Ira Green
RE(be)LIGION (2016)
Ira Green egy fiatal olasz hölgy, aki 2015-ben az olasz The Voice-ban tűnt fel. El is jutott a döntőig, ahol nyerni ugyan nem tudott, de az Év rock hangjának megtisztelő címet kiérdemelte. Már a válogatáson előadott Led Zep nóta (Black Dog) alapján nagy jövőt jósoltak neki. A verseny folyamán olyan dalokkal győzte meg a zsűrit és a közönséget, mint az AC/DC Back in Black-je, vagy a Smoke on the water a Deep Purple-től.
De ne gondoljátok, hogy zöldfülűként jutott el a versenyig, addigra már több, mint évnyi tapasztalat volt mögötte, amit különböző klubok színpadán szerzett, kipróbálva különböző hangszereket, de a tánctól a színészetig sok mindent kipróbált.


A RE(be)LIGION az első lemeze, amit miután letudta a műsorhoz kapcsolódó kötelezettségeit, visszatért a színpadra. Az olasz koncertjein túl voltak fellépései Ausztriában, Svájcban és Franciaországban is. Az első kislemezét MONDO SENZA REGOLE címmel szerzői kiadásban hozta ki, a bemutatkozó lemez pedig közösségi finanszírozásban jött ki végül, amit az I’m Wrong c. dal vezetett fel.A lány hangja alapján nekem rögtön Linda Perry ugrott be. Ez a név annak mondhat valamit, aki úgy ‘94/’95 táján figyelemmel kísérte az MTV-t. Ott ugyanis kizárt, hogy ne látta volna a 4 Non Blondes What’s up! című dalt. Na, nekem Linda és csapata ugrott be, Ira lemezét hallgatva.
Az egy dolog, hogy hangilag őt idézi Ira, de a zenében is érzek párhuzamokat. A másik csapat, amit megemlítenék, az a szintén amerikai Halestorm, illetve annak gitáros frontlánya, Lzzy Hale, akinek mondjuk nem ennyire karcos a hangja. Ha összeállnának hárman egy közös produkcióra az negyot üthetne, illusztris csapat lenne, szó se róla!


A zenében - ahogy a nekünk küldött levelében jól megfogalmazta - “a grunge, a metal és a jó öreg rock 'n roll” a domináns. A grunge bandák közül az Alice In Chains és a Soundgarden mellett én még a kevésbé ismert, ám szintén veteránnak számító Candlebox nevét említeném meg. Ha mélyebben megnézzük, akkor itt-ott garázs rock, máshol az amcsi rádió rock bukkan fel, de még a blues emlegetése sem hülyeség egyes témáknál. A lemez ennek ellenére nem könnyű hallgatnivaló, mert vannak mélységei. Bár vannak fogós és dallamos témák, sőt könnyen megjegyezhető refrének is bőven találhatók benne, mégsem nevezném egyértelműen slágeresnek az anyagot. Ahhoz még hiányzik valami, amit csírájában már érzékelek, és bizonyára a következő anyagokon majd kikristályosodik. Meg kicsit az említett előadók hatását kellene visszább szorítani, és a saját hangot megkeresni és erősíteni.

A nyitó You’ve got the sun magán viseli a Seattle-i vonal - szerintem tévesen - cipőbámulósnak titulált melankolikus hangulatát, leginkább talán az AIC/Soundgarden kettős hatása fedezhető fel benne. Viszont érzek benne némi hard rockot is.
Érzelem is van a dalokban jócskán, a Love can stop the rain ráadásul elég borús, sőt még inkább nyomorúságos hangulatú. Főleg a vége tud lehúzni. Még jó, hogy nem ezt tették utolsónak. Az ezt követő I’m still calling you egy panaszos, bánattal átitatott ballada. És mekkorát énekel benne hősnőnk!A You can’t control me simán úgy kezdődik, hogy AIC-nek is beillene, de akár a Metallica emlegetése se áll távol az igazságtól. A végére meg afféle törzsi jellegű dobolás után egész felpörög, bár még lenne hová emelni a tempót.

A bónusz dalként feltüntetett Music’s tramp meg kicsit a RHCP-t idézi, bár nem lóg ki különösebben a lemezről, szóval nem indokolja szerintem a bónusz státuszt semmi, azon kívül, hogy ez a már említett bemutatkozó kislemez angol nyelvű változata.A lemez elég nyersen, garázsosan szól. A közreműködő zenészek (Biagio Felaco - szólógitár, Mario Di Napoli - dob, Marco Branca - basszusgitár, Gianluca Palumbo/Mauro Naviglio - ritmusgitár) jól teljesítenek. Mondjuk az nem derül ki, hogy mennyire vettek részt a dalszerzésben, meg az sem, hogy mennyire állandó ez a tagság, netán az urak csak session zenészként segítik Ira kisasszonyt...
A lemez borítón mondjuk én még dolgoztam volna kicsit. Mindenesetre ez egy biztató bemutatkozás, amiből akár nagy siker is lehet.. A második lemezen kiderül.
MentésMentésMentés
Ira_Green_RE_be_LIGION_2016
Kiadó:
Stílus:
rádió rock/alternatív rock/grunge
Értékelés:
 
Pont
: 7 / 10
 
Külalak
: Igényes
 
Hangzás
: Kiváló
Dalok:
1.You’ve got the sun
2.Hello good day
3.Gravity soldier
4.I’m wrong
5.Love can stop the rain
6.I’m still calling you
7.You can’t control me
8.Fall asleep
9.RE(be)LIGION
10.Light from your eyes
11.Music’s tramp (bonus track)
Írta:
9000Sanyi
2017. február 18., szombat, 09:04
Facebook:
Koncertek
The Necrobreed Alliance Tour 2017
április 24., 19:00,
Dürer Kert - Room 041
Coming Home Tour 2017 - Part II.
április 25.,
Barba Negra
Confessions Tour 2017
április 30.,
Kvlt
Head Job European Tour 2017
május 7.,
Dürer Kert
Lacuna Coil, Infected Rain
május 7.,
A38 Hajó
Darkened Nocturn Slaughtercult
május 13.,
Supersonic - Blue Hell
Bornholm, Nothgard
május 20.,
Dürer Kert
továbbá
© 2001-2017 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.01 seconds to render