Death Metal Artillery (2014)
Mielőtt a fent nevezett zenekar albumának kivesézésébe kezdenék, engedjetek meg nekem egy személyes kitérőt. – Így hát… Valamikor, úgy az elmúlt évezred 1994. évében, amikor már túl voltam egy pár Iron Maiden és Metallica album meghallgatásán, az egyik kedves ismerősöm egy ronggyá másolt kazettát csúsztatott a kezembe a középiskola folyosóján, amin a Cannibal Corpse felírat volt.: - „Ettől totál be fogsz szarni!” – Nos, ha a várt eredmény végül el is maradt, de akkor egy életre maradandó élményt hagyott bennem, s ez akkor még csak a kezdet volt. A halálfém, mint stílus kérlelhetetlenül bevésődött az agyamba.

Eddig hát a kitérő, és hát felesleges is lenne ennél mélyebbre ásni a stílus gyökereivel kapcsolatban, hiszen az már maga a történelem. Elég legyen annyi, – akit érdekel, úgy is utána olvashat – hogy az azóta számtalan válságon átesett stílus mennyi és milyen változásokon ment keresztül. Zenekarok jöttek, s mentek, majd újjáalakultak. A stílus legfanatikusabb képviselői pedig továbbra is szorgalmasan dolgoznak az újabb és újabb albumokon. Ráadásul ennek az underground zenei stílusnak számtalan profi kiállású hazai követője van (volt, és lesz) - úgy, mint az éppen szóban forgó Age Of Agony is.

Nos, akik jól emlékeznek, - s nem kevésbé járatosak ebben a hétköznapinak egyáltalán nem mondható underground zenei stílusban - azok biztosan egyből rá fogják vágni, hogy mikor is jelentkezett utoljára „egészestés” lemezzel a zalaegerszegi Age Of Agony legénysége. - Amíg pedig a helyes évszámokat keresgéljük, ne feledkezzünk meg arról a tényről, hogy a legutóbbi Machinery Of Hatred folytatásaként itt van a legújabb Death Metal Artillery névre „keresztelt” új album, amely a zenekar ismeretében mi mást is tartalmazhatna mást, mint kompromisszummentes old-school death metalt. A stílustól megszokott módon ezúttal a véres témák helyett a magyar történelem egyes eseményei kerülnek „kivesézésre”. - Csak halkan súgom meg, hogy azért majd nem árt lefújni a port arról a porosodó történelemkönyvről sem.

Ami pedig a zenekar produkcióját illeti, már az elég sokat sejtet, ahogyan az albumnyitó „The 6th Hussar Regiment” tétel heves bólogatásra készteti megfáradt csigolyáinkat. Itt nincs semmi púder, semmi máz, ami a jelenlegi bandákra mostanában olyan jellemző. - Pápai Kálmán hangjával kapcsolatban pedig már most leszögezném, hogy ezen az albumon itt olyan orgánummal rendelkezik, hogy legelőször azt hittem, hogy maga Chris Barnes vendégeskedik a zalaegerszegi halálbrigád albumán. Ami valljuk be, igen csak hízelgő, s tetszetős.

Amint a „huszárok” végigvonulnak, szembesülünk csak azzal, hogy igazából mennyi és milyen potenciál lakozik ebben a zenekarban. Ezt a feltevésemet is csak tovább erősítette Kovács Balázs dobjátéka. – Nehéz elhinni róla, hogy igazából Ő nem „csak” egy robot.

A „The War Begins” – amely személyes kedvenc – megérdemli, hogy ne csak meghallgassuk, de fel is lapozzuk érte a szövegkönyvet. Ráadásul, először itt figyeltem fel Tóth Krisztián basszus játékára. Ha pedig ez nem lenne elég, a nótának végig van egyfajta emelkedett hangulata. - Simán bekerülne a kötelezően meghallatásra való dalok listájára. – Talán csak a szólót írhatták volna hosszabbra a srácok. (Persze nem csak zúzásból áll a teljes album, hiszen van itt azért nyugisabb tétel is. A „Raven Black” tétel például a zenekarhoz mérten igencsak visszafogottnak tűnik.)

Jut is eszembe! Ha igazi „időutazásra” vágytok, akkor az albumzáró „Death Metal Artillery”-nél nem is kell jobb választás. – Le merem fogadni, hogy a koncerteken igazi közönségkedvec válik majd belőle. – Egyébként lehet, hogy furcsának tűnhet így a vége felé megjegyeznem, de csak az album végéhez közelítve figyeltem fel a keveréskor jelentkező aránytalanságokra. – Bár, ha eddig nem zavart, akkor minek is piszkálnám érte a zenekart. Ugye? A Nagy Lajos és Ferencz Gábor által végzett gitármunka amúgy is kárpótol mindenért.Nos, ha a fiúk nem is ezzel az albummal fogják megváltani a világot, de biztosan elérik, hogy bekerüljön a nevük a nemzetközi ligába. Kívánjuk hát nekik a legjobbakat! - Ja, s még egy jó tanács: Tekerjétek csak csutkára azt a hangerőt!

9/10.
Age_Of_Agony_Death_Metal_Artillery_2014
Kiadó:
Forgalmazó:
- -
Stílus:
Death Metal
Értékelés:
 
Pont
: 9 / 10
 
Külalak
: Igényes
 
Hangzás
: Jó
Dalok:
1.The 6th Hussar Regiment
2.Immortals
3.The Last Charge
4.Assault
5.The War Begins
6.The Punishment of God
7.Ravenblack
8.Throne of Flames
9.Raiders
10.Death Metal Artillery
Írta:
ZolixiusRex
2014. december 19., péntek, 17:43
Facebook:
ZolixiusRex 2014. december 20., szombat, 15:28
ZolixiusRex
Csatlakozott:
2011. január 31.
Hozzászólások: 1788
Válasz viribusunitis üzenetére:

Én is birtokolom a banda ezen lemezét és szerintem is az életmű eddigi legjobb darabja. Ők a magyar Bolt Thrower....simán 9 nálam is! (b)


Király a hasonlat, ez eszembe se jutott. :-D (b) Meg még egy, nehogy kiszáradj nekem. ;-) (b)
--
In Grind We Trust!
viribusunitis 2014. december 20., szombat, 14:05
viribusunitis
Csatlakozott:
2003. december 28.
Hozzászólások: 252
Én is birtokolom a banda ezen lemezét és szerintem is az életmű eddigi legjobb darabja. Ők a magyar Bolt Thrower....simán 9 nálam is! (b)
Koncertek
Knights Call Tour 2018
október 21.,
Barba Negra
Death is Just the Beginning...
október 23.,
Barba Negra
Rise of the Underground Tour 2018
október 23.,
A38 Hajó
Uriah Heep
október 23.,
Akvárium Klub
20 Years of Chaos European Tour 2018
október 23.,
Supersonic - Blue Hell & Kvlt
ReBuilt To Tour 2018
október 24.,
Barba Negra
Tony MacAlpine, Levi Fantasy
október 25.,
Dürer Kert
továbbá
© 2001-2018 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.083 seconds to render