ThrOes
This Viper Womb (2016)

Vannak olyan zenék, amik bizonyos szempontból rohadt idegesítőek, más oldalról viszont valami circulus vitiosus révén állandóan visszatérünk hozzájuk. Nekem a ThrOes lemeze teljesen ilyen. Egy ausztrál bandáról vagy inkább projectről van szó, Trent Griggs egyszemélyes zenei világáról. Vendégvokalistaként (kiegészítve a saját toroktépését) Jamie Ludbrooke szerepel még az anyagon és az amerikai Kevin Talley dobol, aki 2011-től bandatag. Ausztrália... Ez metalban mostantában a tömény brutalitást jelenti rendre... Itt egy kicsit árnyaltabb a kép... Meg az csak egy dolog, hogy Ausztrália, azon belül is Tasmániáról származik ez a monolit. A sziget épphogy kisebb Magyarországnál, viszont összesen alig több, mint félmillióan lakják... Egyszer olvastam valahol, hogy Ausztrália nem is létezik, csak kitalálták.
Tasmániában nincsenek koalák.
2005-ben alakult meg a project egyébként, a 12 évvel ezelőtti demó után ez a lemez az első teljes anyag. Csak semmi kapkodás!


De miért is érzem úgy, hogy nem tudok szabadulni ettől az anyagtól?
A monológ után úgy nyit a Permanent Midnight, mintha egy Stonehenge szerzemény lenne (igen, az egykori hazai progmetal bandáról beszélek). Mikor bejön az ének (?), természetesen ugrik a koncepció. A Shock To The Guts lebegtetett, ide - oda lépegetős basszerja nem egy kimondott metal aláfestés, de ahogy haladunk előre a cuccal, mind inkább észrevehető, hogy több dolog is előjön itt helyenként, amik tulajdonképpen inkompatibilisek a műfajjal. Kapunk viszont a dalban egy fantasztikus gitárszólót.

Conscience Makes Cowards hatalmas ötleteket vonultat fel, igazi, ízig vérig Aesthetic Death istálós csapattól elvárható a légkör. Komolyabban előjönnek a hangnem-tervezős dolgok, mint az eddig hallottaknál.
Kiemelendő a Nowhere Else is. Ez tempójában egy kicsit húzósabb a többi tételhez képest. És itt már kívántam, hogy egy kicsit változzon az ótvar száraz károgás. A háttérvokál ezt kicsit adja is. A hangnemek változását is vártam, főleg az ez előtt hallható dal után. Megkaptam.
A címadó This Viper Womb ritka beteg szédelgéssel kezd be, majd jönnek a további betegebbnél betegebb ötletek, de alapjában a hangszerelés és a dalszerkezet segítségével a gyeplő végig a kézben marad. A dal vége felé van egy nagyszerű akkordváltás, és még némi thrashes riffelés is belefért. Érdekes fordulat történik a Lavish The Anguishben. Blast beattel indít, amire őszintén szólva nem számítottam volna ezen a lemezen. A basszer is leadja egy rövid időre kőmetal stílusra az inkább progos kitérőkből, amikkel eddig operált.


2012-től 2014-ig zajlottak a felvételek, majd két évet pihent a fiókban az alkotás, hogy aztán 2016-ban megkapja a masztert. Abszolúte nem vagyok digipakbuzi, de el kell ismerjem, hogy ez a kiadvány gyönyörű. Az Aesthetic Death 1000 darabban gyártotta le. A borítógrafika Trent Griggs és Kristy Griggs műve.

Tipikusan az elejétől a végéig értelmezendő album. Ez alatt azt értem, hogy ha csak 20 percet hallgatunk le róla, nagyon nem látjuk át a pályát. Bár hosszú, és nehéz anyag, nagyon megéri a vele való foglalkozást. Nyilván nem kezdőknek ajánlom, vagyis, akik tegnap döntötték el, hogy Rihanna helyett mostantól metalt fognak hallgatni, azok 15 percig fogják bírni, aztán a büdös életben hozzá sem nyúlnak a fém műfajhoz. Gyakorlottak viszont egy félelmetes zenei esszenciát fognak találni a This Viper Womb hallgatása közben.
Idehaza az NGC Prodtól szerezhető be.


ThrOes_This_Viper_Womb_2016
Kiadó:
Forgalmazó:
Stílus:
avantgárd black / doom metal
Értékelés:
 
Pont
: 9 / 10
 
Külalak
: Gyönyörű
 
Hangzás
: Kiváló
Dalok:
1.Permanent Midnight (04:54)
2.Shock to the Guts (07:16)
3.Dead Lights (06:41)
4.Conscience Makes Cowards (08:29)
5.Nothing Left for the Vultures (08:41)
6.Nowhere Else (06:52)
7.This Viper Womb (06:02)
8.Lavish the Anguish (05:15)
9.Feed It (06:31)
10.D.N.A. Corruption (06:00)
Írta:
Nagaarum
2017. április 15., szombat, 19:15
Facebook:
Whelm - A Gaze Blank and Pitiless as The Sun (2015)
Kritika, Nagaarum @ 2017. április 9., vasárnap, 07:52
Haiku Funeral - Nightmare Painting (2012)
Kritika, Nagaarum @ 2013. március 10., vasárnap, 17:23
Goatpsalm - Erset La Tari (2012)
Kritika, Nagaarum @ 2013. február 20., szerda, 17:48
Koncertek
The Rise of Chaos World Tour 2018
január 21.,
Barba Negra
Cryptoriana World Tour
január 21.,
A38 Hajó
European Pilgrimage Tour Part III.
január 22.,
A38 Hajó
Gods Of Violence Tour
január 26., 18:00,
Barba Negra
British Punk Invasion
február 2., 17:00,
Barba Negra
Downfall of Gaia, Hamferđ
február 9.,
Kvlt
továbbá
© 2001-2018 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.012 seconds to render