Mors Aeterna (2014)

Ha a tegnap megírt Lepra cikkemben arra utaltam, hogy a Darkthrone vonalat viszi a csapat, akkor ez itt duplán érvényes. Tudom, hogy valamennyire következetlenség részemről, hogy egy ilyen alkotásra jó pontot adok, miközben a doom, stoner vagy death lemezeket a sablonosság miatt lehúzom, de ezt a műfajt képtelen vagyok megunni. Így kérem bocsássák meg vétkemet...
A másik hasonlóság a Leprával, hogy a Dunkelheit is szegedi társaság, ők trióban dolgoznak, valamint tulajdonképpen a banda a Lepra három (kettő) ötöde. Itt az alakulás 2006-ra tehető, és sok - sok demót követően ez a második nagylemez.

A berobbanó első dalról kapásból a Panzerfaust vagy a Transilvanian Hunger jutott eszembe, igaz, itt egy kicsit változatosabb a dob, hiszen a TH lemezen elejétől a végéig a blast megy. Viszonylag hosszabban van nyújtva, mint egy megszokott számhossz, de ez kell is, hiszen így teljesedik ki, és tölti be az embert a légköre. Már a vége előtt leszűrtem, hogy a szegedi srácok a pontosság terén is követték a norvég mestereket, nem szívbajoznak azon, ha egy-két pörgetés nincs a helyén. Nem is kell...
A másodjára következő The Path of the Awakenedben már erősen érezhető, hogy ugyanaz a Nebel pengeti a gitárt, mint a Leprában. Harmóniagazdag, izgalmas, gyorsan befogadható játék. Igazából a stílus egyik ismérve ez lenne, aki erre nem képes, szerintem ne is kezdjen bele. A dobnál hallok viszont problémát a duplázásnál, és nem lehet eldönteni, hogy Damned bal lába a gyenge, vagy két lábdobbal dolgoztak, és maga a hangszer az, ami a hiba forrása. Mindegy, mert a pergői és a jobb kéz is a helyén van, így inkább csak pikantéria a jelenség.
Itt az énekért is Nebel a felelős, a hangja kellően ronda és profi ahhoz, hogy megkoronázza a művet, az effektezés is okés (enyhe zengető van a hangján).
A The Endless Dream elején átsejlik egy kicsit a basszus is, és hallani, hogy ha rendesen lett volna keverve, tudna hozzátenni még pluszt az összképhez. A dal végefelé viszont a dobnál van egy csúnyább félreütés, ami még mindig ingerküszöbön belül van. Másokat már zavarhat. Én rálegyintenék.
Nagyjából ez a fajta ügyes harmóniákra épített black metal az, ami a lemez hátralévő részét kitölti, és a Darkthronenál annyival többnek is érzem, hogy a dobtémák jobban meg vannak variálva. A hangzás kitűnő, mindenben olyan, mint ami egy black metal lemezhez illik, a sztereókép nagyon szép, és mivel ennyire jók a gitárakkordok, még azt is elviselem, hogy erősen kinyírja a basszust.

A komám észrevétele a sablonossággal kapcsolatban természetesen itt is él (lássák Önök a tegnapi cikkemet), de emellett ez egy nagyon stílusosan és minőségin összerakott lemez, igazából semmibe nem tudok belekötni ténylegesen a fent említett apróságokon kívül (tessék gyakorolni a duplázást - ha nem a hangszer a ludas! :-)).
Az újonnan egyre vakmerőbb, és összetettebb, újítóbb alkotások iránti tiszteletből nem akartam rá először ennyit adni, de a gitárjáték a végére egészen elvarázsolt, annak ellenére, hogy valamelyest egysíkú is. 1995-ben ez a kiadvány mindent vitt volna. Ma egy nagyon kellemes nosztalgia, és elégedettségérzet az, amit nyújt.
Szép munka, így tovább!Dunkelheit_Mors_Aeterna_2014
Kiadó:
Stílus:
black metal
Értékelés:
 
Pont
: 9.3 / 10
 
Külalak
: Igényes
 
Hangzás
: Kiváló
Dalok:
1.Eternal Curse Upon Life (06:12)
2.The Path of the Awakened (05:15)
3.Ancient Storm of Forgotten Curse (05:26)
4.The Endless Dream (08:22)
5.Message from Beyond Stellar Spheres (07:24)
6.Winds of Icecold Lakes (07:15)
Írta:
Nagaarum
2014. június 23., hétfő, 08:33
Facebook:
mike666 2014. június 23., hétfő, 11:41
mike666
Csatlakozott:
2009. május 19.
Hozzászólások: 459
Én úgy vagyok vele, hogy ha nekem azt mondják, black metal, elsőre az ilyen jellegű cuccok ugranak be.
Így aztán nekem mindkét banda anyaga tetszik. \m/
Koncertek
METAL XMASS 2.
december 23., 19:00,
Hemo Klub
december 29.,
Dürer Kert
Christmass Blackmass VIII.
december 29.,
Ti Ti Tá
Gloryhammer, Civil War, Noctis
január 8.,
Barba Negra
Seasons of the Black Tour Part I. Europe
január 14., 18:00,
Collosseum Club
továbbá
© 2001-2017 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.024 seconds to render