Sonic Rise
Do Not Complicate EP (2012)
Ha azt mondom: Szekszárd, azt mondod: Sonic Rise! Ugye? Nem? De aki időnként zenés esteken megfordult a környéken (és azon is túl), az biztosan találkozott már a fiatal bandával. Bizony, meglehetősen aktív éjszakai életet él a trió. És szerencsére többnyire a színpadon, nem csupán előtte.

Amikor azt írtam, hogy fiatal banda, akkor a zenekar korára céloztam, nem pedig a tagok kezdő mivoltára. Ugyanis a száraz tény szerint 2012 februárjában kelt életre a csapat, de már volt egy kisebb elővirágzása The Breed néven. Sőt, ha hozzá számolnám, hogy Huszti Gábor - gitár, ének – előtte a Red Religion és a Forrás húrnyüvője is volt, Kákonyi Gergely – dobok – a Necrofíliában és a  Dumb Noise-ban adta a ritmust, Schnieder Márk – basszusgitár, ének – pedig az Ask for More-ban basszerolt, énekelt és a Chuck 51-ben dobolt, akkor bizony már szép lista kerekedne belőle. Az is lett. 
Érdekességnek, no meg babonából (hátha akad olyan olvasó, akinek ez fontos) megemlítem, hogy a The Breed a bemutatkozó EP felvétele után meglepő gyorsasággal „indult oszlásnak”, a kész anyagot már csupán a ravatalukra tudták feltenni szomorú koszorú gyanánt. (Viszont ingyen letölthető.)
És ebből a koporsóból kelt életre két tag mínusszal jelen lemez megalkotója, a Sonic Rise. De itt most nincs vérszívás, sem rettegés a foghagymától (hiába a divat), csak hatásos hardcore! Lássuk, mit is tartogat a kislemez.
Ha Szekszárd, akkor vörösbor; ha vörösbor, akkor száraz - axióma miatt ismét csak száraz tények következnek: három dal hallható, hardcore stílusban, 10,5 perc időtartamban, két énekessel, angol nyelven.
 

Az első track rögtön belecsap a lecsóba: ugrálásra késztető verse tiszta ének és rákiabálós kérdezz-felelekkel, erősen felpörgető, pogóindikátor refrénnel. Semmi meglepőt, finomságot nem tartalmaz, de aki a stílusnak híve, az bizony nem is vágyódik négyperces virgákra, háromoktávos sikonyákra. Csak a hangulatra, amit meg is kap! Az viszont nem fér a kobakomba, hogy miért hagyták befejezetlenül a nótát? És úgy pörögtem volna még egy jót a végén! Nálam ez a dal így bizony nem 100%!
A Keep Life Alive marconább témával indít, itt inkább érzem a The Breed hamvait szálldosni. A refrén, bevallom nagyon meglepett. Legalább annyi punk van benne, mint HC! Nagyon megfogott. És hogy ne legyen egyszerű dolgunk a skatulyázással, a pszichedelikus elszállás sem kerülte el a próbaterem inkubátorát a szerzemény megalkotása közben.
A Hey You a 70-es évek Britt fiataljainak rendszertagadását hozza elénk modernebb, mélyebb hangzással. A refrén dallamossága itt már a stílus szigorú kereteinek küszöbén kopogtat - kifelé, így ha nagyon utálatos akarok lenni, még a progresszív jelzőt is ráaggathatnám. De nem teszem, mert az esetleg elriasztaná a hithű HC/punk hívőket. A tiszta ének a kitartott hangoknál bizonytalankodik ugyan, de koncerten előadva ez fel sem tűnne – ordítanám én is vele!
A hangszerek erőteljesen szólnak, talán a mély lett csak egy kicsit túlértékelve. A szövegek érthetőek, könnyen elsajátíthatóak. 
Csak az írás végén merem bevallani (hátha nem olvassák el itt már sokan), hogy nem vagyok HC-fan. Régebben próbálkoztam a stílussal, de örök hűséget nem fogadtunk egymásnak, csupán futó kaland volt. Mégis örömmel fogadtam a Do Not Complicate bemutatkozó lemezét; újra bulizni vágytam, őrjöngeni, megszabadulni a problémáktól. 
Már csak egy dolog van hátra, megmagyarázni a pontszámot. Mi sem egyszerűbb! Nálam a képlet úgy kezdődik, hogy a nagylemezek határértéke a 10 pont, az EP-ké 8!
 
Sonic_Rise_Do_Not_Complicate_EP_2012
Kiadó:
Szerzői kiadás
Stílus:
Hardcore
Értékelés:
 
Pont
: 7.5 / 10
 
Külalak
: Szörnyű
 
Hangzás
: Átlagos
Dalok:
1.100% (2:54)
2.Keep Life Alive (4:01)
3.Hey You (3:39)
Írta:
bahon
2012. november 1., csütörtök, 10:45
Facebook:
SodomiaRecords 2012. november 21., szerda, 20:59
SodomiaRecords
Csatlakozott:
2012. október 17.
Hozzászólások: 3
az nem Necrophilia, hanem Nekrofília....
bahon 2012. november 2., péntek, 19:17
bahon
Csatlakozott:
2007. március 29.
Hozzászólások: 2838
Nem haragszok meg, ha valaki elmondja a véleményét. Sőt, köszönöm, hogy megosztottad a gondolataidat! ^^

Most pedig megpróbálok annyira tényszerű lenni, amennyire csak lehet.
- A Sonic Rise saját magát emígyen mutatja be: "Hardcore/Metal banda Szekszárdról!"
- A kritikát elolvasták, ami kiigazítást javasoltak, azt kijavítottam (ismételten köszönet érte!), a stílusmeghatározásokra nem tettek kifogást.

Egyébként mindenkinek ajánlom a koncertjeiket, hatalmasakat lehet tombolni! \m/
fuckyourenemy 2012. november 2., péntek, 13:54
fuckyourenemy
Csatlakozott:
2012. november 2.
Hozzászólások: 1
Már ne haragudjon meg rám a Kedves író, de talán azért tudtál megbarátkozni ezzel a zenével és a hardcore-al nem mert a Sonic Rise nem hardcore-t játszik... 3 számos EP-ből maximum az első számra mondanám azt, hogy van hardcore beütése, a többi az valami durvább punk de sajnos nem hardcore... A hardcore fanok fogják a fejüket, hogy ezt a zenekart hc-nak titulálják, akik járnak Sonic Rise kocnertre azok 70%-a bizony nem hardcore-os, maximum hallott már hardcore zenét!
Közöttük nincs meg a DIY mozgalom, nincsen straight edge, nincsen igazi ACHC (Alisca Colonia Hard Core), pedig lehetne!
Ez nem a zenekar hibája, ők maguk sem hardcore-nak titulálják magukat, hanem hardcore-beütéssel rendelkező rock'n'roll zenekar és én ezt 100%-osan eltudom fogadni, mert én is ezt érzem!
Ez sajnos a cikk hibája, hogy pure hc-nak titulálja a zenekart mind a cikk elején, mind a végén...
Én pure hc-n nőttem fel, Agnostic Front, Lionheart, Madball, Terror és még egypár ilyen zenekart hallgattam, így agybajt kapok ha valahol meglátom, hogy hardcore-nak titulálnak egy zenekart csak mert keményebb a szövege vagy az ének...
Mégegyszer szeretném mondani, hogy ez nem Sonic Rise zenekar érdeméből vesz le, de ők nem hardcore zenekar!
Koncertek
Knights Call Tour 2018
október 21.,
Barba Negra
Death is Just the Beginning...
október 23.,
Barba Negra
Rise of the Underground Tour 2018
október 23.,
A38 Hajó
Uriah Heep
október 23.,
Akvárium Klub
20 Years of Chaos European Tour 2018
október 23.,
Supersonic - Blue Hell & Kvlt
ReBuilt To Tour 2018
október 24.,
Barba Negra
Tony MacAlpine, Levi Fantasy
október 25.,
Dürer Kert
továbbá
© 2001-2018 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.144 seconds to render