Heavy Metal Parking Lot – 30 éves a kultikus dokumentumfilm

A sokak által a filmtörténelem legjobb rock dokumentációjának titulált Heavy Metal Parking Lot a Judas Priest és a  Dokken közös Fuel For Your Life turnéjának egyik koncertje előtti pillanataitt foglalja össze, bemutatván a rockerek gyülekezési szokásait, közösségi összetartását. A legendássá vált rövidfilm 1986. május 31-én jelent meg.
 

A Heavy Metal Parking Lot már a ’90-es évek elejére kultikussá vált underground-körökben, miután hivatalos formában nem lehetett hozzájutni – kizárólag másolt VHS-kazettákon terjesztették, illegálisan. Több neves zenekarra, zenészre nagy hatással volt ez a kisfilm (a Nirvana turnébuszában például rendszeresen ezt vetítették). Lévén egyre nagyobb érdeklődés övezte a dokumentációt, a jogdíjak végül a Judas Priest-re szálltak.
 

A Jeff Krulik és John Heyn által rendezett film DVD-s megjelenésére egészen 2006 májusáig kellett várni. A 20. évforduló alkalmából kiadott lemezre felkerült az eredeti, 17-perces film, valamint egy kétórás bónusz felvétel vágatlan videókkal és ˝elveszett˝ interjúkkal.

Krulik és Heyn 1988-ban egyébként belevágott a projekt második, Monster Truck Parking Lot részének összeállításába, de ezt a verziót végül sosem fejezték be. Ennek ellenére 1996-ban megjelentették a Neil Diamond Parking Lot című filmet, amiben egy ’86-os Neil Diamond koncert előzményeit dokumentálják.
 

A Heavy Metal Parking Lot film kultikus mivoltát mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy az alkotás nyomán számos további mellék-dokumentáció és projekt született. 2006-ban napvilágot látott például egy közel 20 perces film, amiben megtudhatjuk, mi történt az alkotókkal és a szereplőkkel az elmúlt 20 év során. Egy Craig Griffen nevű metal-rajongó pedig nemrég összegyűjtötte, és egyesével kielemezte az eredeti filmben látható, rajongók által viselt pólókat.

A Heavy Metal Parking Lot a VH1 ‘100 Leg-metalosabb Pillanat listáján a 16. helyet nyerte el. A Rolling Stone magazin a 33. legjobb rock-dokumentációként’ tartja számon. A Revolver magazin az 50 legkeményebb film 3. helyére rangsorolta a filmet. Idén márciusban a világhírű SXSW Filmfesztiválon is megünnepelték az alkotás harmincadik évfordulóját.

Depeche Mode Depeche Mode
március 25.