Aenigmata (2016)
Gondolom, nem csak én vagyok egyedül azzal a mindenki számára már ismerős érzéssel, amit egyszerű földi halandókén át lehet érezni egy Sin Of God albumának a kapcsán. - Legtöbbször a hajnali, illetve koraesti órák a legalkalmasabbak arra, hogy az ember félrevonuljon és átadja magát az önfeledt zenehallgatás mámorának. Ilyenkor az embert szinte felkészíti a nap kihívásaira vagy épp’ ellenkezőleg annak utolsó lecsendülésével álmot hoz a szemre. – No, de egy Sin Of God album esetében? Leginkább libabőrös lesz az ember háta a lemez szinte minden egyes percétől. Persze mindennek tetejébe a várva várt Aenigmata album még rátesz egy lapáttal.

Az albumnyitó The Emerald Tablet lassan hömpölygő sűrű iszapként vonul végig. Egyszerűen csak belekapaszkodik, s már rántja is magával a gyanútlan zenehallgatót. Nincs menekvés, csak csontig hatoló, égető fájdalom. – Csak halkan jegyezném meg, hogy első meghallgatásra kellett egy pár percnyi néma csend, mire képes voltam újból nekigyürkőzni a lemeznek. – S nem csak azért, mert szeretek szenvedni.
Azt már régóta tudom, hogy egy jóféle death metal-hoz megkérdőjelezhetetlen a stílusra jellemző hangulat és a megfelelő hangszeres tudás, aminek hiányában kár is magasba emelgetni annak zászlaját. Szóval, hagyni kell azt a profikra. – Szerencsére az ambrózfalvai srácok tekintetében nem lettünk elhanyagolva a fenti alaptételeket tekintve semmiből sem. Sőt! A Phosphorus nótát hallgatva azonnal eszembe jutott az unalomig körbejárt téma, hogy miből is áll egy zenekar? Mi másból is, mint zenészekből és a dobosból. – Ráadásul Botyánszki Balázs (propeller) dobjátékát tekintve nem kisebb név jutott, mint Gene Hoglan bácsié. – A végeredmény egyértelmű: a gitárok tüzes láncként vágják át a húsunkat, míg a dobos blast-jai tökéletesen kikalapálják a maradék észt is a fejünkből, de teszik mindazt csak azért, hogy a nóta szólótémája hamuvá égesse el a lelkünk megmaradt darabjait. Elvesztem.Ismerve a zenekar eddigi koncertteljesítményét szerintem egy elég jó választás lehet élőben előadni az Ignis Infernalis nótát. Egy, a késő esti órákba nyúló fellépésen biztos bástyaként állna egy „mészárlás” alapjaként, mert mindazok ellenére, hogy már jól ismerjük(?) a S.O.G. nóták megoldásait, de azért egy ilyen leosztásban előadva még a legedzettebb „halállovagokat” is könnyen a padlóra küldheti egy ilyen balhorog.
Amiért mindezek mellett még külön köszönet is jár, az nem más, mint az az aprócska tény, hogy a folyamatos súlyosság és brutalitás fenntartása mellett a zenekarnak még volt ideje figyelni arra is, hogy miként fektet igényt a dallamosság jelenlétére. Sikerült a fülbemászó témákkal többszörösen újrahallgathatóvá tenni a lemezt. - Nem lenne igaz, ha itt nem jegyezném meg, hogy a Loss Leads Into Impiety dalocska hallhatása közben minduntalan olyan zenekarok nevei kavarogtak a lelki szemeim előtt, mint a Morbid Angel, Nile, de akár ide sorolnám még a lengyel Behemoth-ot is.

Azért ne ijedjen meg senki, ha a címadó Aenigmata-ban már hírmondója sem marad ezeknek a „hatásoknak”. Egyértelmű, hogy nem az ismétlésre való kényszer mozgatja az alkotókat, hanem egész egyszerűen csak képesek a hatásaikat túllépni. - Bár ilyenkor óhatatlanul felmerül a kérdés, hova lehet ezt még tovább fokozni. – Ahogyan esett szó a zenekarral kapcsolatban a dallamfűzésről, úgy itt meg kell jegyeznem, hogy az előadásmódra sem lehet semmi panaszunk. Egyértelmű, hogy az évek, s a zenekari rutin beigazolódni látszik. A zenekart ideje nemzetközi mércével méretni, ehhez pedig a külföldi deszkákon nem is lehetne jobb választás, mint az Altered States Of Chaos. Nyilván a Vader-es hangulatot árasztó Deus Metamorphosis is egyszerűen annyira sűrű anyag, hogy lenyomata sokáig meg fog maradni a lelkekben.
Szerinted mit kapsz, ha a Behemoth-ot összeturmixolod a Morbid Angellel? Nos, ha nem is ilyen vérprofi leosztásban, mint ahogy a Sin Of God teszi, de közel hasonló anyagot kaphatnál, mint a The Great Lion Devours The Sun. – Már-már annyira slágeres a nóta, hogy M.Z. törvénytelen hangja a garancia arra, hogy végleg az elménkbe kalapálja a zenekar a nóta mondanivalóját.Sok zenekari album van, ahol a végére nagyon „el tud fáradni” a zenekar, s így a végére érve előkerül valami időhúzós téma. Nos, a The Human Worm tétel nem ebbe tartozik. – Nem is értem, hogy miként sorolták az album végére ezt a nótát. – Igazi gyűlöletbomba szakad a nyakunkba. Ráadásul egészen galádul. Előbb szép lassan, majd ahogyan illik, az egész pokoli kakofóniába csap át, hogy jobban hasson. – Ezek után reményekkel teli lehet az a tudat, hogy az album végére nem marad más belőlünk, mint a pengék közé szorult maradék húspép. Azt pedig megjósolom, hogy a nóta tuti, hogy a régi Morbid Angel fanok nagy kedvence lesz.

Ezek után mit is lehetne az Aenigmata-ról még elmondani? Ez egy igazán erősen ajánlott hazai termék. – Kell majd egy ilyen brand - mert nincs semmi kivetnivaló, sem hangzásban, sem minőségében. Szóval, megpróbálok egyszerűen fogalmazni: Uraim, egy 2016-os death metal lemeznek így kell megszólalnia.

A kétkedőknek meg csak annyit: Nézzék meg élőben a srácokat!

10/10.
Sin_Of_God_Aenigmata_2016
Kiadó:
Forgalmazó:
- -
Stílus:
Technical Death Metal
Értékelés:
 
Pont
: 10 / 10
 
Külalak
: Igényes
 
Hangzás
: Kiváló
Dalok:
1.The Emerald Tablet
2.Phosphorus
3.Ignis Infernalis... Illuminate Us
4.Loss Leads into Impiety
5.Aenigmata
6.Altered States of Chaos
7.Deus Metamorphosis
8.The Great Lion Devours the Sun
9.The Human Worm
Írta:
ZolixiusRex
2016. október 2., vasárnap, 18:19
Facebook:
McFrost1977 2016. október 3., hétfő, 15:37
McFrost1977
Csatlakozott:
2015. augusztus 28.
Hozzászólások: 965
Idén igazán kitettek magukért a hazai bandák, ez is igen professzionális lett.
--
Állat vagyok,
száj és bél,
éhségem nő,
mint belül a halál.
Koncertek
METAL XMASS 2.
december 23., 19:00,
Hemo Klub
december 29.,
Dürer Kert
Christmass Blackmass VIII.
december 29.,
Ti Ti Tá
Gloryhammer, Civil War, Noctis
január 8.,
Barba Negra
The Rise of Chaos World Tour 2018
január 21.,
Barba Negra
továbbá
© 2001-2017 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.051 seconds to render