megkerülhetetlen, ikonikus zenekarát. Július 29-én a Grammy-díjas brit metallegenda nyitja a fesztivál nagyszínpadát, a Zakk Wylde vezényletével működő amerikai Black Label Society, és a jelenlegi Ozzy gitáros, Gus G. társaságában.

_ELVALASZTO_

A „Metal Istenek” név, ahogy gyakran hivatkoznak rájuk, egyrészt utalás egy fontos dalukra, másrészt egyértelmű elismerése annak, hogy nélkülük nem létezne heavy metál, vagy legalábbis teljesen mást értenénk alatta. Az MTV minden idők második legjobb metal bandájának választotta őket (az elsőséget a Black Sabbath-nak adva), azzal a megjegyzéssel, hogy „ha a Sabbath is vetette el a metal magjait, a Judas Priest biztosította a démoni növény friss és izgalmas virágzását„. Több, mint 45 millió eladott lemezzel, valamint 45 évnyi színpadi jelenléttel vitathatatlanul a metal egyik legfontosabb zenekara a Priest. Megjelenésük és zenéjük egyaránt óriási hatással volt a műfajra. A Van Halen-től a Metallicá-ig, vagy a Slipknot-ig kis túlzással, mindenki az ő bőrkabátjuk alól bújt ki. Pontosabban Rob Halford szegecsekkel kivert bőr felöltője alól, hiszen ő, a Judas Priest énekese volt az, aki tetőtől talpig bőrbe és fémbe burkolózva az úgynevezett heavy metal divatot is elindította. Karizmatikus megjelenésével és négyoktávos, hihetetlen énekével ő lehetne a metal nagykövete – írta a frontemberről a brit The Guardian napilap. Persze a heavy metalnak és a Judas Priest-nek nincs szüksége diplomáciai képviseletre, hogy pozícióit őrizze.

Soha nem voltak pop zenekar, mégis úgynevezett mainstream listákon is előkelő helyeket csíptek meg dalaikkal. 2014 nyarán megjelent új albumuk, a „Redeemer of Souls” már a megjelenés első hetében az összesített, 200-as amerikai Billboard lista hatodik helyén nyitott, és a lemez turnéján is rendre teltház fogadja őket. Nem a legendás múltból élő zenekarról van tehát szó, hanem a heavy metal ma is aktív, ma is mindenkit maga alá gyűrő feltalálóiról.

A Judas Priest előtt két Ozzy Osbourne-hoz köthető gitáros szórja majd a riffeket a fehérvári éjszakába. Itt lesz a Zakk Wylde vezette kompromisszummentes, súlyos metalban utazó Black Label Society. A Los Angeles-i banda nem ismer kegyelmet, a gitárlegenda Zakk így mutatta be zenekarát: „Ha az élet egy előtted tornyosuló hatalmas hegység, akkor a Black Label lényege, hogy bármi áron átjusson rajta: alagúton, megkerülve, megmászva, vagy ha kell, akkor egyszerűen szétkapja az egészet.

A Fezenes füleket Gus G. kezdi majd felkészíteni az egész estés metaltámadásra; riffekkel és fergeteges szólókkal masszírozza át a hallójáratokat a fiatal gitárzseni. Ozzy Osbourne jelenlegi gitárosa 2014-ben jelentette meg szólóalbumát. „I Am The Fire” címmel. Klasszikus hard-rock, metal album született Gus G. kezei alatt, zenésztársait többek között az Arch Enemy-ből, a Megadeth-ből és a Mr. Big-ből válogatta. A Görögországban és Los Angelesben rögzített album keverési munkálatait pedig az Anthrax-szel, a Stone Sour-ral és a Steel Panther-rel is dolgozó Jay Ruston végezte.

Igazi ínyencségekkel és legendákkal indul tehát a 2015-ös FEZEN. Valahol el kell kezdeni minden bulit, a fehérvári szervezők ezúttal úgy döntöttek, hogy a csúcson kezdik, és nem is adják lejjebb, azaz a fenti három zenekar „csak” az első, szerdai nap nagyszínpados külföldi fellépői, a fesztivál pedig vasárnap reggelig dübörög. Akiknek már most megdobbant a szíve, azoknak még hevesebb kalapálásba fog kezdeni a következő neveknél, de akik más stílusokra várnak, nekik is érdemes követni a híreket, hiszen minden idők legütősebb FEZEN-e várható.

2015. július 29 – augusztus 1., Székesfehérvár, MÁV Pálya. Bérlet: február 16-ig 11.900,- Ft.
 

Depeche Mode Depeche Mode
március 25.