Cinema Cinema
Man Bites Dog (2017)
Fura nevet visel a május 11-én a Fészek klubban érkező Brooklyn-i duó. A Cinema Cinema egy 2008 óta létező formáció, amelyben a gitáros-énekes Ev Gold és Paul Claro dobos játszik, kiegészülve néhány dalban Matt Darriau (Paradox Trio, The Klezmatics) szaxofonossal és egy dalban Lauren A. Kelley is hallatja hangját, aki egyébként a kiadvány kinézetéért is felel.
A fura névhez és nem mindennapi felálláshoz természetesen a zene sem az egyszerűen megfejthető kategóriába tartozik. Van itt kis túlzással minden, de úgy érzem a punk hozzáállás nagyban jellemzi a duót és ezt ráadásként experimentális formában tálalják. De van itt még a punk rock mellett jazz, pszichedelia, alter, sőt talán még a korai grunge emlegetése sem túlzás.
 

Ilyeneket írnak a csapatról:
"Nehéz, mint egy üllő... Éles, mint a borotvapenge, amit a rab szájába rejteget... Vad, mint a mexikói kakasviadal... És pontosan olyan, mint egy matematikai egyenlet..." (Examiner)
"Experi-metal punk" (Village Voice)

A hét tételes, nagyjából harminchét és fél perces lemez rögtön a klipesített Bomb Plot-tal indul. A videó, amiben a lemez producere, Martin Bisi alakítja a bombakészítőt, sem egyszerű, de a dal még a könnyen emészthető kategóriába tartozik. Már csak a hossza miatt is.


Még a másodikként érkező Run Until You’re Not sem fekszi meg a gyomrom, amiben Lauren A. Kelley vokálja is hallható. Némileg a konvencionális dalszerkezeteknél marad a csapat, bár nem nevezném hallgatóbarátnak a talán leginkább noise rockként leírható számot.

Az első komoly feladat az Exotic Blood feldolgozása volt. A Pink Floyd egyes dolgait idéző kezdés után a korai RHCP-t (Blood Sugar Sex Magic korszak) idéző lüktetés és Mudhoney-s vokál elsőre (de még harmadik-negyedik hallgatáskor is) feladta a leckét. Aztán persze rááll a fül és ki lehet hámozni a finomságokat (hard rock, funk, stb.). Ebben szólal meg először Darriau szaxofonja. Jó elszállóssá téve ezzel a több mint hat perces dal végét.
 

Ezt akár fel is oldhatná a soron következő Digital Clockwork Orange/Taxi Driver kettős, de nem mondhatnám, hogy megváltást hoznak. Az előbbi inkább ilyen révedős, sámánisztikus érzéseket kelt bennem, a suttogós, néhány szavas vokállal, míg a Taxi Driver noise/punk rock keveréke az idegbeteg énektémáival mintegy előkészti a lemez lezárását.

Persze nem kapjuk meg rögtön a kegyelemdöfést, előbb még érkezik a post-metalt és a sludge elemeket keverő Mask Of The Red Death agóniája. Fájdalmas üvöltések, elúszó gitárok, Neurosis hangulatok. Aztán úgy féltávnál egy hirtelen váltással felpörgetik a tempót és jön egy kis punkos vadulás, amihez persze némi indusztriál jelleg is társul, hogy ne legyen küönnyű dolgunk. A végére kicsit visszalassulnak, afféle sludge jellegű témával és szinte észrevétlenül úsznak át a záró tételbe.

A utolsóként érkező Shiner Number Five a maga bő kilenc percével a lemez leghosszabb tétele ebben aztán van minden, free jazz, elszállás, Darriau itt is erősíti azt az érzést, amit talán az uralt káosz kifejezéssel tudnék leírni. Van a szerzeményben valami sámánisztikus, ami miatt a végére a felzaklató momentumok után eljön az elrévedés.



Nem egyszerű anyagot tett elénk a duó, azonban a belefektetett energia meghozhatja az eredményt. Még az én, amúgy a klasszikusabb dalszerkezeteket előnyben részesítő füleimnek is sikerült ráállnia. Nem vagyok kifejezett rajongója az efféle muzsikáknak, de időnként sikerül elcsípnem egy-egy érdekes anyagot. Valamikor húszegynéhány évvel ezelőtt hasonló volt az orosz vagy ukrán(?) Ne Zdali nevű csapat két anyaga, ami másolt kazettán valahol még megvan. Azt akkoriban elég sokszor meghallgattam.
Hogy a Cinema Cinema albuma kiállja-e ilyenformán az idő próbáját majd elválik, mindenesetre a kiadvány mind hangzásban, mind pedig kinézetben elsőrangú.
Cinema_Cinema_Man_Bites_Dog_2017
Kiadó:
Stílus:
jazzes experi-punk/pszichedelikus noise
Értékelés:
 
Pont
: 7 / 10
 
Külalak
: Gyönyörű
 
Hangzás
: Kiváló
Dalok:
1.Bomb Plot
2.Run Until You’re Not
3.Exotic Blood
4.Digital Clockwork Orange
5.Taxi Driver
6.Mask Of The Red Death
7.Shiner Number Five
Írta:
9000Sanyi
2017. május 11., csütörtök, 12:06
Facebook:
Koncertek
Stone Sour, Nothing More
június 25.,
Barba Negra Track
Summer Totenritual Crusade 2018
június 27.,
Supersonic - Blue Hell & Kvlt
Alice In Chains
július 1., 19:00,
Budapest Park
Ten Years After - 50th Anniversary
július 1.,
A38 Hajó
Billy Idol - Live! 2018 Tour
július 2.,
Budapest Park
Exodus, Savage Messiah
július 4.,
Dürer Kert
Gothoom Open Air 2018
július 5., 13:20,
Revištské Podzámčie
Soulfly
július 8.,
Dürer Kert - Kerthelyiség
továbbá
© 2001-2018 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.035 seconds to render