Tamirel – múló gyermeki idők


A gitáros-énekes Riba Gergely (Karmageddon, Philosopher, In The Mirror) által alapított, egyszemélyes projektjetnek induló, majd magát zenekarrá kinövő progresszív psychedelic/art rockot játszó budapesti Tamirel zenekar idén jelenteti meg debütáló albumát You And The World címmel.

A konceptlemez a depressziós állapotot követi végig az abból való kitörésig. Az album Somedays című nyitódalához egy nosztalgikus hangulatú, szomorkás klip is készült az alapító gyerekkori családi videóiból.


A dalról és a hozzá készült majdhogynem privát videóról Riba Gergely így beszél: „Azt hiszem, 2009-ben írtam a Somedays-r, de az biztos, hogy ez volt a legelső Tamirel szám. A témája nemes egyszerűséggel az elmúlás. Nem nagyon motivált abban az időben semmi, depresszióval küzdöttem. Mint a legtöbb srác, aki tinédzserként ott áll a felnőtté válás kellemetlen határán, beragadva az álmok és a vélt valóság horizontján, nekem sem volt fogalmam róla, hogy mit kezdjek magammal. Emlékszem, bárkinek eljátszottam a dalt, mindenki azt mondta, ‘szép-szép, de szörnyen szomorú’. Mivel akkoriban és még nagyon sokáig csak ‘szomorú’ zenéket hallgattam, bóknak vettem, de jóval később, a lemezfelvételek alatt, a hangszerelést követően érdekesmód elillant belőle az az elemi negatív hangulat. A klipet tavaly nyáron rögzítettük Trajtler Barna barátommal. Otthon találtam meg a gyerekkoromból származó videofelvételeket, amik jó alapot nyújtottak ahhoz a hangulathoz és problémakörhöz, amit a szám képvisel. Adott volt a család régi nyaralója, mint helyszín, ami nem sokat változott negyed évszázad alatt. Lementünk, felvettünk pár vágóképet ugyanott, és hasonló beállításokból, mint amiket édesapám huszonöt éve a Sony kazettás kamerával rögzített, hogy megőrizzen gyereknek. A klip elég személyes hangvételűre sikeredett, de így passzol jól egymáshoz zene és kép.

A Tamirel a bemutatkozó album előtt egy olyan akusztikus EP-t tervez kiadni, amely a nagylemez felvételeinek első, 2014-es session-jeit örökíti meg. A zenekar élőben legközelebb április 5-én a Kuplungban látható-hallható.
Hexvessel Hexvessel
április 24.