Lacrimosa – ismét élőben

A német/svájci gothic rock istenek koncertfilmje DVD-n, a koncertek zenéje dupla CD-n, és egy 1999 példányra limitált számú dupla CD-je is napvilágot lát 2007. június 29-én.

A Lichtjahre audio CD-k a milánoi „Alcatraz”-ban rögzített Lacrimosa koncertet tartalmazzák, és a 2005. május 11-én indult Lichtgestalt turné részét képezik, és egyúttal a zene történelem egyik legambíciózusabb film projektjeként is tekinthetünk rá!
4 kontinens 22 országát látogatta meg a zenekar, és az egész utazás kép és hanganyaga is fel lett véve, a másfél éves folyamatos munká során 22 kameraman, kettő rendező, 18 road, három fénytechnikus, kettő hangmérnök és több mint 150.000 néző működött közre!

2007. június 29-én, 9 évvel a Lacrimosa első koncertalbuma után, a Lichtjahre dupla CD végre megjelenik.  A vágások egy olyan zenekar élő, színpadi teljesítményének fejlődését dokumentálják, amely az érzelemdús és eksztatikus dalokat folyton új köntösbe öltözteti a színpadon. Ugyanakkor, hozzá kell tenni, hogy a koncert CD az eredeti filmzenéje az ugyanolyan névvel megjelenő filmnek, mivel a koncerteken rögzített mind a 24 dal a film felvétel közben zajlott, és ez egy óriási kihívás volt abból a szempontból, hogy a fellépések különböző országokban zajlottak és optimális hang minőséget kellett összehozni mind a DVD, mind a CD számára.

A legújabb szerzemények mellett, mint pl a „Lichtgestalt”, „Letzte Ausfahrt: Leben” és a „The Party is over” az a verziója, amiben Tilo Wolff saját maga trombitál, olyan dalok is szerepelnek, mint a klasszikusnak számító „Schakal”, a részben spanyol verziójú „Durch Nacht und Flut” és a finoman felfrissítő verziója a „Stolzes Herz”-nek, a koncert album egy plusz CD-t is tartalmaz, olyan extra felvételekkel, amelyek nem fértek el a 180 perces, minden részletre kiterjedő, de semmiképp sem vontatott filmben.

Míg a CD-k tradícionális műanyag tokban jelennek meg, egy 1999 példányra limitált verzió is kapható lesz, amiben a Digipak formátumú CD-ket vékony kartonpapír tokban találjuk meg, és más szerzemények is szerepelnek rajta, mint pl. a csak kétszer játszott és sosem megjelent dal, a „The last millenium”!

Körkérdések a „Lichtjahre” filmről: Hogy képes 2500 mexikói rajongó a javarészt német szövegeket ennyire élvezni egy Lacrimosa koncerten? Összehasonlításképp, hogy fogadja a dalokat a közönség Berlinben, Bukarestben, Shanghai-ban, Madridban vagy Krakkóban? Mi történik egy Lacrimosa aláírás alkalmával Monterrey-ben, vagy a moszkvai Vörös Téren egy felvonuláskor? Mi mindent kell megszervezni egy Lacrimosa koncert előtt, és mi folyik a Lacrimosa hotel szobákban a koncert után?

És hogy fogja a moziközönség fogadni ezt a filmet? – A mexikói premier júniusban lesz, az európai pedig május 25-én volt a lipcsei Cinestar Movie Theatre-ben. És ismét… a premiert is filmre rögzítették, a felvételek pedig magában a moziban vágták meg, és film-a-filmben jelenetekként lesz látható a DVD-n, amint elérkezik június 29-e. Ugyanakkor, ezek az utolsó felvételek adták meg a végső simításokat a projektre és a két fényévre, amely 2005 májusában, az olasz turnéval kezdődött.

Akela, Jó’vana Akela, Jó’vana
április 05.