Merciless Conquest (2012)

Egyre gyakrabban találkozni azzal a jelenséggel, hogy a zenei műfajok alműfajokra tagolódnak, és ennek a jelenségnek fölöttébb látványos alanya a death metal. Hogy ez jó vagy rossz dolog, azt persze nehéz lenne megítélni, de tény, hogy az eredeti régi értelmezés szerint (a kialakulásakor még a black bandákat is death metalnak hívták) ma már kevés csapat játszik színtiszta death metalt.
Kialakult a technikai oldal (Death, Nile, Cannibal Corpse, 7th Nemesis, itthonról a kiváló Farcry), a melodic death (At The Gates, In Flames), a jazzesebb progosabb death (Cynic, Opeth, Ne Obliviscaris, nálunk a Death Warrant), a thrashes vonal (Hatesphere, Voidhanger). Aztán ott van az oldschool death (Desecresy) - aminek ugye nem annyira kialakulnia, inkább megmaradnia kellett, a brutal death és a metalcore vonal is...
A 2007-ben Szegeden megalakult Mörbid Carnage véleményem szerint a thrash-death mezőnybe férhet bele, illetve elégíti ki a kritériumokat.

Az album tempója kíméletlen, elsöprő (az egy dolog, hogy blast beatekbe nem futunk bele, a bpm jelző akkor is az egeket veri), a gitárosok észveszejtően tekernek, az ének pedig agresszív, üvöltve-hörgés. Engem néha Tompa hangjára emlékeztetett az egykori At The Gatesből, bár az ugye egy másik vonal. Erről az oldalról megáll tehát a thrash és a death is. Külön érdekesség, hogy a lemezen egy személy - Blasphemy - üti a dobot géppuska módra, és köpködi a mikrofont is.
Az első egy-két dal a későbbi témák sebességének mondjuk a 80-90%-át éri el, úgy tűnt, hogy nem cél a patronok egyből történő ellövése. Mondjuk a gyanútlan hallgatót már a kezdés is a falhoz vágja... Egy rövid szintetizátoros - zajongós felvezetés után ugyanis kiművelt, klasszikus riffmunkával beindul a zúzda egyre szúrt pergőtémával. Majd fordítás oda vissza, és kész a kiváló death metal. Ez a lendület közel végigvonul az első három darabon... A Beyond the Grace of God utolsó másodperceiben kifinomult gitárdallamok hallatszódnak. Elismerésem!
A lemez közepe felé nyugisabb témák is feltűnnek. Bár később bedurvulnak, de a LambBloodBath és a kissé klisés című Turn The Crosses Down is higgadtan indul. Közben ötletes csordavokálok segítik, színesítik a hisztérikusan üvöltő, hörgő Blasphemyt.
Ügyes volt a dalok sorrendjének kiválasztása, hiszen a lemezt a leggyalubb darab zárja, a Vengeance of Ghouls... Észveszejtő tempó, féktelen düh, majd két perc után meglepő, és nagyon eszes kiállás, belassulás, ami miatt a befejezés csak méginkább pofon jellegű. Elég nehéz lenne a Merciless Conquestet (ennél jobban) dalokra bontani, de szerintem nem is szükséges. 

Ha hasonlítanom kellene a Mörbid Carnage muzsikáját valamihez, akkor a Vektor és a Voidhanger keresztezése ugrana be kb.
A felvételek a szegedi Black Hole Sound Studioban zajlottak 2011-ben. Totálisan helytálló a megszólalás, bármelyik nagy nemzetközi bandának is megfelelhetne. A borítót Costin Chioreanu készítette, akinek a közösségi oldala itt található.

Összefoglalva ez egy igazi jó ébresztő metalzene, ami a holtat is kiforgatja a koporsóból. Helyesebben a holt kitör a koporsóból, és letarolja a világot. Valódi metal őserő szaggat szét itt mindent. A terjedelem is bőven elég, mert a végére olyan az ember, mint egy széttaposott szilvásgombóc. Azonban az itt-ott felfedezhető trükkös megoldások, a jól beszúrt rövidke kiállások pont átemelik a tahó deathből az okos death metalba a Merciless Conquestet. Csak azért nem kap egy kövér tizest, mert azért egy bejáratott ösvényről ugrik elő ez a lemez. Akinek nem hiányzik a kísérletezés, annak a maxot fogja nyújtani. A lemezes verzióra egyelőre várni kell. Hamarosan lesznek hírek ezzel kapcsolatban.

Fül:Morbid_Carnage_Merciless_Conquest_2012
Kiadó:
Stílus:
thrash / death metal nagyon gyorsan
Értékelés:
 
Pont
: 9.3 / 10
 
Külalak
: Gyönyörű
 
Hangzás
: Kiváló
Dalok:
1.Beyond the Grace of God (06:02)
2.Werewolf Legions (03:03)
3.Triumph of Evil (04:29)
4.LambBloodBath (03:00)
5.Turn the Crosses Down (03:02)
6.Far Away from Heaven (04:08)
7.Vengeance of Ghouls (05:26)
Írta:
Nagaarum
2013. február 20., szerda, 21:15
Facebook:
Nagaarum 2013. február 25., hétfő, 13:08
Nagaarum
Csatlakozott:
2011. június 30.
Hozzászólások: 2341
Válasz tschaby üzenetére:Tuti neked van igazad, meg kb.2 órát aludtam az éjszaka (meló miatt), de továbbra sem érzem/látom úgy, hogy kötözködtem volna. Négy mondatot írtam válaszként cannibanile grinder kommentjére.
ha ezek között volt, ami kötözködésként értelmezhető, akkor Mea Culpa!

Mondjuk ez még valóban nem volt kötözködés, szóval elnézést.
Viszont pont azt írtam fent, hogy ez NEM olyan, mint az At The Gates. Csak az ének egy kicsit.
--
Mike666-tal együtt kérdezzük: mi a zene???
tschaby 2013. február 25., hétfő, 12:52
tschaby
Csatlakozott:
2004. december 4.
Hozzászólások: 98
Válasz Nagaarum üzenetére:

Feladom... 8-|


Tuti neked van igazad, meg kb.2 órát aludtam az éjszaka (meló miatt), de továbbra sem érzem/látom úgy, hogy kötözködtem volna. Négy mondatot írtam válaszként cannibanile grinder kommentjére.
ha ezek között volt, ami kötözködésként értelmezhető, akkor Mea Culpa!
--
ZALA mindörökké!
Nagaarum 2013. február 25., hétfő, 11:09
Nagaarum
Csatlakozott:
2011. június 30.
Hozzászólások: 2341
Feladom... 8-|
--
Mike666-tal együtt kérdezzük: mi a zene???
tschaby 2013. február 25., hétfő, 10:36
tschaby
Csatlakozott:
2004. december 4.
Hozzászólások: 98
Válasz Nagaarum üzenetére:"...Engem néha Tompa hangjára emlékeztetett az egykori At The Gatesből, bár az ugye egy másik vonal..."
bár az ugye egy másik vonal...
BÁR AZ UGYE EGY MÁSIK VONAL
Mielőtt kötözködünk, olvassuk már el azt a cikket rendesen...


Kötözködik a fene! De azt ugye látod, hogy amit írtam, az válasz volt egy kommentre? Az előttem szóló hozta fel az At The Gates-féle melodeath-et, én arra írtam, hogy nem rángatnám ide, ahogy a Death Metal-t sem...
--
ZALA mindörökké!
Nagaarum 2013. február 25., hétfő, 08:07
Nagaarum
Csatlakozott:
2011. június 30.
Hozzászólások: 2341
Válasz tschaby üzenetére:


Teljesen egyetértek! Tisztán hallható a Destruction és a korai német Thrash vonal hatása! A Göteborg-dolgot egyáltalán nem rángatnám bele ebbe a buliba, ahogy a Death Metal-t sem! Ez egy fasza Thrash lemez, se több, se kevesebb!


"...Engem néha Tompa hangjára emlékeztetett az egykori At The Gatesből, bár az ugye egy másik vonal..."
bár az ugye egy másik vonal...
BÁR AZ UGYE EGY MÁSIK VONAL
Mielőtt kötözködünk, olvassuk már el azt a cikket rendesen...
--
Mike666-tal együtt kérdezzük: mi a zene???
tschaby 2013. február 24., vasárnap, 14:30
tschaby
Csatlakozott:
2004. december 4.
Hozzászólások: 98
Válasz cannibanile grinder üzenetére:

Hat pedig szerintem a lemeznek semmi koze sincs a death metalhoz,lehet hogy a tagokra hatassal volt az Obituary es Asphyx fele regi old school death metalok,de ez akkor sem erezheto a zenejukon.Amit meg meg kelett volna mindenkepp emliteni az inkabb a Destruction fajta Nemet thrash bandak es nem az At the gates.Az At The Gates amugyis melodeathnek van elkonyvelve,itt pedig a zene totalis '80as es korai '90es evek thrash hullamainak nyomait koveti.Mar tobbszor lehallgattam a lemezt eredetibe en is,de itt a hangra nem a Tompa fajta hang,hanem tobbnyire Schmiere a foszerep a Destructionbol amire hasonlit Blasphemy hangja.Izig verig Thrash album,hihetetlen,hogy Magyar lemez,irto jol szol akarcsak a German Thrash bandak.Csak igy tovabb,irany a nagyvilag!!!!! m/

Teljesen egyetértek! Tisztán hallható a Destruction és a korai német Thrash vonal hatása! A Göteborg-dolgot egyáltalán nem rángatnám bele ebbe a buliba, ahogy a Death Metal-t sem! Ez egy fasza Thrash lemez, se több, se kevesebb!
--
ZALA mindörökké!
cannibanile grinder 2013. február 23., szombat, 15:09
cannibanile grinder
Csatlakozott:
2010. december 18.
Hozzászólások: 386
Hat pedig szerintem a lemeznek semmi koze sincs a death metalhoz,lehet hogy a tagokra hatassal volt az Obituary es Asphyx fele regi old school death metalok,de ez akkor sem erezheto a zenejukon.Amit meg meg kelett volna mindenkepp emliteni az inkabb a Destruction fajta Nemet thrash bandak es nem az At the gates.Az At The Gates amugyis melodeathnek van elkonyvelve,itt pedig a zene totalis '80as es korai '90es evek thrash hullamainak nyomait koveti.Mar tobbszor lehallgattam a lemezt eredetibe en is,de itt a hangra nem a Tompa fajta hang,hanem tobbnyire Schmiere a foszerep a Destructionbol amire hasonlit Blasphemy hangja.Izig verig Thrash album,hihetetlen,hogy Magyar lemez,irto jol szol akarcsak a German Thrash bandak.Csak igy tovabb,irany a nagyvilag!!!!! \m/
Belial 2013. február 22., péntek, 15:50
Belial
Csatlakozott:
2012. május 9.
Hozzászólások: 719
Meglepő,magyaroktól meg pláne, megérdemlik a srácok a hideg söröket. (yes) (b) \m/ Gratula csak így tovább.
Koncertek
Stone Sour, Nothing More
június 25.,
Barba Negra Track
Summer Totenritual Crusade 2018
június 27.,
Supersonic - Blue Hell & Kvlt
Alice In Chains
július 1., 19:00,
Budapest Park
Ten Years After - 50th Anniversary
július 1.,
A38 Hajó
Billy Idol - Live! 2018 Tour
július 2.,
Budapest Park
Exodus, Savage Messiah
július 4.,
Dürer Kert
Gothoom Open Air 2018
július 5., 13:20,
Revištské Podzámčie
Soulfly
július 8.,
Dürer Kert - Kerthelyiség
továbbá
© 2001-2018 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.092 seconds to render