Rhapsody
Symphony of Enchanted Lands II-The Dark Secret (2004)
Két évet kellett várni az olasz Rhapsody új nagylemezére. A szimfonikus power metal banda eddigi művei a stílus meghatározó albumai voltak. Ezek után részemről nagy várakozás előzte meg az új albumot, mely felvételeit Európa több országában végezték (Anglia, Olaszország, Csehorzság, Belgium, Németország). A zenei anyagot Luca Turilli és Alex Staropoli írta. Rengeteg nemzetközi hírű vendégszereplő is hallható az anyagon: Bohuslav Martinu Philharmonic Orchestra Csehországból, 50 tagú kórusok és természetesen Christopher Lee színész, operaénekes, aki a narrátor szerepét tölti be a lemezen.

Ezen előzmények után indítottam útjára az anyagot a winampban. Az első track a The Dark Secret, ami lényegében arra hivatott, hogy felvezesse a lemezt. Itt rögtön bemutatkozik Christopher Lee a narrátori szerepkörben és a szám felétől, aztán megérkezik a Rhapsody lemezen vissza-visszatérő kórus is.

A második dal az Unholy Warcry, amit már ismerhetünk a lemezt felvezető maxiról, igaz itt egy attól eltérő verzióban. Mondhatnánk tipikus Rhapsody nóta, nagyszerű szimfonikus kísérettel, amit már megszokhattunk a zenekartól. A számot hallgatva nyugodt szívvel elmondhatom, hogy semmit nem felejtettek el a srácok. A dal közepén ismét hallható egy rövidke narrátori átvezetés, majd egy Luca Turilli-től már megszokott magas színvonalú gitárszóló is.

A lemez harmadik szerzeménye a Never Forgotten Heroes, ami lassan, vontatottan indul, hogy kibontakozhasson belőle egy középtempós nóta. A dal szerkezete kifejezetten jó és nagyon jól sikerült az énektéma is, igazából koncerten biztos nagy közös éneklés lesz a közönséggel. Fabio Lione hangja nagyon jól illeszkedik ehhez a zenéhez.

Az Elgards Green Valleys című felvétel egy madárcsicsergésből induló, hegedűvel előadott átkötő rész.

Majd következik a The Magic Of The Wizard Dream, ami egy lassú szerzemény: Fabio Lione igazán itt bontakozik ki a legjobban. Tisztán, érthetően és nagyon jól énekel ebben a dalban. A hátamon áll a szőr a vonósokkal megtámogatott zongorakísérettől. Igazi szimfonikus metal ballada.

Erians Mystical Rhymes a következő dal a lemezen, itt aztán megkapunk mindent, ami kell: fúvósok, vonósok, a dal elején pedig olyan érzése támad az embernek, mintha harcba hívná ez a zene. Igazi monumentális szerzeményt hallhatunk tempóváltásokkal, szimfónikusokkal, kórusokkal. Természetesen itt is kellően odafigyeltek a srácok az énektémára, koncerten ez is nagy közönségkedvenccé válhat. Turilli mester pedig bemutatja mit is tud a gitárnak nevezett hangszerén. A dalt ismét a narrátor zárja sejtelmes háttérkísérettel. Nagyon jó dal!

Ezután ismét egy igazi Rhapsody nóta következik The Last Angels Call címmel. Tehát itt is minden megtalálható, amit már leírtam: hatalmas kórusok, vonós kíséretek. Egyszerű kis nóta, de nagyon eltalált!

Dragonlands River ismét egy átvezető tétel a lemezen madárcsicsergéssel, vízcsobogással és Lione-val :D

Sacred Power Of Raging Winds: az eddig hallott számok közül talán ez indul a legkeményebben. Lényegében mondhatjuk, hogy tipikus Rhapsody nóta ez is. Igazi power metal a jobbik fajtából, mindez megtámogatva jobbnál-jobb nagyzenekari kísérettel. A dal közepén hallhatunk egy rövidke szinti szólót, majd klasszikus zenei elemeket furulyával és ami még kéznél volt. Erre aztán jön Luca Turilli, hogy egy kicsit feleseljen a nagy zenekarral, kifejezetten élvezetes másfél-két percet okozva ezzel. A dal vége természetesen végig fokozásokból áll majd hirtelen véget ér.

Guardiani: gitár és furulya által bevezetett szerzemény, érzelmekkel teli dal szebbnél-szebb dallamokkal, és az elmaradhatatlan fokozásokkal, hogy a dal végére minden letisztuljon. Minden perce gyönyörű!

Shadows Of Death: áhhhhh áll a szőr a hátamon a fúvósoktól, de nem sokáig, mert jön a gitár és a szinti szőnyeg. Nem ismétlem magam, itt is minden megtalálható, amit eddig leírtam már. Igazi zaklatott hangulatú szerzemény, a lemez egyik legkeményebb dala.

Nightfall On The Grey Mountain a lemezt záró tétel. Ehhez méltón is indul hosszú bevezető résszel, kórusokkal megtámogatva. Sajnálom, hogy lassan vége a lemeznek, mert elhallgatnám még egy darabig ezt a nagyszerű zenét. De sebaj elkezdjük elölről :D

Nos, itt a fórumban olvashattuk, hogy ez a lemez "giccses hányás, borzasztó anyag". Mondanám az illetőnek, hogy ez "giccs" teszi a Rhapsody-t Rhapsody-vá és emeli ki a sok szürke zenekar közül. Én szeretném, ha mindennap ilyen giccses-hányasos-borzasztó anyaggal lepnének meg a zenekarok :D Azt kell mondjam, hogy ez egy tökéletes Rhapsody lemez, nagyszerű nagyzenekari részekkel, igazi fogós énektémákkal, virtuózabbnál-virtuózabb gitárszólókkal. A lemez hallgatása közben az ember szinte maga előtt látja az egész történetet. Egytől-egyig nagyon jól megírt és nagyszerűen előadott dalok sorjáznak a albumon. A stílus vezető zenekara volt eddig is a Rhapsody, de ezzel a művel talán egy kicsit még feljebb rakta azt a bizonyos lécet. Ajánlom tehát mindenkinek, az eddigi Rhapsody rajongóknak pedig egyenesen kötelező! A műfajjal most ismerkedőknek szintén melegen ajánlott. Most pedig bocsi, de megyek sárkányt gyilkolászni :DDD
Rhapsody_Symphony_of_Enchanted_Lands_II_The_Dark_Secret_2004
Stílus:
Szimfonikus Power Metal
Értékelés:
 
Pont
: 10 / 10
Dalok:
1.The Dark Secret
2.Unholy Warcry
3.Never Forgotten Heroes
4.Elgard´s Green Valleys
5.The Magic Of The Wizards Dream
6.Erian´s Mystical Rhymes
7.The Last Angels´ Call
8.Dragonland‘s Rivers
9.Sacred Power Of Raging Winds
10.Guardiani Del Destino
11.Shadows Of Death
12.Nightfall On The Grey Mountains
Írta:
Dolmen
2005. október 3., hétfő
Facebook:
Rhapsody - Live in Canada 2005 – The Dark Secret (2005)
Kritika, war @ 2006. február 17., péntek
Rhapsody - Dawn Of Victory
Kultúra, AT @ 2005. október 31., hétfő
Koncertek
Knights Call Tour 2018
október 21.,
Barba Negra
Death is Just the Beginning...
október 23.,
Barba Negra
Rise of the Underground Tour 2018
október 23.,
A38 Hajó
Uriah Heep
október 23.,
Akvárium Klub
20 Years of Chaos European Tour 2018
október 23.,
Supersonic - Blue Hell & Kvlt
ReBuilt To Tour 2018
október 24.,
Barba Negra
Tony MacAlpine, Levi Fantasy
október 25.,
Dürer Kert
továbbá
© 2001-2018 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.032 seconds to render