Inhumane Minimalism (2015)

Alig egy év telt el a görög Human Serpent bemutatkozó albumának megjelenése óta, illetve alig pár hónap, hogy írtam róla itt a forgácson. Szinte hihetetlen, de a kétszemélyes görög banda 2013-ban alakult és azóta töretlen aktivitással jelentetik meg anyagaikat: az Inhumane Minimalism a második teljes értékű albumuk, ezen kívül még két splitet és egy demót szabadítottak a világra az elmúlt két év folyamán. A tagságról még mindig nem tudni sokat, továbbra is I. felel a dobokért, X. csinál minden mást. Neki egyébiránt van egy másik zenekara is, a Necrowhore, melynek ugyan eddig mindössze egy hét perces demója jelent meg, de a jövőben érdemes lesz rájuk odafigyelni. Az urak megcsodálhatóak az alábbi zenekari fotón.

A lemezen hallható zene egyenes következménye a korábbi anyagnak: még tisztábbra csiszolták a megszólalást, technikásabbak lettek a riffek, és ami a legfontosabb, kialakult a saját arculat. A korábban erősen jelenlévő Rotting Christ hatások gyakorlatilag eltűntek, vagy inkább azt mondanám, észrevétlenül beleolvadtak a zenébe.

Az album címe Inhumane Minimalism (Embertelen minimalizmus), és ennek száz százalékig meg is felel az anyag: mindenféle szokásos, mutymorgós-harangos felvezetést nélkülöző, tömény, szikár hangmassza, bő fél órában, kilenc darab, átlagosan 3-4 perc hosszú tételre bontva. Elsőre ez még akár lehetne rossz is, de itt az ördög szó szerint a részletekben rejlik. Nem szoktam ezt a kifejezést használni, de kifejezetten agyas zenéről van szó, melynek szépségei és finomságai bőven többszöri meghallgatás után mutatják csak meg magukat. Beleestem én is a hibába, hogy az első felületes meghallgatás után elkezdtem vakaródzni, hogy hát ez elég unalmas, meg steril, meg hát hol a true hangzás stb. Aztán, amikor nyugodt körülmények közt, fülessel, kizárólag a zenére figyelve hallgattam meg a cuccot, feltárult az Inhumane Minimalism igazi arca. A lemez minden pillanata halálos, hideg precizitással megtervezett és előadott zenét tartalmaz, ami korántsem unalmas, egyszerűen a szándékoltan homogén, hideg és éles megszólalás és a ritkán belassuló, nagyrészt egységesen gyors tempók együttese kissé nehezen emészthetővé teszik ezt a remekművet. A változatos, okosan felépített gitárjáték adja az anyag lelkét, ez határozza meg a dalok egyéni karakterét. A Human Serpent zenéjének előnyére válik, hogy nagyrészt egy ember kezeli a hangszereket, X. profizmusa elvitathatatlan. Természetesen a dobos is kiváló teljesítményt nyújt, és ahogy már fent említettem, főleg a gyors tempók dominálnak, meg-megszakítva kisebb pihenőkkel. Kivételt képez az utolsó előtti Lament, ami egy lassabb, borongósabb dal. A vokál is szigorú, kissé egydimenziós ugyan, de valószínűleg szándékos ez is. Nagyjából a károgás és a hörgés közt van félúton, ráadásként olyan, mintha a fent látható gázálarcok a felvételkor is jelen lettek volna.Ritka kincs ez a duó: zenéjükben egyszerre van jelen a profi hangszeres tudás, igényesség és a szélsőségesen beteg hangulat. A második lemezre teljesen felismerhetővé vált a stílusuk, egyedi ízviláguk. Nem is akarok belekötni itt semmibe, annyi jutott néha eszembe, hogy kissé túltolták a tekergetést a stúdióban a srácok. Az én fülem karcosabb dolgokhoz szokott, szokatlan volt black metalban ez a steril megszólalás. A dalszövegek továbbra is a kétségbeesésről, nihilről és mindenféle embertelen dolgokról szólnak, egy dalon belül is bátran keverve a görög és az angol sorokat.

A görögök új anyagának kazettaverzióját a hazai Funeral Chants Productions gondozza és terjeszti, de megtalálható ezen felül persze több hazai underground terjesztőnél is. A 200 példányban megjelent kiadvány külleme, ahogy a lenti képen az látható, méltó a belső tartalomhoz. Jó minőségű papírra nyomott, kihajtható borító, ízléses design, és átlátszó gyári kazetta. Örültem volna a dalszövegeknek is, de hát ez legyen a legnagyobb baj.

Ismerve a banda termékenységi mutatóit, azt gondolom, nem kell sokat várni a következő alkotásra, de most mindenkinek hidegen ajánlom az Inhumane Minimalism-et, kipróbálásra, meghallgatásra, megvételezésre…Human_Serpent_Inhumane_Minimalism_2015
Kiadó:
Stílus:
Görög Black Metal
Értékelés:
 
Pont
: 9.5 / 10
 
Külalak
: Igényes
 
Hangzás
: Kiváló
Dalok:
1.The World in Coffins (04:11)
2.Messiah for Parasites (03:04)
3.Trees of Flesh (02:49)
4.Starving Void upon Earth (02:58)
5.Decay (03:15)
6.Bottomless Fall (03:29)
7.Funeral Grimness (03:03)
8.The Lament (03:49)
9.Mother of Depression (05:33)
Írta:
mike666
2015. november 19., csütörtök, 22:45
Facebook:
Koncertek
XI. Zorall Sörolimpia 2018
augusztus 22.,
Pelso Camping
Kaltenbach Open Air 2018
augusztus 23.,
Spital Am Semmering
XXXII. Rockfesztivál a kápolnáért
augusztus 24., 16:00,
Sitkei Kálvária Kápolna
20 Years of Desecration Europe Tour 2018
augusztus 28.,
S8 Underground Club
Pain of Salvation, Kingcrow
szeptember 5.,
A38 Hajó
Rock On! Fest 2018
szeptember 8.,
Barba Negra Track
Abbath, Baest
szeptember 10.,
A38 Hajó
Blood Offerings Over Europe 2018
szeptember 11.,
Dürer Kert - Room 041
továbbá
© 2001-2018 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.033 seconds to render