Ébredő erő (2018)
Szasza (lásd még Sex Action ,Zorall, stb.) nem pihen, tavaly év végén a Sex Action-nel adott ki új lemezt, 2018-ra pedig a 2012-ben visszatért Action új anyagát (meg lesz Zorall lemez is, ha minden igaz…) jegyezheti fel a “szakmai” önéletrajzába.


A később érkezőknek jöjjön előbb egy kis történelemóra.
A korábban Sex Action-ként működő csapat a dirty rocktól a HC/metal felé orientálódását névváltozással (na jó, rövidítéssel) is jelezte, de ugyanabban a felállásban (Szasza, Matyi, Miksa, Zolee) készült a rajongókat megosztó Összeomlás album.
Az Action ezután 2002-ig változó felállásban folytatta a munkát, jöttek a lemezek, amik között volt trip rock kirándulás, meg gyűjteményes anyag is.
A banda Szasza ötlete nyomán 2012-ben újból összeállt majd erőre kapott és az Ébredő erő már a második éra harmadik lemeze.

Igazság szerint az Összeomlás után elvesztettem a fonalat. Talán a Terror egyes dalai még eljutottak hozzám, de maradandó emléket nem jelentenek. A visszatérés nem érte el az ingerküszöböm, viszont a kiadó ajánlása nyomán gondoltam teszek egy próbát az aktuális lemezzel.
És így utólag azt mondhatom, nem döntöttem rosszul. Na, nem azért mert egy korszakalkotó anyagot tett le az asztalra a Szasza - ének, Szabó Tamás - gitár, Egyházi Gábor - basszusgitár és Sznák "Zaba" Zoltán - dob felállású csapat, sokkal inkább azért, mert egy üresjárat nélküli bő fél órás szórakozást nyújt a 8+1 tételes új lemez.
Ha anno bejött az Összeomlás, akkor ezzel is meg fogsz barátkozni. Akkor is ajánlom figyelmedbe, ha a ‘90-es évek HC/metal (a Biohazard nyomán) dolgaival barátságban vagy.


Az vitathatatlan, hogy a lemez első fele úgy robog át a gyanútlan hallgatón, hogy szinte ideje sincs magához térni. Ráadásul még kellőképpen változatos is. Mert a standard Action tételnek mondható nyitó nóta után a kissé hiphoposabb címadó, vagy a kicsit groove-osabb, metalosabb Ki vagyok én?, ami viszont kicsit rövidebben még nagyobbat ütne szerintem.
A Kóstoltad már a véredet? című dalban kicsit politikai töltetű a szöveg, akár a Kartelnek se állna rosszul.

A hardcore jellegű megmondós Állatkínzó-hoz klip is készült és a lemez végén clean változatban újra szerepel. Sodró, lendületes dal, fontos mondanivalóval.


Szintén a hiphop/rapes vonalaterősíti a Szánalmas féreg azzal a pattogós refrénnel és az ízes gitárszólóval. Azt meg hagyni, hogy zeneileg sem lehet belekötni a dalokba. Profin megírt és előadott témák, jó hangzással és persze dalokról beszélhetünk, emlékezetes dallamokkal, könnyan ragadó refrénekkel.

A legnagyobb kedvencem a lemezről a francia és magyar nyelvű női énekkel (Pap Klára különleges orgánuma sokat dob a dalon) is megspékelt N.I.K.I.T.A. A Biohazard-jellegű dalban jólesően idézik meg a ‘90-es évek végi/2000-es eleji modern metal ízeket. Egy jó klipetpel megtámogatnám a helyükben.

Összefoglalva azt mondhatom, hogy ez egy remek hangzású, üresjárattól és bármiféle erőlködéstől mentes, izzadtságszagot nélkülöző lemez lett, ami szerintem éppúgy élvezhető a mai tizen- és huszonéves korosztálynak, mint a korai Action dolgait kedvelőknek. Engem meggyőztek.
Action_Ebredo_ero_2018
Kiadó:
Stílus:
HC/groove metal
Értékelés:
 
Pont
: 7.5 / 10
 
Külalak
: Igényes
 
Hangzás
: Kiváló
Dalok:
1.A gyűlölet vezet
2.Ébredő erő
3.Ki vagyok én?
4.Kóstoltad már a véredet?
5.Állatkínzó
6.Szánalmas féreg
7.Nikita
8.Démonok között
9.bónusz: Állatkínzó (clean)
Írta:
9000Sanyi
2018. május 9., szerda, 13:49
Facebook:
Armand 2018. május 18., péntek, 19:36
Armand
Csatlakozott:
2016. május 7.
Hozzászólások: 100
A Fekete Ló visszatért!!! Remekül hozzák az Összeomlás, a Terror, a sexaction, a Hetedik, vagy a Fehér és a Zöld alap vonalát… bár ha az Hetedik c. albumukról ide is átkerült volna némi ipari-elektronika groove hatás még dögösebbek lettek volna az album dalocskáit. De ez csak az én véleményem.
Koncertek
Knights Call Tour 2018
október 21.,
Barba Negra
Death is Just the Beginning...
október 23.,
Barba Negra
Rise of the Underground Tour 2018
október 23.,
A38 Hajó
Uriah Heep
október 23.,
Akvárium Klub
20 Years of Chaos European Tour 2018
október 23.,
Supersonic - Blue Hell & Kvlt
ReBuilt To Tour 2018
október 24.,
Barba Negra
Tony MacAlpine, Levi Fantasy
október 25.,
Dürer Kert
továbbá
© 2001-2018 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.071 seconds to render