Ab Initio EP (2013)

Kötöttem egy éjsötét alkut az amerikai Ashen Horde mögött rejtező mesterelmével, Trevor Portz-al, aki nem csupán az idei lemezét, hanem az eddigi összes megjelentetett anyagát a rendelkezésemre bocsátotta. Színvonalas kiadványokkal – szám szerint három koronggal -, gazdagodott a gyűjteményem, és most eljött az ideje, hogy lerójam a sátáni alku rám eső részét. Írok mindegyikről egy cikket.
Úgy gondolom, ha időrendi sorrendben haladok az lesz a legjobb, így szemtanúi lehetünk, miként mélyed el egyre jobban Trevor a legsötétebb démonológiában minden egyes újabb produkció során. Sötét hatalmakkal, meg démonokkal dobálozok: ennek pedig oka van kedves olvasóm. Az Ashen Horde műfaja ugyanis fekete fém, mégpedig abból a progresszívebb fajtából, amivel az Emperor és társai beleírták magukat a Nehézfém ódon enciklopédiájába. Sikálós riffek, komplex témák, haláltalan halottak sikoltását idéző borzalmas vokál, ezek várnak mindazokra, akik dőreségükben ennek a projectnek a munkásságát tervezik megismerni. Nemhogy inkább az otthon melegében, selymes sanzonokkal simogatnák a hallójárataikat… :)
Az Ashen Horde, - ha eddig még nem derült volna ki -, egy egyszemélyes hadjárat, amit a kommersz muzsikák bálványai ellen indítottak, mégpedig Hollywood városában, az Úr 2012-ik évében . Végre valami, ami nem mesterkélt, és arról a vidékről származik, klassz nem? Elég csak ízlelgetni: hollywoodi black metal. Fura igaz? :) Talán ez is azt jelzi, hogy ott sem fenékig tejfel az élet, és arrafelé is találni annyi indulatot, amennyi egy extrém metal produkció létrejöttéhez szükséges.


A lemezek közül elsőnek a három tracket tartalmazó Ab Initio-val kezdeném, ami 2013-ban került napvilágra. Nem vagyok benne olyan biztos, hogy egy ilyen nyúlfarknyi hosszúságú alkotásra rá lehet aggatni az EP jelzőt, de ha már az alkotója így tett, tiszteletben tartom a döntését. Szerintem három dalt, ami nem ad ki egy negyedórás játékidőt, leginkább demónak, vagy single-nek lehetne aposztrofálni, de ezen tényleg nem óhajtok többet filózni feleslegesen a kelleténél.
A borító remekül sikerült: a Homály koromból és üszökből fogant gyermekét láthatjuk rajta gomolyogni, és bizonyos, hogy semmi jóban nem törheti a buksiját. Az ilyen darkos és elvont cuccokhoz pont ez illik, úgyhogy itt és most jár a piros hangszóró. A darkosságot persze ne zenei értelemben értsétek, az sokkal inkább hangulati elemként nyilvánul meg ezen a rövid, de annál pusztítóbb produkción. A hangzással is ki vagyok békülve: nem mondom, hogy a nagyobb kiadóknál horgonyzó bandáknak nincsenek szebben szóló cuccaik, de az a nyers vadság ami ebből a szentségtelen nótacsokorból árad ad valami többletet ennek az egésznek. Őszintévé és hitelessé teszi ezt a zsigeri támadást.
A szerzemények 4-5 percesek, gyorsak, feszesek, Immortal-t, Emperor-t, és Zyklon-t idéző szónikus pusztítással csapnak le a gyanútlanokra, de itt még nincs olyan extra többlet, ami a többiek felé emelné az Ashen Horde munkásságát. Az a későbbi anyagokkal fokozatosan fog megérkezni, így aztán egyel több lesz (sajnos) azon zenekarok száma – legalábbis ez az én személyes véleményem -, akik a nem megérdemelt, és underground szinten is méltatlan ismeretlenség ködébe vesznek majd. Akik szeretik az Immortal-t, a Zyklon-t az Enslaved-et, és hasonlókat, hamar meg fogják szeretni az Ab Initio-t. Mondjuk az igazi tutit a 2014-es, Sanguinum Vindicta című teljes hosszúságú album fogja elhozni, de előtte még az azt megelőző - szintén három számos -, nótafüzérről, az Obcisus-ról fogok leírni néhány gondolatot a folytatásban. Stay tuned!

Ashen_Horde_Ab_Initio_EP_2013
Kiadó:
Stílus:
progresszív black metal
Értékelés:
 
Pont
: 7 / 10
 
Külalak
: Igényes
 
Hangzás
: Jó
Dalok:
1.Violating Majesty
2.Summis Desiderantes Affectibus
3.Abysm
Írta:
Lambach
2014. október 28., kedd, 18:00
Facebook:
Ashen Horde - Sanguinum Vinidicta (2014)
Kritika, Lambach @ 2015. január 8., csütörtök, 18:33
Ashen Horde - Obsiscus EP (2013)
Kritika, Lambach @ 2014. november 14., péntek, 19:23
Koncertek
The Lord of the Underworld Tour 2018
május 30.,
Dürer Kert
Metalfest Open Air 2018
június 1., 10:00,
Amfiteátr Lochotín
Rise Aganist, Poison Alley, Satelles
június 6.,
Budapest Park
Nova Rock Festival 2018
június 14.,
Pannonia Fields
Killswitch Engage
június 16.,
Akvárium Klub
Body Count, Powerflo
június 17.,
Budapest Park
Shinedown
június 18.,
Barba Negra Track
továbbá
© 2001-2018 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.037 seconds to render