Sheep in Wolves' Clothing
s/t (2017)

Ezt a formációt koncerten volt szerencsém megismerni. Ritka dolog ez nálam. Mivel a terem nem volt kellőképpen kitöltve publikummal, így az oda-vissza verődő hangokból nem volt könnyű összerakni néha a történéseket. A katyvasz hangzást általában a gitár és az ének szívja meg, és itt is pont ez történt. Azt viszont már az esemény helyszínen levágtam, hogy Ati nagyon jól keni az ütemeket, nem éri be a tipikus punk galoppozással, blast beateket is beszúr időnként. Tempóban is szigorú, na meg hangerőben. A koncert "Danika férfivá érése" szlogennel volt felvezetve, ami az enyhén kettyós szigonyosoknál tudja a fene mit is jelenthet. A P.F.A. Például a szokásos "Pina, Fing, Anarchia" helyett akkoron "Please Fart Againként" volt kifejtve. A koncerten aztán kiderült előttem is, hogy Danika nem más, mint a trió basszere, nem mellesleg aznap tizennyolc éves, vagyis épp férfivá érik... Hát lássuk... döngölő, húzós, pontos játékát időnként több hang fogásával fűszerezte, okosan támogatva ezzel a gitárt, amikor az éppen arra rászorult. A koncert után felmentem a felsőbb szintre, mivel a P.F.A. szetbontotta a helyiséget hangerővel, meg tudni szerettem volna az előző csapat nevét.


Másnap rákerestem a felhők között, hátha van valahol streamjük, mert kiváncsi voltam rá, hogy a kiváló ritmusszekció mellé mit tesz a gitár. És ja...
A bándi AMP Stúdió (Pallagi Atesz bunkere - Octobersun - megint csak kicsi a világ) bitang jó munkát végzett, a felvételen minden nagyon jól szól, így most már Tomival kapcsolatban is képben voltam. Szimpla hangszedős cuccot használ - mint a punkok általában - ez pedig nagyon jó a kosz szempontjából, és a szépen csilingelő magasak felől, viszont jobb hangosítást is igényel(ne). A hangfelvételen viszont szépen adja, mi több, visszavisz a hetvenes évek pszichedelikus világába, ami engem már megint kiütött.
Az igazi meglepetést viszont a szövegek adták. Gyakorlatilag szerelmes versek vannak itt megzenésítve, de a zene groteszkségéhez és agressziójához igazítva. Ha ezt valaki még így megcsinálja, azzal kezet rázok. A vérköpős üvöltés is nagyon üt, de ami igazán vagány az a beszédhang. Kicsit Müller Péter Sziámi tónusára emlékeztet, amikor még az U.R.H-ban túráztatta a gyanútlan füleket.
A szövegek tagolatlanul vannak leírva, amit régen nem szerettem, de most már értem-érzem ennek a lényegét, tessenek nézni:

"(hiányzol bazmeg)"

"befújt a szél lyukas zsebemen
jobb kezem teljesen átfagyott
úgy vágytam rá hogy láthassalak
mégis csak csendben álltam ott
hányszor vettem mély lélegzetet
hogy a peronról elrúgva
magamat újra
feléd repítsen a képzelet?
bezárva saját üres szobámba
megkérdőjeleztem létemet
ujjaim között morzsolgatom
a hogyanokat s a miérteket
hogy szerethetek bárkit e földön
ki igazán sohasem létezett?
nem olyan könnyű félredobni
egy légvárat mint azt képzeled"
 
Műfajként összefoglalva nem olyan egyszerű a feladat, mivel a punk egyből adja magát, hanem aztán a kiállásoknál a Jane's Addiction elvontsága érződik kicsit, de lehet, hogy csak Tominak a hangszíne mondatja ezt velem, ami fölöttébb Perry Farrel... A gitárstílus is emlékeztet Navarroéra, szeret ő is a hangnemekkel zsonglőrködni. Bár odaírtam a jellemzésben a HC-t, de inkább csak azért, mert Ati szájából elhangzott ez, én nem érzem itt annyira a HC bunkóságát (nem negatívumként írom), és egyszerűségét. Ez a zene gondosan tervezett, és jól van megkomponálva.
A 13 és a X kezdése nagyon post rock. Ez a műfaj jelenleg kb. annyira megosztó, mint a kilencvenes évek eleji grunge hullám. A kőmetalosok legalább annyira utálják, a nyitottabbak viszont gyorsan rákattannak. Egy biztos. Nagyon sok maszatolás és hulladék jön ki post rocknak titulálva, de ez itt bizony a műfaj kifinomult és érett formája.

A 13 perces EP kazettán szerezhető be az NGC Prod által megjelentetve. Mindössze 44 számozott darab készült belőle.
A kis képen Danika néz ránk lézerkék szemekkel, háttérben és elől pedig 2/5 Please Fart Again - turnén valahol Európában.
 


Sheep_in_Wolves_Clothing_s_t_2017
Kiadó:
Stílus:
post rock / post punk / HC
Értékelés:
 
Pont
: 9 / 10
 
Külalak
: Igényes
 
Hangzás
: Kiváló
Dalok:
1.K.L. (00:46)
2.XX. századi freskó (04:39)
3.X (02:57)
4.13 (03:26)
5.IX (01:16)
Írta:
Nagaarum
2017. augusztus 1., kedd, 09:00
Facebook:
Grrrmba - Grrrmba (2017)
Kritika, farrrkas @ 2017. november 18., szombat, 19:50
Beszélgettünk Bencével a Grrrmba felével
Interjú, Nagaarum @ 2017. október 14., szombat, 15:29
Interjú a Sheep in Wolves' Clothinggal
Interjú, Nagaarum @ 2017. augusztus 5., szombat, 17:35
Koncertek
The Rise of Chaos World Tour 2018
január 21.,
Barba Negra
Cryptoriana World Tour
január 21.,
A38 Hajó
European Pilgrimage Tour Part III.
január 22.,
A38 Hajó
Gods Of Violence Tour
január 26., 18:00,
Barba Negra
British Punk Invasion
február 2., 17:00,
Barba Negra
Downfall of Gaia, Hamferđ
február 9.,
Kvlt
továbbá
© 2001-2018 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.011 seconds to render