The Plague Within (2015)

A Paradise Lost az egyik kedvenc zenekarom! Bár a korai lemezeiket is elismerem, de igazából a negyedik, Icon című korongjuktól kezdtem rákattanni a zenéjükre. Az az ominózus, 1993-ban megjelent opusz és a két utódja (Draconian Times, One Second) jelentik számomra a brit gyászhuszárok csúcsalkotásait. De a későbbi albumaik is komoly minőséget képviselnek. Gimis éveim meghatározó zenei élménye volt a banda történetében vízválasztóként aposztrofált One Second, ami szerintem minden idők egyik legjobb dark rock lemeze. A Host természetesen sok régi rajongónál verte ki végleg a biztosítékot. Greg-ék is érezték, hogy bár azon is igényes muzsika hallható, de tényleg túlságosan eltávolodtak saját maguktól. Ezért lemezről lemezre rockosodott, keményedett a hangzás, aminek köszönhetően a csapat nevét címként magán viselő 2005-ös anyagon már minden tekintetben fénykorukat megidézően szóltak.
Az azt követő három album még egy lapáttal rátett a dolgokra, egyértelműsítette, hogy Nick Holmes-ék újból metalt játszanak. Viszont kicsit mintha túlságosan hasonló szellemben íródtak volna. Teljesen visszavettek a kísérletezésből, de tény, hogy erős dalokkal pakolták tele a CD-ket. Ahogy közeledett az új korong megjelenésének időpontja, úgy vált egyre nyilvánvalóbbá, hogy az előzetes nyilatkozatoknak megfelelően a The Plague Within valóban más lesz az előző lemezekhez képest. De hogy ennyire más legyen, arra talán senki se számított! Azért gyorsan megnyugtatok mindenkit, hogy nem lett drasztikusan különböző a friss mű a tőlük megszokottaktól, mert továbbra is 100%-os P. Lost, amit hallunk. Viszont annak ellenére, hogy Nick és Greg előre lenyilatkozta, hogy bizony-bizony rendesen visszaástak death metalos gyökereikhez, és lesz hörgés is a dalokban, személy szerint nem gondoltam volna, hogy az extrém vokál fog dominálni.
Pedig de!
Nyilván nagyban hozzájárult ehhez Nick Bloodbath-os ténykedése, mert úgy tűnik újra kedvet kapott a hörgéshez anyazenekarában is.
És bár a korai lemezeiken (Lost Paradise, Gothic, Shades of God) hörgött Holmes Mester becsülettel, de azzal, hogy a The Plague Within-en az évek alatt kifejlesztett dallamos énekstílusaihoz a hörgést is hozzácsapta, egy olyan egyveleg született, ami újnak mondható tőlük. Hisz a korai időkben még nem tudott Nick énekelni, aztán később meg már nem akart hörögni. Szóval a friss opusz az első Lost nagylemez, ami a Holmes által használt összes énekstílust fölvonultatja.
És zeneileg is színesebb, változatosabb a tőlük megszokottól.
Amúgy meg sötét, súlyos, nyomorúságos atmoszféra lengi körül a legtöbb nótát.A nyitó No Hope in Sight bevezető gitártémájáról nekem a Tool neve is beugrik… Aztán ahogy először megszólal Nick, az rögtön hörgés gyanús. A verzéket a jól megszokott hangszínen és stílusban tolja, majd a dal utolsó harmadában valódi hörgicsélést produkál. Nekem már elsőre bejött ez a nóta, és túl tízen x hallgatáson még mindig a lemez egyik legerősebb szerzeményének tartom. Az első komolyabb meglepetést a Terminal okozza. Saját magukhoz képest gyors tempóban pörög végig és csak extrém vokált tartalmaz. De még így is roppant fogós! Őszintén szólva nekem a Bloodbath-ban kevésbé tetszett Nick hörgése, mint ezen a lemezen. Súlyos, magasztosan hömpölygő doom/death monstrum az An Eternity of Lies. Énekileg az összes korszakukat felöleli. Középtájt begyorsul és a frankó riffekre egy igazi, védjegyszerű szólót kanyarít Mackintosh bácsi.
A Punishment Through Time a lemez DOOM dala.
Talán ez a "legIkonikusabb” szám a friss szerzemények között. Imádom a riffjeit, horzsolnak rendesen!
A Beneath Broken Earth lassúságával, nyomasztó hangulatával mindent és mindenkit maga alá temet. Ezt is végighörgi Nick, nem is akárhogyan! Jó hosszan kitartja a hangokat a "die” (dáááááááááááááááááááááj) szónál!A Sacrifice the Flame és a Victim of the Past kapnak egy kis vonós díszítést (hegedű, cselló) és váltott énekkel operál bennük Dr. Holmes.
A zenészek játékáról nincs mit mondani, hozzák a tőlük megszokott minőséget. Talán Adrian Erlandsson dobolását érdemes kiemelni, aki szerintem a zenekar eddigi legképzettebb ütőse. A gyors és a lassú témákat is megkérdőjelezhetetlen magabiztossággal prezentálja, iszonyú profi muzsikus!
A szintetizátor ezúttal igazi mellékszereplő, szinte alig hallani, amikor néha megszólal egy-egy dalban. Egy időben előszeretettel használták lemezeiken a zongora hangszínt, most egy leütésnyit se kapunk belőle.

Úgy érzem nem fog bekerülni kedvenc Paradise Lost lemezeim táborába a The Plague Within, viszont díjazom az újítási szándékot, és annak is örülök, hogy színesebb/változatosabb lett az utóbbi albumaiknál. Nem a legjobb korongjuk, de sanszos, hogy a legkeményebb/legsúlyosabb mind közül. Ami azért nagy szó egy 14 sorlemezt számláló veterán banda esetében!


Paradise_Lost_The_Plague_Within_2015
Kiadó:
Stílus:
Doom/death/gothic metal
Értékelés:
 
Pont
: 8.5 / 10
 
Külalak
: Igényes
 
Hangzás
: Kiváló
Dalok:
1.No Hope in Sight (04:50)
2.Terminal (04:27)
3.An Eternity of Lies (05:56)
4.Punishment Through Time (05:12)
5.Beneath Broken Earth (06:08)
6.Sacrifice the Flame (04:40)
7.Victim of the Past (04:27)
8.Flesh from Bone (04:18)
9.Cry Out (04:29)
10.Return to the Sun (05:43)
Írta:
oldboy
2015. június 27., szombat, 12:10
Facebook:
Mindrot - Dawning (1995)
Kritika, emp @ 2014. február 23., vasárnap, 10:38
Paradise Lost - Tragic Idol (2012)
Kritika, oldboy @ 2012. május 5., szombat, 12:32
Paradise Lost - 2008. június 25., Zöld Pardon
Koncertbeszámoló, 9000Sanyi @ 2008. július 3., csütörtök, 23:29
Paradise Lost - In Requiem (2007)
Kritika, @ 2007. június 26., kedd
Koncertek
The Dead Daisies, The New Roses
április 27.,
Barba Negra Track
The Dead Daisies
április 28.,
Hard Rock Cafe Budapest
America's LEAST Wanted 25
április 29., 20:00,
Barba Negra Track
Us And Them Tour 2018
május 2.,
BudapestArena
Victoria Europa 2018 - March of Blood and Iron
május 4.,
Supersonic - Blue Hell & Kvlt
Path To Glory European Tour 2018
május 8.,
Barba Negra Track
Vienna Metal Meeting 2018
május 12.,
Arena
Vinny Appice - Mob Rules Live
május 15., 20:00,
Backstage Pub
továbbá
© 2001-2018 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.044 seconds to render