Apeiron/Kharnha (2009)
Ez a cikk különleges annyiban, hogy egy zenekarnak nem egy, hanem két anyagát kívánom bemutatni egyszerre; nevezetesen a WelicoRuss 2009-es Apeiron című EP-jét, és a tavaly megjelent Kharnha single-t.

Talán logikus lett volna a zenekar részéről, hogy ha már nagyjából egy stúdióalbumnyi anyag összegyűlt, azt ilyen formában, egyszerre adják ki; erre az igény is megvolna, hiszen a 2008-as utolsó nagylemez, a Wintermoon Symphony megjelenése óta sok víz lefolyt már a Volgán. A helyzet viszont nem ilyen egyszerű, mivel a két anyag nem nevezhető egységesnek, sőt az Apeiron kifejezetten kilóg az addigi képből, amit a WelicoRuss kialakított.
A zenekart a kétezres évek elején Alekszej „Welociruss” Boganov énekes-gitáros alapította Novoszibirszkben, rajta kívül minden poszton cserélődtek már a tagok. A fent említett nagylemezt néhány azonos című demo előzte meg, azóta született az Apeiron és a Kharnha, és állítólag készülőben van az új nagylemez is. Stílusát tekintve szimfonikus black metal, de valószínűleg ha a szimfonikus helyett a folk vagy a pagan szót írom, akkor se lőttem volna nagyon mellé, ugyanis a zenekar szövegei és atmoszférája erőteljesen éreztetik, hogy honnan is származnak. És ez nem csak annyiban nyilvánul meg, hogy orosz az ének (bár lassan fejlődő orosz nyelvtudásommal biztosan nem merek állást foglalni annak kapcsán, miről szólnak a szövegek).

A 2009-es Apeiron egy jó fél órás, 7 számos EP, amit én némiképp kilógónak érzek a sorból. A nyitó és egyben címadó szám kezdő témáiról minden jutott eszembe, csak orosz black metal nem; leginkább különböző skandináv melodeath zenekarokra emlékeztet, de még a Pain neve is beugrott a dallamvilágáról, csak a vokál emlékeztet arra, hogy azért ők mégis kicsit más vidékről jöttek.
A K Dalnim Miram eleje kissé emlékeztet az Danny Elfman Ice Dance-ére; egyébként ez egy gitárcentrikus, valóban távoli világokba kalauzoló instrumentális tétel, aminek az ének hiánya szerintem kifejezetten előnyére válik. Hasonló a helyzet a Blud Flowerrel is, ami az első olyan szám, ami gond nélkül illeszkedik a WelicoRuss image-hez.A Slava Rusi egy kifejezetten folk nóta, népies gitár- és énekdallamokkal, extra hangszerekkel, kórussal. Ez a szám olyan nagyon megtetszett nekik, hogy még két változatban feltették a lemezre, amiből a klasszikus, női énekes verzió szépre sikerült, a (minek nevezzelek?) elektronikus, industrialos verzió inkább viccesre.
A Flower Of Universe egy katarktikus hangulatú, gitár és billentyű alapú záródal, ami jól összegzi ezt a WelicoRuss-tól kicsit furcsa, de egyébként nagyon kellemes lemezt.

A Kharnha a Wintermoon Symphony féle vonalat viszi már tovább, az fő közös pont Apereironnal a gitárcentrikusság, ami persze érthető, ha a frontember a gitáros, sőt eredetileg a WelicoRuss szólóprojekt lett volna, a többiek szerepe nem is ér fel Alekszejéhez.
Ami talán új, hogy akad sok tiszta vokál, például a címadó számban, ami itt a legerősebbre sikerült egyébként; ez egy nagyon alaposan kidolgozott szám, dicséretesen változatos gitártémákkal és fülbemászó refrénnel. A Dolmen hasonló érdemekkel büszkélkedhet, illetve a női éneket favorizálók is találhatnak egy kis ajándékot.
Itt a Kharnha klasszikus változata a zárótétel, ilyen hangszereléssel talán jobban átjön a szépsége és monumentális hangulata.Összességében az Apeiront és a Kharnhát is nyugodt szívvel ajánlom bárkinek, kellemes zene. Nem kifejezetten érzem olyannak ezt a két anyagot, amiért teljes szívvel lehetne lelkesedni, de ha valaki igényes, hangulatos zenére vágyik, bármikor nyúlhat érte, nem fog csalódni.

WelicoRuss_Apeiron_Kharnha_2009
Kiadó:
Stílus:
szimfonikus black metal
Értékelés:
 
Pont
: 8 / 10
 
Külalak
: Igényes
 
Hangzás
: Jó
Dalok:
1.Apeiron
2.K Dalnim Miram
3.Blud Flower
4.Slava Rusi
5.Slava Rusi (classical)
6.Slava Rusi (power mix)
7.Flower Of Universe
8.Intro
9.Bridge Of Hope
10.Kharnha
11.Dolmen
12.Kharnha (classical)
Írta:
baathory
2012. május 25., péntek, 19:54
Facebook:
Koncertek
What Happens Next Tour 2018
július 23.,
Barba Negra Track
Firepower Tour
július 24.,
BudapestArena
Twisting European Tour 2018
július 24.,
Dürer Kert - Kisterem
FEZEN Fesztivál 2018
július 25.,
MÁV Pálya
július 28.,
Supersonic - Blue Hell & Kvlt
továbbá
© 2001-2018 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.029 seconds to render