Judas Priest – az album, ami mindent elindított

1974. szeptember 6-án Rocka Rolla címmel jelent meg a Judas Priest első albuma. A lemez dalait élőben – egy az egyben – rögzítették Rodger Bain producerrel, aki korábban a Black Sabbath első három albumán is dolgozott. A zenekar a felvételek alatt olyannyira rosszul állt anyagilag, hogy kizárólag csak este stúdióztak (Olympic Studios, London), akkor ugyanis kevésbé volt drága a stúdióidő. Ez az egyetlen Judas Priest album, amin John Hinch dobolt. A lemezre számos olyan dal került fel, melyeket már az 1970-es évek eleje óta játszottak koncertjeiken. Ezek a dalok azonban jelentős átalakításokon estek át a stúdiózás során, köszönhetően Rodger Bainnek, aki ekkoriban az első számú heavy metal producernek számított. Brain nagymértékben beleszólt a dalokba és számos olyan döntést hozott, melyekkel a zenekar nem értett egyet, de nem is mertek ellenkezni. Így történhetett meg az is, hogy az eredetileg 14 perces Caviar and Meths daluknak, csak az bevezetője került fel a lemezre. A dal egy hosszabb, 7 perces változata később Al Atkins 1998-as szólólemezén jelent meg.
 
A tagok nemigazán voltak elégedettek sem a zenei anyaggal, sem a korong hangzásával. Máig úgy tekint erre a lemezre, mint pályafutásuk leggyengébb alkotására. Amikor Rob Halford énekest egy interjú alkalmával arról faggatták, hogy melyik Priest lemezzel nem elégedett, a Rocka Rolla albumot említette meg elsőként. A csapatra jellemző későbbi heavy metal stílus itt még nem teljesen kristályosodott ki, inkább a korszak hard rock hatásai érezhető a korongon, ami különösebb nagy feltűnést nem keltett, de arra mindenképpen jó volt, hogy elindítsa a zenekart a siker felé.

A lemez borítóján egy kupak látható, amelyen a Rocka Rolla felirat meglehetősen hasonlít a Coca-Cola emblémájára. Egyes pletykák szerint a cég kilátásba helyezte egy pert is a banda ellen, mert nem szerették volna azt a „negatív” reklámként egy hard rock, metal zenekar anyagán szerepelni…
 
 
Hexvessel Hexvessel
április 24.