Legacy (2016)


A forró homok legendáit a fémzene sikoltó gitárszólóival összevegyítő muzsikák mindig is a szívem csücskei voltak, mióta tudok létezésükről azóta követem az orientális metal előadók munkásságát. A 2006-ban alakult Myrath valamiért sosem volt annyira előtérben nálam, de az idei év során kicsit behatóbban is megismerkedtem a tunéziai alakulat munkásságával, és úgy hiszem egy csodálatos barátság vette kezdetét. A legtöbbet természetesen a 2011-ben megjelent Tales Of The Sands korongot pörgettem, amelynek végre idén megérkezett az utóda, a Legacy is. Sok újítás, és rengeteg korábban megszokott, megszeretett megoldás vonul fel szűk egyórás játékideje alatt, az viszont kétségtelen, hogy ez a direktebb, melodikusabb megközelítés nem mindenkinek fogja elnyerni a tetszését.


A lemez borítója nem kifejezetten egy eye candy, ilyen monumentális muzsikához valami menő, festményszerű kompozíció illett volna, de Perrine Prérez Fuentes művét ennek ellenére sem nevezném rossznak. Egy Deftones White Pony-tól azért sokkal különb, és ezeknek a tekeredő motívumoknak van egyfajta varázsa. Az igazi mágiát persze a CD-n hallható zene hordozza magában.
 

Hangzás terén itt nem lehet találni olyan pontot amibe bele lehetne kötni, avagy kifogásolni lehetne. A tradicionális, és nem annyira tradicionális keleti hangszerek, és a modern rock/metal muzsika újító hangvételű, hallójáratba olvadó szimbiózisa ez, ami már egy pocsékabb hangcuccon is kellően kellemesen dörrenhet meg. A keverés Jens Bogren keze munkáját dicséri, a masterelést pedig Tony Lindgren követte el, miközben a produceri székből Kévin Codfert vezényelte a munkálatokat. Ezeket az arcokat metal körökben szükségtelen bemutatni, de akinek esetleg hiányosak az ismeretei pár egyszerűbb keresés után hamar rátalálhat a nem is annyira rejtett tudás morzsáira.

Maga a zene az valami fenomenális. Fülbemászó, egyszerűen érthető, ám mégis van benne valami finom progresszivitás, egynémely megoldás számomra néha a Dream Theater csapatát idézte. Említett banda egyike azon kevés formációknak, amelynek tagjai nem csak öncélúan önkielégítenek a saját hangszeres tudásukra, hanem valóban képesek dalokat írni. Az, hogy technikás vagy, még nem jelenti azt, hogy jó zenész is… A Myrath Legacy-ja februárban került a boltok polcaira, de időtállósága már most tetten érhető. Dallamos, pozitív hangulatú, a keleti misztikumot, és az arab kultúra báját bemutatni igyekvő zenék között megkerülhetetlen alkotás lesz. Senkinek nem tudom kiemelni a hangszeres játékát, mindenkinek egyformán jár a babérkoszorú.Az indító Believer-hez készült klip teljes ellentétben áll a borító puritánságával. Valódi látványorgia. A zenekar Prince Of Persia imádata tovább fokozódik, és egy igazi keleti fantasy történet elevenedik meg a szemünk előtt. Az a dal egyébként a Myrath esszenciája, benne van minden, ami miatt szeretni lehet Zaher Zorgati csapatát. A klipesített dalt csak azért emelem ki, mert ha még nem ismered ezt a bandát, akkor feltétlen ezzel a nótával kell kezdened a cimborálást, és ha lehet a klippel együtt. Megéri, komolyan... A többi már jönni fog magától, hirtelen azt veszed majd észre Aladdin repülő szőnyegén süvítesz a dűnék birodalmában, valami elveszett titkot, netán rejtélyes Örökséget keresve. A dalok önállóan, és együtt is megállják a helyüket, elemzésüket teljesen feleslegesnek érzem, ám ha javasolhatom a Believer videója után inkább összességében barátkozz a Myrath idei korongjával.
 

Sivatagi romvárosok, fényben csillanó szablyák, keleti mesék rajongói, ez a CD számotokra készült. A korábbi lemezekkel ellentétben sokkal direktebb, dallamosabb megközelítésnek lehetünk fültanúi, de azért akadnak finom megoldások is bőséggel. Biztosra veszem, hogy a lemez alkalmas arra, hogy a csapat megnövelje rajongótáborát, ám az is kétségtelen, hogy lesz néhány morcos alak, aki most hagy fel a banda zenéjének hallgatásával.
Myrath_Legacy_2016
Kiadó:
Stílus:
orientális metal
Értékelés:
 
Pont
: 9 / 10
 
Külalak
: Szép
 
Hangzás
: Kiváló
Dalok:
1.Jasmin
2.Believer
3.Get Your Freedom Back
4.Nobody's Lives
5.The Needle
6.Through Your Eyes
7.The Unburnt
8.I Want to Die
9.Duat
10.Endure the Silence
11.Storm of Lies
Írta:
Lambach
2016. október 3., hétfő, 15:49
Facebook:
Lambach 2016. október 6., csütörtök, 20:32
Lambach
Csatlakozott:
2013. február 26.
Hozzászólások: 45
Válasz Zel üzenetére:

Én azt hittem keményebb zene lesz, de így is jó zene meg olyan érdekes. De egy Melechesh után bizony nagyon populáris, ami nem baj és hallgatni arany.


Hát aki vadabban szereti, az hallgathat, mondjuk ahogy mondtad Melechesht, vagy Narjahanamot, netán Odious-t. :-)
Zel 2016. október 5., szerda, 23:28
Zel
Csatlakozott:
2016. október 3.
Hozzászólások: 73
Én azt hittem keményebb zene lesz, de így is jó zene meg olyan érdekes. De egy Melechesh után bizony nagyon populáris, ami nem baj és hallgatni arany.
Nagaarum 2016. október 3., hétfő, 23:01
Nagaarum
Csatlakozott:
2011. június 30.
Hozzászólások: 2198
Nagyon jó lemez. Nekem az énekes a kedvencem. Élőben:


2:50 után lehengerlő.
--
>>> Kövess a Facebookon! <<<
Koncertek
Atonement Europe Tour 2017
szeptember 20.,
Dürer Kert - Room 041
Tales of the Morbid Butchers Festival
szeptember 22.,
Supersonic - Blue Hell
Forest Tour 2017
szeptember 22., 18:00,
Barba Negra
Serious Black - Magic World Tour
szeptember 24.,
Dürer Kert - Kisterem
Hurricanes And Halos Tour 2017
szeptember 30.,
Dürer Kert
No Grave But The Sea Tour 2017
október 1.,
Barba Negra
Post Society Tour Europe 2017
október 4.,
Dürer Kert - Room 041
Folk Metal Marathon 2017
október 7.,
Dürer Kert - Kisterem
továbbá
© 2001-2017 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.061 seconds to render