NGC Prod.
KUTYÁBÓL SZALONNA (1998)
Kiadás éve:
1998
A lemez típusa:
Nagylemez
Stílus:
Hard Rock
Felállás:
Schuster Lóránt
Zenekarvezető-Szövegíró-Vokál
Rudán Joe
Ének
Sárvári Vilmos
Szólógitár
Póka Egon
Basszusgitár-Ének-Vokál
Németh Gábor
Dob
Deák Bill Gyula
Ének (Tk:11-12.)
Sárközi Pál
Gitár (Tk:11-12.)
ifj. Dobor Dezső
Dob (Tk:11-12.)
A lemez kiadója:
Dalok:
1.Kutyából szalonna
2.A hülyeség napja
3.Dől a lé
4.Babba Mária
5.Ne állj mögém
6.Visszajövök
7.Adj király katonát
8.Ne engedd elmenni a mamát
9.Drága Arankám
10.Most is azt érzem
11.Baró roma csaj
12.Csóró roma csávó
Rögzítette:
The 7th Evil
2010. augusztus 13., péntek, 13:27
Szerkesztés:
szerkesztes
P. MOBIL - KUTYÁBÓL SZALONNA
"Kutyából szalonna nem lesz soha." Csak az a baj, hogy a kutya öreges és hörög mindenkire.Remek zenészgárda állt Schuster mester mellé miután három meghatározó tag úgy döntött, hogy kiválik a zenekarból, de ahelyett, hogy ezt kihasználták volna, tudatosan a végletekig csupaszították a zenét. Úgy szól a lemez, ahogy egy cicomák nélküli hard rock albumnak szólnia kell analóg rögzítés esetén. Öt számnak Póka Egon írta a zenéjét, négyet Sárvári Vilmos jegyez, és a "Most is azt érzem"-et ketten "követték" el. A szövegek -az utolsó két dal kivételével- Schuster tollából valók, de ezekkel olyan dolgokat ostoroz, amikkel neki nem kéne foglalkoznia. Ezek részben már évek óta meghaladott dolgok, túl kellene lépni az itt unos-untalan emlegetett jelenségeken, és egy más szintről szarni rá vagy kritizálni, csak humorosabban vagy erősebben. Pedig néha megcsillan a remény, amikor sikerül a régen a Mobilra oly jellemző iróniát visszahozni: "Magára izgul a mindenki Sanyija". Süt a "Drága Arankám" is, aki valaha is zenélt kapásból átérzi a leírt helyzet fonákságát.

Az a lemez másik baja, hogy noha több helyen felsejlenek a kiváló zenészi kvalitások, dominálnak a döcögős rímek és a már sokszor eljátszott zenei fordulatok. Ilyen öreg rókák egyszer végre, tét nélkül, megmutathatták volna, hogy "mifán terem a rézangyala". Ehelyett egy-egy felvillanást kapunk mindenkitől, ez alól csak Póka képez kivételt, mivel ő végig kiemelkedően teljesít, és - a borító tanúsága szerint - még a gitárszólók egy részét is elvállalta. Különösen feltűnő viszont, hogy Sárvári Vilmos nagyon ritkán mutat be valami ötletes dolgot fegyvertárából. Rudán Joe köztudottan remek énekes, de a nyitó dalban (Kutyából szalonna) a már-már kántálós, kiabálós énektéma miatt képességeit nem kamatoztathatja. Erre a negyedik tételig kell várunk, ugyanis a "Babba Mária"-ban, melyet Németh Gábor lassú, lüktetős dobbal indít, végre kiderül, hogy mi minden rejlik Joe-ban és a zenekarban. Ez telitalálat,a basszusszóló - ami a Székely Himnusz dallamával zár - pedig még rátesz egy lapáttal. Ha már az utalásoknál tartunk, akkor meg kell jegyeznünk, hogy Egon a "Ne állj mögém" gitárszólójában Hendrix "Third Stone From The Sun"-ját is idézi. Az utolsó két dalban Bill vette át a stafétát Rudán Joe-tól, valamint ifj. Dobor József ült a dobok mögé, a szólógitárt pedig Sárközy Pál kezelte. A "Baró roma csaj" és a "Csóró roma csávó" c. romarock tételek már nem mai gyerekek
Ezt a két felvételt Lóránt kutatta fel. “Bill” kb. 25-30 évvel ezelőtt Sztár nevű zenekarával játszotta őket.

Az album az eredeti elképzelés szerint a Kopaszkutya folytatásának soundtrackje lett volna, azonban a film máig sem készült el. Ugyanakkor a P. Mobil 1997-es tagcseréivel megvalósult a filmbeli zenekar. A felvételeken Deák Bill Gyula is közreműködött, erre utalva került a borítóra a „Pémobill” együttesnév.

A két roma dalt a tervezett filmben Deák Bill Gyula egy lagziban énekelte volna, ahol a Schuster által alakított „főnök” rátalál és rábeszéli arra, hogy hagyja abba a lakodalmas zenélést és csatlakozzon az új zenekarához.

A felvételek befejezése után viták támadtak Schuster Lóránt politikai szerepvállalása miatt. Ennek következtében Póka és Németh Gábor kiléptek, Deák Bill Gyula pedig letiltatta a vele készült felvételeket (bár a két általa énekelt roma dal bónuszként így is felkerült), a többit Rudán Joe újraénekelte.
P. Mobil - Veletek (single CD) (2018)
Kritika, oldboy @ 2018. augusztus 22., szerda, 19:28
P. Mobil - Csoda történt! (2017)
Kritika, oldboy @ 2017. szeptember 9., szombat, 10:09
P. Mobil - 1979-1996 (2016)
Kritika, oldboy @ 2016. június 19., vasárnap, 12:10
P. Mobil - 1976-1979 (2015)
Kritika, oldboy @ 2015. november 28., szombat, 15:18
© 2001-2024 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.027 seconds to render