Flotsam & Jetsam
Once In A Deathtime (2008)
Első találkozásom a bandával a 90-es évek legelejére tehető, amikor is valamelyik zenebolt kínálatában belefutottam az együttes – vélhetően - szürkeimportból származó, No Place for Disgrace című lemezébe. Annyit tudtam róluk előzetesen, hogy tőlük nyúlta le annak idején a Metallica Jason Newsted-et valamint azt, hogy thrashben utaznak, amit akkoriban nagyon komáltam. Később beszereztem az összes kiadványukat, s bár igazi, nagy kedvenceim sose voltak, azt bátran állíthatom, hogy az amerikai thrash másodvonal egy igazán egyéni hangú, megbízható csapataként dolgoztak.


 
Diszkográfiájukat tekintve elmondható, hogy kisebb-nagyobb megszakításokkal - általában kétévente - folyamatosan szállították a többé-kevésbé magas színvonalú sorlemezeket, (eddig tizet), ep-ket, single-ket, sőt már három dvd-n is túl vannak. Közülük az utolsó, az idén nyáron megjelent Once In A Deathtime, amelyet – ki más – a lengyel Metalmind gondozott.
Mint minden ilyen lemeznek, ennek is egy lengyelországi (katowicei) koncert az alapja, ráadásul ez is mind kép, mind hang szempontjából gondosan kivitelezett munka. Az, hogy a hang DD 5.1 surround már evidens, hogy a menürendszere egyszerű, és áttekinthető, az elemi. A booklet megjelenése a koponyák között megbújó emberi fejekkel ugyan nem túl eredeti, de legalább őszinte. Thrash ugyebár a játék neve!
A dvd-n 12 kompromisszumok nélküli metalhimnusz hallható, különös tekintettel a zenekar korai anyagaira. A No Place….lemezről egyenesen négy dal is elhangzik, az utolsó háromról egy sem. Vajon miért? (A kérdés költői….)


 
Itt van mindjárt kezdésnek a Hammerhead. Jó nézni, ahogy Eric AK énekes – fogalmazzunk így – idő rágta arcán halvány mosoly villan át a zenekart fogadó ováció hatására. Tetszik, hogy nincs itt semmi mesterséges erőltetettség vagy művi póz, csupán farmer, fekete pólók, lélek és őszinteség. Nincsen felesleges villogás, nincs negyedórás - legtöbbször teljesen értelmetlen - hangszeres szóló, sem megalátvány. Csak jönnek az ismert F&J dalok, amelyek bizony kiállták az idő próbáját. Ma is épp olyan jól esik hallgatni, mint akár 15 – 20 évvel korábban. Ha a The Master Sleeps kezdő akkordjai hatására nem indul be a lábad és a fejed, akkor baj van. Ez a ismertető nem neked szól. Persze ne keress hatalmas színpadi akciókat. A cowboykalapos basszer és Erik mozogják be a színpadot és a dobemelvényt, a bárdisták a játékkal törődnek . A ritmusszekció összeszokott és kellően feszes. A No Place for Disgrace szólójában megbúvó stoneres, délies fíling emlékezetes. A következő dal a Doomsday for the Deceiver, talán a zenekar legjobb és legismertebb dala. Ez a nagyszerűen felépített dal a vágtázó főtémájával és a kitűnő, váltott szólójával hódit. A nem különösebben lelkes lengyelek is megmozdulnak rá. Fork Boy, újabb thrash csemege, akár az Artillery is játszhatná. Szembetűnő, hogy Erik AK hangja mennyire jól bírja most is a magasakat, bár mintha itt-ott kissé hamis lenne. Ahogy közeledünk a koncert vége felé, egyre inkább forrósodik a hangulat. A fiatalabb gitáros srác (Mark Simpson) is elkapja a fonalat, bohóckodik és közben hatalmas szólókat enged el. I Live You Die. Kis móka a közönséggel. Bemutatott Black Sabbath téma. Sűrű és pattogós. Őrület. Búcsúzóul a Smoked Out már felesleges. Kár érte.

Nem mondom, hogy zenetörténeti alapvetés ez a dvd, de ha egyszer egy kis thrash nosztalgiára adnád a fejed, akár ezt a lemezt is bátran bevállalhatod. Nagy baj nem lehet!

Flotsam_Jetsam_Once_In_A_Deathtime_2008
Kiadó:
Stílus:
thrash
Értékelés:
 
Pont
: 8 / 10
 
Külalak
: Igényes
 
Hangzás
: Jó
Dalok:
1.Hammerhead
2.Me
3.The Master Sleeps
4.Swatting at Flies
5.No Place for Disgrace
6.Doomsday for the Deceiver
7.Hard on You
8.Fork Boy
9.Never to Reveal
10.Escape from Within
11.I Live You Die
12.Smoked Out
Írta:
viribusunitis
2008. augusztus 27., szerda, 20:26
Facebook:
Koncertek
Lich King, Seax, Ravage
július 18.,
Supersonic - Blue Hell & Kvlt
Ken Hensley, Cry Free
július 21.,
Duna-part, József Attila sétány
What Happens Next Tour 2018
július 23.,
Barba Negra Track
Firepower Tour
július 24.,
BudapestArena
Twisting European Tour 2018
július 24.,
Dürer Kert - Kisterem
FEZEN Fesztivál 2018
július 25.,
MÁV Pálya
továbbá
© 2001-2018 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.048 seconds to render