Sunstroke
Demolition/Ruination (2015)
Egyszerre felemelő és megnyugtató érzés látni, hogy 2015-ben is jelennek meg szép számmal underground death- illetve egyéb extrém metal demókazetták. Az internet globális terjedésének köszönhetően az utóbbi évtizedben tonnaszám lettek hozzáférhetőek olyan digitalizált anyagok, melyek 15-20 éve porosodhattak egy másik földrész elfeledett pincéiben, beragadt fiókok mélyén. Számomra rendkívül izgalmas elfoglaltságot jelent az ilyen cuccok begyűjtése, megismerése, ezért aztán mindig külön öröm, amikor becsúszik egy-egy kortárs darab, főleg, ha egy, a hőskorban alakult, de hosszú szünet után újra magára talált magyar zenekarról van szó.

A szentesi Sunstroke 1992-ben született, majd egy ’94-es házi demófelvétel megjelentetése (a bandcamp oldalon meghallgatható) után, 1997-ben feloszlott a zenekar. Hosszú szünet következett, majd 2008-ban Kovács Szabolcs dobos köré új tagság szerveződött, melynek eredménye a jelenlegi felállás: Kovács Szabolcs - dobos (alapító), Molnár Zoltán - ének (ex-Gholgoth), Borka Zoltán - bass, Balogh Árpád - gitár, aki 2012-től erősíti a csapatot, a korábbi gitáros, Dobos Andor helyén (most akkor dobos vagy gitáros - bocs).2011-ben jelent meg a Demolition címet viselő, három számos demó, mely most szalagos formában is kapható a hazai Neverheard Distro jóvóltából. A negyedórás anyag A oldala tartalmazza a demót, a B oldalon három death-grind klasszikus dal feldolgozása kap helyet: a Delirium az angol Lock Uptól, az Entombed féle Wolverine Blues és a Napalm Death slágere, a Suffer the Children. Nagyjából belőhető ezek alapján a saját zene stílusa is, amiről én első ránézésre a logó és a név alapján azt hittem, thrash lesz. Meg kell jegyezni azért, hogy a Sunstroke zenéje inkább közelít a hagyományosabb death metal vonulathoz, kis kitekintéssel a grindcore irányába. Az Interval kezdő riffeiről a Bleeding korabeli Corpse ugrott be, a dal első percének végén pedig jófajta Incantation, Immolation szerű zúzásba kezd a banda. Szimpatikus, hogy a háromperces dal három jól elkülöníthető szegmensből tevődik össze, ez a könnyed változatosság nagyfokú dinamikát ad az anyagnak. Szintén jó ötlet a vokál stílusának váltakozása: alapjáraton klasszikus death metalos hörgés megy és a kissé tisztább, üvöltős ének is alkalmanként feltűnik. A további dalok hasonló hozzáállásban íródtak: rövid, tömör, de azon belül változatos és erős témákkal. A problémám tényleg és őszintén csak annyi, hogy észre sem veszem és vége a nyolc perces demónak. Mondjuk igaz, én hozzászoktam a funeral doomos kimértséghez, ahol egy nóta átlag negyed óra, de azért elviselnék még többet is a Sunstroke dalaiból. A stúdióban felvett anyag hangzására nincs panasz, demóhoz képest meg kifejezetten erős is. A B oldalas számok már sokkal inkább demós megszólalású, próbatermi felvételek, de én azt mondom, az ilyen fajta zenének még jót is teszt a koszos, karcos sound.A kiadvány megjelenése igényes, a gyári kazetta mellé fekete-fehér kartonpapír borító társul, melynek belső oldalán egy tök jó kis metszet látható, olyasmi, mint a Morbid Angel Laibach Remixes borítója volt. Mondjuk én szívesen olvasgattam volna hallgatás közben a szövegeket is, a hörgés miatt nem igazán vágom, hogy miről szólnak a dalok, de hát ez legyen a legnagyobb problémám.

A cucc megrendelhető a zenekartól és a Neverheard Distrótól, aki meg nem akar kazettázni, az meghívhatja a bandát egy sörre azzal, hogy jelképes egy euró fejében letölti az anyagot a bandcampen, igaz, így lemarad a feldolgozásokról, melyek csak a szalagon hallhatóak.

Nagyon ígéretes demó ez a Sunstroke zenekartól, remélem, hogy a folytatás a jelenleginél hamarabb következik, én várom.
Sunstroke_Demolition_Ruination_2015
Kiadó:
Stílus:
SAINT THRASH SOUL GRIND (Death Metal)
Értékelés:
 
Pont
: 9 / 10
 
Külalak
: Igényes
 
Hangzás
: Jó
Dalok:
1.Interval
2.Mammon's Dream
3.Novus Ordo Seclorum
4.Delirium (Lock-Up cover)
5.Wolverine Blues (Entombed cover)
6.Suffer the Children (Napalm Death cover)
Írta:
mike666
2015. szeptember 3., csütörtök, 13:33
Facebook:
Koncertek
Coming Home Tour 2017 - Part II.
április 25.,
Barba Negra
Confessions Tour 2017
április 30.,
Kvlt
Head Job European Tour 2017
május 7.,
Dürer Kert
Lacuna Coil, Infected Rain
május 7.,
A38 Hajó
Darkened Nocturn Slaughtercult
május 13.,
Supersonic - Blue Hell
Bornholm, Nothgard
május 20.,
Dürer Kert
Nargaroth, Absu, Hate, Bloodrocuted
május 22.,
Dürer Kert - Room 041
továbbá
© 2001-2017 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.01 seconds to render