The Blackening Special Edition (2008)
A Machine Head is az egyik titkos favoritom, amivel még a Burn My Eyes idején ismerkedtem meg. Amikor a Slayer nyitóbandájaként nálunk jártak én sajnos épp a hont védtem, így ki kellett hagynom azt a bulit. Viszont az ismeretségünket onnan datálom.
Az első két lemez mondhatni örök kedvenc nálam, aztán valahogy változtak Ők is, én is, de nem igazán ragadtak meg a lemezeik, bár valamennyit beszereztem. Aztán a Through Ashes lemeznél megcsillant valami, az Elegies DVD pedig egy igencsak erőteljes bandát mutatott (ezekkel és Robb Flynn Vio-lence -beli harcostársának csatlakozásával magukra találtak, erőre kaptak) így a The Blackening-et nagyon vártam. Nos, elsőre nem fogott meg, egy-két kiugró nóta mellett tipikus MH nóták sorakoztak a lemezen. Néhányszor előkerült a tavalyi megjelenés óta, de túlzás lenne azt állítani, hogy rongyosra hallgattam volna.


Ezek után azonban most, november végén végre élőben is megtapasztalhattam a csapat erejét, igaz ezért át kellett ruccanni a sógorokhoz (de erről már írtam ITT).
Nos, ezen írás apropóját mégsem ez a koncert, hanem a lemez deluxe újrakiadása adta. Lehetne itt azon filózni, hogy mennyire rajongóbarát húzás a Roadrunnertől újra kiadni ugyanazt a lemezt, de itt olyan kiadásról van szó, amit a mellépakolt bónuszok és a reális ár (durván 5000-ért beszerezhető) miatt véleményem szerint megéri beszerezni.
Szóval az exkluzív digipak csomagolás a The Blackeningen kívül tartalmaz még két korongot. Az egyiken (B-sides/Rarities 1994-2008) olyan feldolgozások kaptak helyet, mint a Nirvana Negative Creep-je, a Maiden Hallowed Be Thy Name-je vagy a Black Sabbath Hole in the Sky c. nótájának feldolgozása, hogy az Ice-T féle Colors-t ne is említsem. Persze a feldolgozások mellett a kislemezekre pakolt saját nóták élő és demóváltozatait is összegyűjtötték nekünk. Az eddig sem volt titok, hogy Robb tud énekelni, de aki meghallja a Maiden átdolgozást, talán el se hiszi, hogy ezt ugyanaz énekli, aki olyan klasszikusokat üvöltött eddig lemezre, mint az Old, a Davidian, a Halo vagy a Ten Ton Hammer, aminek egy mixe ezen a korongon is megtalálható. Hallhatunk még Discharge, Cro-Mags és Bad Brains feldolgozást is, hisz a banda gyökerei közt azért a HC is ott van.

A harmadik lemez pedig egy DVD, amire élő felvételek és a The Blackening-hez készült klipek (Halo, Now I Lay Thee Down, Aesthetics Of Hate) és ezek werkfilmjei láthatók. Az élő felvételeket az idei With Full Force és Rock In Rio illetve a 2007-es Download fesztiválos fellépésekről és a 2004-es Burn My Eyes jubileumi koncertről vadászták össze. S így egy átfedés nélküli keresztmetszetet kaphatunk a
csapat élő teljesítményéről. Hibátlan!

És akkor néhány gondolat még magáról az albumról. Egyrészről az eddigi legjobb lemezüknek tartom a The Blackeninget, másrészről hiányérzetem van. Az biztos, hogy hangzásilag, összefogottságban, változatosságban nagyon csúcsközelit alkottak. Robb olyanokat énekel, hogy csak lesek. A Halo meg az egyik legjobb nótájuk, de valami hiányzik. És azt hiszem, hogy az a "mutassuk meg a világnak" hozzáállást keresem ezen a lemezen is, ami az első kettőt jellemezte. Mert zeneileg jóval változatosabbak lettek, mégpedig úgy, hogy közben valamelyest visszatértek a gyökereikhez is. Ez pedig mindenképp üdvözlendő.
Talán még az is okozhatja a kétségeimet, hogy a lemez dalainak fele egyenként kilenc perc fölötti hosszúságú. De a legrövidebb is majd' öt perces. Ráadásul elég változatosak is,  hisz nem elégszenek meg a dalonkénti két-három-négy témával, és a szólókat is odateszik.
Ahogy mondtam szeretem ezt a lemezt. Hogy is lehetne nem szeretni az olyan nótákat, mint a már említett Halo, vagy a Clenching The Fists of Dissent, a Beautiful Mourning, valamint az Aesthetics of Hate, melyek mára standard koncertnótává váltak. De minden nótájuk szerethető erről a lemezről is. 

A végén még ejtenék néhány szót a csomagolásról. Láttam már néhány digipak csomagolású CD-t az évek során, így bátran állíthatom, hogy ez a kiadvány bátran odahelyezhető ezek mellé. A kopottas hatású, különleges nyomású ódon könyvre emlékeztető tok számomra hibátlan. A belül található füzetecske hasonló stílusban készült, a dalszövegeken kívül a bónusz anyagokhoz tartozó infókat is tartalmazza.

Maga a kiadvány tizest érdemel, bár az albumot csak egy kilencesre értékelem. 
Ha a hírek igaznak bizonyulnak, jövő nyáron végre újra nálunk üdvözölhetjük a csapatot, talán egy új lemezzel a tarsolyukban. 
Machine_Head_The_Blackening_Special_Edition_2008
Kiadó:
Forgalmazó:
Stílus:
modern metal/thrash(?)
Értékelés:
 
Pont
: 10 / 10
 
Külalak
: Gyönyörű
 
Hangzás
: Kiváló
Dalok:
1.Clenching The Fists of Dissent (DISC 1)
2.Beautiful Mourning (DISC 1)
3.Aesthetics of Hate (DISC 1)
4.Now I Lay Thee Down (DISC 1)
5.Slanderous (DISC 1)
6.Halo (DISC 1)
7.Wolves (DISC 1)
8.A Farewell To Arms (DISC 1)
9.-------------------------------------
10.Hallowed Be Thy Name /DISC 2 (B-Sides and rareities)/
11.Alan’s On Fire /DISC 2 (B-Sides and rareities)/
12.Negative Creep /DISC 2 (B-Sides and rareities)/
13.Seasons Wither /DISC 2 (B-Sides and rareities)/
14.My Misery /DISC 2 (B-Sides and rareities)/
15.House Of Suffering /DISC 2 (B-Sides and rareities)/
16.The Possibility Of Life’s Destruction /DISC 2 (B-Sides and rareities)/
17.Ten Ton Hammer (Extended Original Mix /DISC 2 (B-Sides and rareities)/)
18.Hole In The Sky /DISC 2 (B-Sides and rareities)/
19.Colors /DISC 2 (B-Sides and rareities)/
20.Hard Times (live in New York) /DISC 2 (B-Sides and rareities)/
21.Halo (I Want Your Soul) (demo 2005) /DISC 2 (B-Sides and rareities)/
22.Aesthetics Of Hate (Thrash-terpiece) (demo 2005) /DISC 2 (B-Sides and rareities)/
23.-----------------------------------
24.- With Full Force 2008 -(DVD)
25.Clenching The Fists Of Dissent
26.Now I Lay Thee Down
27.Halo
28.-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-
29.- Rock In Rio 2008 -
30.Aesthetics Of Hate
31.Davidian
32.-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-
33.- Download 2007 -
34.Imperium
35.Old
36.-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-*-
37.- Burn My Eyes 10th Anniversary 2004 -
38.A Thousand Lies
39.The Rage To Overcome
40.Death Church
41.Blood For Blood
42.Music Videos:
43.Halo
44.Now I Lay Thee Down
45.Aesthetics of Hate
46.(Plus The Making Of… each video)
Írta:
9000Sanyi
2008. december 15., hétfő, 18:30
Facebook:
alcapone 2008. december 16., kedd, 01:09
alcapone
Csatlakozott:
2008. augusztus 3.
Hozzászólások: 1167
A hosszú dalok miatt sosem tudtam megszeretni, de a nyitó darab és a Halo kezdő riffelése az alap.
Koncertek
Death is Just the Beginning...
október 23.,
Barba Negra
Rise of the Underground Tour 2018
október 23.,
A38 Hajó
Uriah Heep
október 23.,
Akvárium Klub
20 Years of Chaos European Tour 2018
október 23.,
Supersonic - Blue Hell & Kvlt
ReBuilt To Tour 2018
október 24.,
Barba Negra
Tony MacAlpine, Levi Fantasy
október 25.,
Dürer Kert
A Nordic Symphony '18
október 28.,
Barba Negra
továbbá
© 2001-2018 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.072 seconds to render