Malvm
MMXV (2015)
Szeretem a magyar black metal bandák hagyománytisztelő hozzáállását. Természetesen nem vagyok ellene a fejődésnek, meghallgatom a jól sikerült post-gaze-ilyen-olyan cuccokat, csak manapság mintha görcsösen proggerkedni akarnának a blackerek, újítani és villogni, miközben a szellemiség és a hangulat egyszer csak eltűnik. Agyontechnikázhatjuk, szájbainnoválhatjuk a black metalt, de ha nincs meg a sötétség, a hangulat, akkor az egésznek lőttek.

Az igazán régisulis, true black metalt képviselő, budapesti Malvm zenekart szerencsére nem vádolhatjuk öncélú progresszióval. A banda egészen friss, 2014-ben alakult, a háromfős állomány a következőképp alakul: Gefroren (ex-Necroratory) – dobok, Desolatvs – gitárok, Odivm – vokál. Leszögezhetjük, a Malvm tagjai vtálják az u betűt.A zenekar első anyaga az egyszerűen MMXV-re keresztelt demó. A szűk fél órás kiadvány öt dalt és egy pár perces ambient intrót tartalmaz. A sejtelmes kezdés után baljós felvezetéssel indul az első tétel. A dalokra általánosan jellemző a gyors tempó, a fagyos riffek, melyek a számok gerincét alkotják egyébként, és a szintetizátor teljes hiánya. A viszonylag rövid Alkonynász után a kb. hat perces Halott imák zúzdája következik. Érdekes dob + basszus kezdéssel indul a B oldal első dala, a My Black Destiny. Persze ez is felveszi a tempót hamar, itt kezdtem el érezni, hogy kissé talán homogén lett a cucc, tempó és hangzás tekintetében, annak ellenére, hogy ez a leginkább változatos dal a szalagon. Ez a legnagyobb problémája számomra a MMXV-nek: minden dal, benne minden hangszer és a vokál pontosan ugyanúgy szólalnak meg és a játékidő túlnyomó részét kitevő gyors részek is ugyanabban a tempóban haladnak. Ha összevissza ugrál a dalokban az ember, kicsit olyan, mintha egy szám lenne az egész demó. Az albumot záró személyes kedvencem, a Misanthropia Infernalis Rex megdönti ezt a dolgot: teljesen jól eltalált téma, lassú és gyors részek ízléses váltakozása, még középtempós döngölést is találunk a négy perces nótában. Ezt az irányt követném a banda helyében a jövőben. Bemutatkozásnak teljesen jó ez a cucc, hangulatában jól eltalált, zeneileg ugyan kissé még szürke, de ez a jövőben változhat.

Hangzásában az anyag a nyers vonalat követi, de minden hangszer tisztán hallható, a vokál is tetszetős, a dob meg kifejezetten erős lett. Valami nem hagyott nyugodni, folyton azt éreztem, hogy valamire nagyon emlékeztet a MMXV megszólalása és az ének stílusa. Aztán persze beugrott, hogy a Graveland Celtic Winter EP-jéről van szó, amit én a klasszikus raw black anyagok közt tartok számon. A szövegek nagy része magyarul szólal meg, kivételt képeznek ez alól a My Black Destiny és a Misanthropia Infernalis Rex dalok. Pozitív dolog, hogy ezek mind megtalálhatóak a bookletben, szóval a költemények elemzésére most nem térnék ki. A kiadvány egyébként egyszerűen, de ízlésesen tálalt: gyári kazetta, fekete-fehér, matt kartonpapír borító, ami külön jó, mert nem maszatolódik könnyen az ember kezében, miközben a dalszövegek közt csemegézik.

A hallottakat és a látottakat összegezve ez most egy nyolcas, és mivel a teljes zeneanyagot felpakolta a banda a Youtube csatornájára, gyorsan meghallgathatjátok ti is.A kazetta beszerezhető a Neverheard Distrónál és a zenekarnál, aki meg nem szeretné, az írott CD-n is megveheti a cuccot. Remélem, sok kiadványt megér még a Malvm, én várom őket majd.Malvm_MMXV_2015
Kiadó:
Stílus:
Black Metal
Értékelés:
 
Pont
: 8 / 10
 
Külalak
: Igényes
 
Hangzás
: Jó
Dalok:
1.Intro
2.Alkonynász
3.Halott imák
4.My Black Destiny
5.Véráldozat
6.Misanthropia Infernalis Rex
Írta:
mike666
2015. szeptember 22., kedd, 13:43
Facebook:
Malvm - Cvltvs Diaboli (EP) (2017)
Kritika, Nagaarum @ 2017. február 25., szombat, 14:37
NHD 10 - Egy emlékezetes szülinap!
Koncertbeszámoló, emp @ 2015. december 8., kedd, 20:00
Koncertek
Coming Home Tour 2017 - Part II.
április 25.,
Barba Negra
Confessions Tour 2017
április 30.,
Kvlt
Head Job European Tour 2017
május 7.,
Dürer Kert
Lacuna Coil, Infected Rain
május 7.,
A38 Hajó
Darkened Nocturn Slaughtercult
május 13.,
Supersonic - Blue Hell
Bornholm, Nothgard
május 20.,
Dürer Kert
Nargaroth, Absu, Hate, Bloodrocuted
május 22.,
Dürer Kert - Room 041
továbbá
© 2001-2017 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.011 seconds to render