Thunder Horse
Thunder Horse (2018)


    2018-ban leginkább a váratlanul felbukkanó, vagy jelen esetben az iszap mélyének rejtekéből felbuggyanó zenekarok kényeztetnek el, míg az általam várt és előre felmagasztalt kiadványok többnyire egy, a próbálkozást elismerő biccentésen kívül többet nehezen tudnak kiváltani belőlem. Míg figyeltem, hogy alakul az új Age Of Taurus, Procession vagy épp a Lord Vigo lemez, olyan zenekarok találtak be, mint a Professor Emeritus, a hosszú idő után váratlanul visszatérő Solstice és a fantasztikus debütálással előrukkoló Dautha, ami esetében alakul a legtöbbet hallgatott ideji lemez cím. Hasonlóképp lepett meg nemrég az amerikai Thunder Horse brigádja, akiknél még csak nem is a tradicionális, klasszikus doom mániám dobott nagyot a megítélésen, hanem az, hogy ezek a rutinos srácok még az életben nem játszottak hasonló zenét, mivel javarészt thrash hordákban, valamint klasszikusokra támaszkodó heavy metal tribute bandákban mulatták eddig az idejüket. A kvartettet alkotó zenészek közül ráadásul többen is több hangszeren képviseltetik magukat, így egy garantáltan vastag hangzást varázsolva elő a hangfalakból, ami követeli magának a hangerőt a megérkezett nyári melegben. Dave Crow énekes-basszer, Jason West dobos, Todd Conally gitáros-billentyűs és Stephen Bishop „mindenes” olyan albummal mutatkoznak be, amin átsüt a fémzene iránti rajongásuk, texasi virtusuk és hagyományaik. Leakasztották a padláson lógó southern-sludge metal tökeit és lehurcolták a pincébe, ahol a kannibalizmusra szoruló patkányok bólogatnak nagyokat az ósdi, penészes és minden másnál elegánsabb tradicionális doomra. Ennek lett a következménye az albumra kerülő hat, kivétel nélkül hangulatos szerzemény, amiben a lazán kemény vonal szépen összekeveredik a horrorral és okkultizmussal, amit a gyönyörűen kivitelezett borító is tökéletesen alátámaszt pár apróságot leszámítva (én elhagytam volna a sablonos koponyát és kaszát, ezek unalmasak, a telihold fényénél ágaskodó rejtélyes lovas izgalmasabb).

   A magabiztosság és rutin érzetével nyit már a lemez elején a Coming Home vastag riffjeivel és az ettől függetlenül tisztán hallható basszusjátékával. Erőszakos, mégsem tolakodó kórus vokálja is meggyőző, még ha nem is a legeredetibb dallamokkal operálnak, rögtön nyeregben érezhetjük tőle magunkat. Az egész albumra jellemző blues-hard rock gyökerű gitárszólók nem menetrend szerűen, hanem érzésből érkeznek és szólnak, ami szintén nagyon sokat hozzáad a végeredményhez. A közel háromnegyed órás játékidő alatt kapunk néhány rövidebb (4-5 perc) tételt, valamint igazi monolitokat is, mint a Liber Ad Christ Milites Templi és a This Is The End, melyek hosszuk ellenére is igazán változatos, hangulatos szerzemények. Utóbbiban felbukkan a zenekarnak szintén jól álló pszichedelia, akárcsak a kedvencemmé vált záró Pray For Rain esetében. Rég hallottam ilyen könnyed, mégis falhoz vágó lassulást, aminek lassú lüktetésében igazi öröm az elmerülés.
    Nincs új a nap alatt, csak a különböző áramlatok végtelenül okos és teljesen természetes keverése, aminek végeredményeképp egy igazán szórakoztató kiadványt kapunk. Nem sok részletet tudni a keletkezés körülményeiről, például, hogy mennyi ideig csiszolódhattak ezek a szerzemények, mert még a megalakulás dátumát sem találni a zenekart illetően, de ha a srácok ezt ösztönből nyomják, ahogy a nagyok, akkor az év egyik legjobb bemutatkozását tették le eddig az asztalra.
 
Thunder_Horse_Thunder_Horse_2018
Kiadó:
Stílus:
southern/sludge/doom
Értékelés:
 
Pont
: 9 / 10
 
Külalak
: Igényes
 
Hangzás
: Kiváló
Dalok:
1.Coming Home (06:49)
2.Blood Ritual (05:53)
3.Liber Ad Christ Milites Templi (08:54)
4.Demons Speak (04:40)
5.This Is the End (09:26)
6.Pray for Rain (06:18)
Írta:
boymester
2018. június 4., hétfő, 09:28
Facebook:
Pale Divine - Pale Divine (2018)
Kritika, boymester @ 2018. október 14., vasárnap, 14:07
Owl - Nights In Distortion (2018)
Kritika, McFrost1977 @ 2018. október 14., vasárnap, 13:28
Black Oath - Behold The Abyss (2018)
Kritika, boymester @ 2018. október 7., vasárnap, 15:21
Acolytes Of Moros - The Wellspring (2018)
Kritika, boymester @ 2018. október 7., vasárnap, 15:13
Famyne - Famyne (2018)
Kritika, boymester @ 2018. október 7., vasárnap, 15:03
Northern Crown - Northern Crown (2018)
Kritika, boymester @ 2018. szeptember 19., szerda, 20:11
Koncertek
Knights Call Tour 2018
október 21.,
Barba Negra
Death is Just the Beginning...
október 23.,
Barba Negra
Rise of the Underground Tour 2018
október 23.,
A38 Hajó
Uriah Heep
október 23.,
Akvárium Klub
20 Years of Chaos European Tour 2018
október 23.,
Supersonic - Blue Hell & Kvlt
ReBuilt To Tour 2018
október 24.,
Barba Negra
Tony MacAlpine, Levi Fantasy
október 25.,
Dürer Kert
továbbá
© 2001-2018 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.076 seconds to render