Final Solution
Through the Looking Glass (2016)
 
A Final Solution egy 2011 óta regnáló olasz csapat, a Through the Looking Glass pedig a bemutatkozó nagylemezük. Stílusukat tekintve dallamos, groove-os metalban utaznak, facebook oldaluk szerint legfőbb inspirációjuk a Symphony X.
Nos, az énekesük valóban Russel Allen próbál lenni és zeneileg is vannak átfedések, de ezen debüt alapján még nem játszanak egy ligában a progresszív power metal nagyágyúkkal.

Nyolc számos korongjukat nem eresztették bő lére, 35 percbe belesűrítették a lényeget. Meg sajnos a lényegtelent is, mert úgy érzem, hogy akadnak fölösleges, időhúzás szerű témák is az albumon.
Kicsit ilyen az Awakening címre hallgató intro is, bár végül is hozza azt a teátrális hangulatot, megközelítést, ami a lemezborító, illetve zenekari fotók alapján elvárható a srácoktól. A Sick of You aztán komoly sebességgel ront ránk, prog. poweres riffelés, Russel Allen-típusú ének, fogós refrén. Azért elgondolkodtató, hogy hány ezerszer fogják még rock/metal lemezen elpuffantani az „ash to ash, dust to dust” frázist. Itt most épp ashes van, de a lényegen ez nem változtat.Mindegy, még így is ebben a nótában hallható a legemlékezetesebb refrén.
Mario Manenti nem rossz énekes, van erő a hangjában, ami egy modern power metal jellegű muzsika esetében el is várható. Dallamérzéke is van, bár néha számomra neccesnek, gagyinak ható témák is elhagyják a torkát. Ritkán extrém vokállal is bepróbálkozik. Szerintem a jövőben inkább ne erőltesse az acsarkodást!
A hangszeresek szintén tisztességgel teszik a dolgukat, egyértelműen megállapítható, hogy urai hangszereiknek, de a fűszer az ő játékukból is hiányzik.
Ráadásul a dalok is elég egykaptafásak. Hasonló tempók, szerkezetek, riffek, szólók, stb.
Zeneileg egyébként olyan modern, MDM gyökerekkel rendelkező bandák hatását is fölfedezni vélem, mint a Soilwork, Scar Symmetry.
A The Show Is On-ban megy a gitártekerés ezerrel, minden fajta érzelem, kreativitás nélkül. Még szerencse, hogy a vége felé beiktattak egy kis bőgőcsattogást, illetve Mario is frankó, karcos énektémákat hoz.
Az egy perces, instrumentális, filmzene szerű (R)evolution átvezet minket a lemez utolsó darabjaihoz, melyek egyben a leghosszabb szerzemények is, a maguk 6 perc fölötti játékidejével. Nem is sikerül végig tartalommal megtölteniük ezt a hosszt. Pedig a Dogs of War-ban többször is felcsendül a lemez legbitangabb gitártémája.
Sőt, az akusztikus gitáros, leállós intermezzo is frankó. Akadnak tehát jó ötletek, ügyes megoldások, de összességében még nem igazán mutat megnyerő képet a Final Solution.

Mindenesetre reménytelennek sem látszanak, az alapok megvannak, dalszerzésben viszont javulniuk kéne. Legközelebb egy izgalmasabb, kreatívabb, egyedibb albumot várok tőlük!


 
Final_Solution_Through_the_Looking_Glass_2016
Kiadó:
Stílus:
Dallamos groove/power metal
Értékelés:
 
Pont
: 6 / 10
 
Külalak
: Átlagos
 
Hangzás
: Jó
Dalok:
1.Awakening (01:38)
2.Sick of You (03:47)
3.Demon Inside (04:52)
4.Empty Walls (05:18)
5.The Show Is On (05:49)
6.(R)evolution (01:00)
7.Dogs of War (06:33)
8.Grey (06:21)
Írta:
oldboy
2017. március 19., vasárnap, 09:20
Facebook:
Koncertek
SzegeDEATH fest. 5.
május 26.,
Gin Tonic Klub
The Lord of the Underworld Tour 2018
május 30.,
Dürer Kert
Metalfest Open Air 2018
június 1., 10:00,
Amfiteátr Lochotín
Rise Aganist, Poison Alley, Satelles
június 6.,
Budapest Park
Nova Rock Festival 2018
június 14.,
Pannonia Fields
Killswitch Engage
június 16.,
Akvárium Klub
Body Count, Powerflo
június 17.,
Budapest Park
továbbá
© 2001-2018 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.038 seconds to render