Malevolentia
Répvbliqve (2016)
A Malevolentia név egy francia szimfonikus black metal bandát takar, amely bár 2003 óta létezik, idén csupán harmadik nagylemezét jelentette meg. Ez talán annak is betudható, hogy a fellelhető információk szerint elég nagy a jövés-menés a banda háza táján. Az alapító tagok közül már csak Arbaal gitáros, szövegíró (jelen lemezen Dies név alatt) tagja a zenekarnak, és az ezt megelőző albumról is csupán Spleen énekesnő maradt mellette. Ők ketten, Raido gitárossal, Robin bőgőssel és JC Reiss dobossal kiegészülve alkották meg a Répvpliqve címre keresztelt idei albumot.


A lemezborítóból és a címből kiindulva arra gondoltam, hogy a szövegvilág Franciaországról, annak múltjáról, történelméről fog szólni, ez azonban csak félig igaz. Bár a lemez során vannak konkrét utalások szülőhazájukra, a szövegek a világ bármelyik pontjára kivetíthetők, hiszen nem nemzeti hősök dicsőítéséről, nagy tettek megénekléséről van szó, hanem a mai világrendről, illetve az annak kialakulásához vezető manipulációkról, érdekek nyomán kirobbant háborúkról, felforgatásról, a tömegeket ki-/felhasználásáról kapunk képet. Ennek megfestéséhez pedig az északi mitológiáig vagy akár Babilonig is visszanyúlnak.


Ha egy zenekar a szimfonikus jelzővel látja el magát, akkor kézenfekvő, hogy egy rövid instrumentális bevezetővel kezdi a lemezeit, valamint a lemez során időközönként ilyen átvezetőket iktat be. Nincs ez másképp a Répvbliqve esetében sem, és igazság szerint szükség is van ezekre a kis pihenőkre, hogy a hallgató felkészülhessen az intenzív támadás következő hullámára. A szimfonikus black metal hallatán talán a legtöbbünknek a Dimmu Borgir neve ugrik be elsőre, a Malevolentia zenéje azonban, ha fel is lehet benne fedezni a norvégok hatását (leginkább talán a Völuspá című dalban), sokkal kevésbé monumentális, de annál agresszívebb, amihez Spleen énekesnő metsző hangja tökéletesen illik.


Hangszeres téren a gitárok hozzák az elvárhatót, néha még egy-egy szólóval vagy váratlan váltással is meglepnek minket, összességében azonban az áramvonalasság az a szó, ami eszembe jut a játékukról, természetes medrükben, akadályoktól mentesen, de sodró erővel áramlanak felénk a hangok. Külön említést érdemel a szintetizátor használata, de nem a virtuóz megoldásokért, hanem a megfelelő adagolás miatt. Nem tolakszik, nem fojtja meg a zenét, hanem éppen megfelelő mértékben van jelen ahhoz, hogy néhol ostorcsapásszerű hangjaival, máshol örvénylésével, esetleg vészjósló vagy éppen nyugtató dallamaival adjon egy hangulati pluszt a lemeznek. Az albumról egyébként nem érdemes dalokat kiemelni, egységes minőséget kapunk végig, minimális ingadozásokkal és jól felépített szerzeményekkel. Ennek köszönhető, hogy az egy órás játékidő alatt végig képes a figyelem fenntartására. Eddig nem említettem, de külön egzotikuma a lemeznek a francia nyelv használata, amelynek eltérő jellege bár nyomokban a lemez többi részén is tetten érhető, de főképp az utolsó dalban érvényesül. Itt egy vendégénekesnek köszönhetően tiszta énekhangot is hallhatunk, így e latin nyelvnek lehetősége nyílik, hogy lágyságával és titokzatosságával a megszokottól eltérő világba repítsen minket. Az első és utolsó előtti dal által keretbe foglalt lemeznek amolyan epilógusa ez a zárótétel, amelyben az agressziót az elmúlás, beletörődés és egy kis reménysugár váltja fel.


Összességében egy kerek lemezt tettek le az asztalra a franciák, amelynek hallgatása csak egyben javasolt. És mindezek ellenére miért ennyi a pontszám? Mert igazán kiemelkedő, lelket esetleg testet mélyen megborzongató részeknek híján van az album. Ennek ellenére a stílus kedvelőinek bátran ajánlom.
Malevolentia_Repvbliqve_2016
Kiadó:
Forgalmazó:
Stílus:
Szimfonikus black/extrém metal
Értékelés:
 
Pont
: 8 / 10
 
Külalak
: Gyönyörű
 
Hangzás
: Kiváló
Dalok:
1.Protogonos
2.Annuit Cœptis
3.Völuspá
4.Etemenanki
5.Virtù & Fortuna
6.Magnus Frater Spectat Te
7.Requiem Aeternam Deo
8.Alma Mater
9.Qohelet
10.Doxa
11.Ordo Ab Chao
12.Para Doxa
13.Nocte & Nebula
14.Eschatos
Írta:
Lew
2016. október 14., péntek, 18:50
Facebook:
Koncertek
SzegeDEATH fest. 5.
május 26.,
Gin Tonic Klub
The Lord of the Underworld Tour 2018
május 30.,
Dürer Kert
Metalfest Open Air 2018
június 1., 10:00,
Amfiteátr Lochotín
Rise Aganist, Poison Alley, Satelles
június 6.,
Budapest Park
Nova Rock Festival 2018
június 14.,
Pannonia Fields
Killswitch Engage
június 16.,
Akvárium Klub
Body Count, Powerflo
június 17.,
Budapest Park
továbbá
© 2001-2018 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.034 seconds to render