Korpiklaani – borító és megjelenés

A finn folk-metalos Korpiklaani május 5-én fogja megjelentetni Noita névre hallgató nagylemezét.

Jarkko Aaltonen, a csapat basszerosa a következőket mondta el a Noitáról:”a Noita a finn tradíciókban kicsit más jelentéssel bír mint amire manapság az emberek asszociálnak. Noita egy olyan személy, aki egyfajta széleskörű tudással, a természet megértésének képességével és a paranormális és természetfeletti képességek megídézésének tudásával rendelkezik. Ezeket az embereket gyakran hívták Tietäjä-nak is, ami pontosan azt jelenti, hogy valaki aki szélesebb körű tudással és szinte minden megértésének képességével rendelkezik.

A klasszikus őshonos amerikai „medicine man” eléggé hasonló személyt takar, mint ahogy a primitív törzsek körében a sámán is. Noita egy olyan személy, akihez segítségért fordulsz, ha szükséged van rá. A finn Noita képes gyógyítani, csak úgy, mint az északamerikai megfelelője. Ezeknek az embereknek igen magas volt az elismertsége a társadalmukban. Aztán, később a kereszténység térhódításával kapott a jelző egy erős negatív töltetet, hiszen akkoriban a Noita riválisa volt a keresztény egyháznak. Ez még finnországban is egyfajta boszorkányüldözésbe (noitavaino) fordult át.

A lényeg, hogy aki a Google fordítót, vagy bármi hasonlót használ a szóra, az a „boszorkányt” fogja megkapni, ami egy kicsit tévútra visz, hiszen ezzel a megnevezéssel olyan fogalmak társulnak, mint a fekete szombat, az ördög jele stb., míg egy sokkal korrektebb fordítás gyógyító emberként, vagy sámánként fordítaná ezt.”

Akela, Jó’vana Akela, Jó’vana
április 05.