Fekete Zaj hírlevél

Már csak egy hónap van hátra az idei Fekete Zaj Fesztiválig – a korábbi években is izgalmas line-up 2011-ben olyan nevekkel erősödött, mint az Ulver vagy a Woven Hand és a fesztivál számos újdonságot kínál.
Az örökké változó zenéjű Ulver a ’90-es években black metal zenekarnak indult (a zenekar alapítója Garm), de a utóbbi lemezeiken már ambient vagy trip-hop hatások is megjelentek. A Wars of Roses című új lemezen beszállt a dalszerzési, hangszerelési folyamatba Daniel O’Sullivan is. A norvég zenekar csak az utóbbi években kezdett el koncertezni, így fellépéseik különleges eseménynek, audio-vizuális performance-nak számítanak, a Fekete Zaj pénteki napján is ilyesmire számítsatok.
_ELVALASZTO_
A fesztivál szombati headlinere az amerikai Woven Hand, ők már több emlékezetes koncertet adtak a Budapesten (Sziget – Világzenei Nagyszínpad, Millenáris, Kultiplex, A38), néha a Muzsikás Együttes társaságában, a közös produkciót pedig külföldi fesztiválokra is elvitték.
A két legnagyobb név mellett olyan zenekarok jönnek még, mint az experimental/folk és a black metal között mozgó román Negura Bunget, a szintén román Arc Gotic, az angol Leafblade, vagy a néhány héttel ezelőtt a Marillion társaságában koncertező ír Lisa Cuthbert. A hazai fellépők közül visszatér a fesztiválra a „feketezajongók” körében nagyon népszerű Pozvakowski, Képzelt Város, Shapat Terror és idén is lesz Turbo koncert. A Land of Charon sajnos szünetet tart, viszont a zenekarvezető Janeth új csapattal tér vissza A.D. Mortem néven.
A hazai mezőnyből a sokak által ismert Isten Háta Mögött vagy a Hangmás mellett olyan zenekarok is bekerültek a programba, mint a Haunebu, a Volkova Sisters vagy a Dereng. Összesen 55 zenekar lép fel az idei fesztiválon, a koncertek után pedig minden este afterparty is lesz az idén három színpadosra bővülő Fekete Zajon. A teljes program két héten belül felkerül a feketezaj.hu-ra.
Az idei év számos változást hozott a rendezvényszervező szakma szereplői számára. Az egyik ilyen az, hogy az 1000 fő fölötti szabadtéri rendezvényekre különleges, nagyon szigorú engedélyezési folyamat és szabályozás vonatkozik. Mivel a Fekete Zajt egy civil szervezet rendezi és a fesztivál idén sem kapott pályázati támogatást, valamint a szponzori támogatások is minimálisak, így a szervezők úgy döntöttek, hogy idén napi 990 főnél létszámstop lesz. Elővételes jegyek azonban jelenleg még elegendő számban kaphatók a független terjesztési pontokon és az országos hálózatok (TEX, Ticketportal) eladóhelyein is. A kempingen belüli faházas szálláshelyek elfogytak, azonban a kempingtől 150 méterre található Ifjúsági Tábor területén még vannak szobáink és – érvényes belépőjegy mellett – a sátrazás idén is ingyenes a fesztiválon.
Figyeljétek a fesztiválról érkező híreket, a következő hetekben kiderül, hogy mitől olyan jó hely a Mátra, mi az a Kihalt Állatok Kertje, melyik egyesülettel működünk együtt idén és milyen zöld törekvésekkel szervezünk egy igazán barátságos fesztivált.

Akela, Jó’vana Akela, Jó’vana
április 05.