Sonic Rise
Do Not Complicate EP (2012)
Ha azt mondom: Szekszárd, azt mondod: Sonic Rise! Ugye? Nem? De aki időnként zenés esteken megfordult a környéken (és azon is túl), az biztosan találkozott már a fiatal bandával. Bizony, meglehetősen aktív éjszakai életet él a trió. És szerencsére többnyire a színpadon, nem csupán előtte.

Amikor azt írtam, hogy fiatal banda, akkor a zenekar korára céloztam, nem pedig a tagok kezdő mivoltára. Ugyanis a száraz tény szerint 2012 februárjában kelt életre a csapat, de már volt egy kisebb elővirágzása The Breed néven. Sőt, ha hozzá számolnám, hogy Huszti Gábor - gitár, ének – előtte a Red Religion és a Forrás húrnyüvője is volt, Kákonyi Gergely – dobok – a Necrofíliában és a  Dumb Noise-ban adta a ritmust, Schnieder Márk – basszusgitár, ének – pedig az Ask for More-ban basszerolt, énekelt és a Chuck 51-ben dobolt, akkor bizony már szép lista kerekedne belőle. Az is lett. 
Érdekességnek, no meg babonából (hátha akad olyan olvasó, akinek ez fontos) megemlítem, hogy a The Breed a bemutatkozó EP felvétele után meglepő gyorsasággal „indult oszlásnak”, a kész anyagot már csupán a ravatalukra tudták feltenni szomorú koszorú gyanánt. (Viszont ingyen letölthető.)
És ebből a koporsóból kelt életre két tag mínusszal jelen lemez megalkotója, a Sonic Rise. De itt most nincs vérszívás, sem rettegés a foghagymától (hiába a divat), csak hatásos hardcore! Lássuk, mit is tartogat a kislemez.
Ha Szekszárd, akkor vörösbor; ha vörösbor, akkor száraz - axióma miatt ismét csak száraz tények következnek: három dal hallható, hardcore stílusban, 10,5 perc időtartamban, két énekessel, angol nyelven.
 

Az első track rögtön belecsap a lecsóba: ugrálásra késztető verse tiszta ének és rákiabálós kérdezz-felelekkel, erősen felpörgető, pogóindikátor refrénnel. Semmi meglepőt, finomságot nem tartalmaz, de aki a stílusnak híve, az bizony nem is vágyódik négyperces virgákra, háromoktávos sikonyákra. Csak a hangulatra, amit meg is kap! Az viszont nem fér a kobakomba, hogy miért hagyták befejezetlenül a nótát? És úgy pörögtem volna még egy jót a végén! Nálam ez a dal így bizony nem 100%!
A Keep Life Alive marconább témával indít, itt inkább érzem a The Breed hamvait szálldosni. A refrén, bevallom nagyon meglepett. Legalább annyi punk van benne, mint HC! Nagyon megfogott. És hogy ne legyen egyszerű dolgunk a skatulyázással, a pszichedelikus elszállás sem kerülte el a próbaterem inkubátorát a szerzemény megalkotása közben.
A Hey You a 70-es évek Britt fiataljainak rendszertagadását hozza elénk modernebb, mélyebb hangzással. A refrén dallamossága itt már a stílus szigorú kereteinek küszöbén kopogtat - kifelé, így ha nagyon utálatos akarok lenni, még a progresszív jelzőt is ráaggathatnám. De nem teszem, mert az esetleg elriasztaná a hithű HC/punk hívőket. A tiszta ének a kitartott hangoknál bizonytalankodik ugyan, de koncerten előadva ez fel sem tűnne – ordítanám én is vele!
A hangszerek erőteljesen szólnak, talán a mély lett csak egy kicsit túlértékelve. A szövegek érthetőek, könnyen elsajátíthatóak. 
Csak az írás végén merem bevallani (hátha nem olvassák el itt már sokan), hogy nem vagyok HC-fan. Régebben próbálkoztam a stílussal, de örök hűséget nem fogadtunk egymásnak, csupán futó kaland volt. Mégis örömmel fogadtam a Do Not Complicate bemutatkozó lemezét; újra bulizni vágytam, őrjöngeni, megszabadulni a problémáktól. 
Már csak egy dolog van hátra, megmagyarázni a pontszámot. Mi sem egyszerűbb! Nálam a képlet úgy kezdődik, hogy a nagylemezek határértéke a 10 pont, az EP-ké 8!
 
Sonic_Rise_Do_Not_Complicate_EP_2012
Kiadó:
Szerzői kiadás
Stílus:
Hardcore
Értékelés:
 
Pont
: 7.5 / 10
 
Külalak
: Szörnyű
 
Hangzás
: Átlagos
Dalok:
1.100% (2:54)
2.Keep Life Alive (4:01)
3.Hey You (3:39)
Írta:
bahon
2012. november 1., csütörtök, 10:45
Facebook:
SodomiaRecords 2012. november 21., szerda, 20:59
SodomiaRecords
Csatlakozott:
2012. október 17.
Hozzászólások: 3
az nem Necrophilia, hanem Nekrofília....
bahon 2012. november 2., péntek, 19:17
bahon
Csatlakozott:
2007. március 29.
Hozzászólások: 2838
Nem haragszok meg, ha valaki elmondja a véleményét. Sőt, köszönöm, hogy megosztottad a gondolataidat! ^^

Most pedig megpróbálok annyira tényszerű lenni, amennyire csak lehet.
- A Sonic Rise saját magát emígyen mutatja be: "Hardcore/Metal banda Szekszárdról!"
- A kritikát elolvasták, ami kiigazítást javasoltak, azt kijavítottam (ismételten köszönet érte!), a stílusmeghatározásokra nem tettek kifogást.

Egyébként mindenkinek ajánlom a koncertjeiket, hatalmasakat lehet tombolni! \m/
fuckyourenemy 2012. november 2., péntek, 13:54
fuckyourenemy
Csatlakozott:
2012. november 2.
Hozzászólások: 1
Már ne haragudjon meg rám a Kedves író, de talán azért tudtál megbarátkozni ezzel a zenével és a hardcore-al nem mert a Sonic Rise nem hardcore-t játszik... 3 számos EP-ből maximum az első számra mondanám azt, hogy van hardcore beütése, a többi az valami durvább punk de sajnos nem hardcore... A hardcore fanok fogják a fejüket, hogy ezt a zenekart hc-nak titulálják, akik járnak Sonic Rise kocnertre azok 70%-a bizony nem hardcore-os, maximum hallott már hardcore zenét!
Közöttük nincs meg a DIY mozgalom, nincsen straight edge, nincsen igazi ACHC (Alisca Colonia Hard Core), pedig lehetne!
Ez nem a zenekar hibája, ők maguk sem hardcore-nak titulálják magukat, hanem hardcore-beütéssel rendelkező rock'n'roll zenekar és én ezt 100%-osan eltudom fogadni, mert én is ezt érzem!
Ez sajnos a cikk hibája, hogy pure hc-nak titulálja a zenekart mind a cikk elején, mind a végén...
Én pure hc-n nőttem fel, Agnostic Front, Lionheart, Madball, Terror és még egypár ilyen zenekart hallgattam, így agybajt kapok ha valahol meglátom, hogy hardcore-nak titulálnak egy zenekart csak mert keményebb a szövege vagy az ének...
Mégegyszer szeretném mondani, hogy ez nem Sonic Rise zenekar érdeméből vesz le, de ők nem hardcore zenekar!
Koncertek
Satyricon, Suicidal Angels
március 20., 18:00,
Dürer Kert
Insomnium - Winter's Gate European Tour Part 2
március 20.,
Dürer Kert - Room 041
Blood Stained Earth Tour
március 25.,
Barba Negra
Kingmaker European Tour 2018
március 29., 20:00,
A38 Hajó
Dark Easter Metal Meeting 2018
március 31., 14:00,
Backstage München
Atoma European Tour 2018
április 2.,
Barba Negra
Furia, Uada, Au-Dessus
április 3.,
Dürer Kert - Room 041
továbbá
© 2001-2018 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.073 seconds to render