Abhorrent Decimation – Canterbury mesék


Az extrém death metalos Abhorrent Decimation július 28-án, a Prosthetic Records gondozásában adja ki The Pardoner című második nagylemezét.

Az album koncepcióját tekintve a 14. századi angol költő, Geoffrey Chaucer legendás, Canterbury mesék című művén alapszik, azon belül is a Búcsúárus (The Pardoner) történetét mutatja be. A Búcsúárus egy vallási csaló, hipokrita, aki mohón meggazdagszik mások vétkeiből, bűneiből. (A történet főszereplője egy hajléktalan, aki két társával együtt egy eltűnt lány, illetve inkább az ő megtalálásával járó pénzjutalom nyomába ered. Chaucer egy pestisjárvány idejére helyezi a cselekményt, ahol a három csavargó meglakol a kapzsiságáért.) A lemezborítóját egy német illusztrátor, Karmazid készítette az énekes Ashley Scott tervei nyomán, aki az alábbiakat mondta az album kapcsán:

Az album első fejezetében megismerhetjük az alap-cselekményt; vagyis a Búcsúárus történetét, ami sok esetben összefügg az Igazmondó sztorijával. Az Igazmondó már a Búcsúárus megjelenése előtt megérkezik a városba. Az ő feladata, hogy feltérképezze a helybéliek bűneit, és azok utóhatásait. Közben pedig figyelmezteti az embereket, hogy ha összefutnának a Búcsúárussal, meglakolnak bűneikért. A kettestől a hetes tételig már maga a Búcsúárus története van középpontba; pontosabban a három csavargó sztorija. Néhol persze a saját interpretációm és fordításaim alapján mutatom be Chaucer verseit, de néhol konkrétan az ő narratíváját használom fel. Alapvetően azzal az ötlettel vágtam neki ennek a projektnek, hogy egyfajta sajátos szó- és rímjátékot prezentáljak a hallgatóknak, de közben mégis hű maradjak az eredeti történethez. A nyolcas szám például már az én saját konklúziómat tükrözi; a halál és a mohóság hajthatatlan természetét jellemzi. A kilences tétel egy instrumentális nóta; majd jön a zárás, a 10-es szerzemény, a címadó dal; ami egyfajta vallomási monológ.
 

A The Pardoner a banda „eddigi legsúlyosabb, legkarizmatikusabb” albumának ígérkezik, amiről első előzeteseként Conspire című daluk hivatalos klipje nézhető meg.
 


Akela, Jó’vana Akela, Jó’vana
április 05.