NGC Prod.
AZ ''ELSŐ'' NAGYLEMEZ '78 (1999)
Kiadás éve:
1999
A lemez típusa:
Koncert/live
Stílus:
Hard Rock
Felállás:
Zenekarvezető
Szövegíró-Vokál
Vikidál Gyula
Ének
Bencsik Sándor
Szólógitár
Kékesi „Bajnok” László
Basszusgitár-Ének-Vokál
Csreháti István
Billentyűs hangszerek
Mareczky István
Dob
Földy Ottó
Műsorvézetö (Intro)
A lemez kiadója:
Dalok:
1.Intro
2.Kétforintos dal
3.A főnix éjszakája
4.Tűzimádó
5.Honfoglalás szvit
6.Nem változol semmit
7.Lőj rám!
8.Forma I.
9.A vonat
10.Menj tovább!
11.A király
12.Utolsó cigaretta
Rögzítette:
The 7th Evil
2010. augusztus 13., péntek, 15:04
Szerkesztés:
szerkesztes
P. MOBIL - AZ ''ELSŐ'' NAGYLEMEZ '78
A P.MOBIL (korábban Gesarol) 30. születésnapját ünnepli. E jeles alkalomból egy sor meglepetéssel kívánja megajándékozni önmagát és rajongóit. A sorozat első darabja egy koncertlemez, amelyet még 1978-ban rögzített a csapat, de csak 1999 tavaszán láthatott napvilágot. A kiadvány felfogható egyfajta hiánypótlásként is, hisz műkődése első tíz évében a P.Mobil nem publikálhatott, mert azt híresztelte a Lemezgyár akkori vezetése (a Bors - Erdős tandem), hogy nem stúdióképesek és a pár ezer főből álló rajongótáborukon kívül senkit nem érdekelne a lemezük.

A '78-as anyagot hallgatva kiderül, hogy ennek a "nem stúdióképes zenekarnak" a muzsikusai mennyire jók voltak, és végül, de nem utolsó sorban hallani lehet a Mobillal éneklő lelkes közönséget is. A szóbanforgó koncertfelvétel 20 év távlatából is figyelemre méltó, ugyanis itt a zenekar klasszikus, nagylemezen sosem hallható felállásban muzsikál.

Nagyon érdekes technikával lett rögzítve: volt egy jó minőségű négysávos magnó, ami lényegében arra volt alkalmas, hogy sztereóban felvegyék vele a bulikat. A felvételhez "műfejet" használtak, ami azt jelentette, hogy a keverőpulton elhelyeztek egy szivacsból készült emberi fejet, füleiben egy-egy érzékeny mikrofonnal. Az ezzel készült felvétel sokkal jobban őrzi az élő koncert hangulatát.

Ha azt mondom 1978. október 26., Láng Művelődési Központ, akkor a korosabb rockerek azonnal szívükhöz kapnak, ugyanis ezen a napon az Apostol előtt fellépett P. Mobillal a Magyar Rádió koncertfelvételt készített. Hogy a tervezett lemezhez szolgáló alapanyag miért csak húsz év múlva jelenhetett meg, arról az Erdős-Bors tandem két pártaparatcsik tagját kéne megkérdezni, igaz nincs sok értelme. Egyikük már nem árthat senkinek, a másik nyugdíjas. A tőlük érkezett nem viszont sikeresen elérte, hogy a Bencsik, Cserháti, Kékesi, Mareczky, Schuster, Vikidál fogat továbbra se jelenhessen meg az éterben, valamint a lemezboltokban mintegy konkurenciát jelentve a két főmulti által favorizált korabeli sztároknak. A konkurencia szó nem túlzás és teljesítménye hallatán már érthető, miként teremthetett iskolát Vikidál és Bencsik. Egy kislemeztől eltekintve mindketten első ízben szólalhatnak meg élő környezetben, hallható a kényszerűségből Billy, a kölyökké finomult Lőj rám eredeti, valamint a Király bakelitre nem is engedett változata, lesz tehát mit nosztalgiázni annak, aki volt olyan szerencsés és látta a pályafutása csúcsán lévő csapat klasszikus felállását. Hogy mennyit kellett bajlódni az utómunkálatokkal, nem tudom, de szinte kifogástalan minőséget produkáltak, főleg ha összevetjük az ugyaninnen származó '79-ben megjelent Forma I / Utolsó cigaretta kislemezével. A koncert kiállj(t)a az idők próbáját. Érdemes eljátszani a gondolattal, miként alakult volna a társaság pályafutása, ha ez a korszakos anyag időben megjelenik. Pitkin, Samu, Pityi bizonyára nem távozik, nem alakul meg a Dinamit és a P. Box... nem folytatom. mÉg érdekesebb, hogy a sok archív zagyvaság mellett bekerül-e napjaink adásnaplóiba. Ha még most sem, akkor tovább él az Aczél-korszak szelleme és máris danolhatjuk: Elvtársak, álljunk a sorba!

Egy érdekesség:
A lemez borítóján Pálmai Zoltán látható, de a felvételen Mareczky István dobol, mivel még az akkori felállásnak ígérték be a nagylemez lehetőségét
P. Mobil - Veletek (single CD) (2018)
Kritika, oldboy @ 2018. augusztus 22., szerda, 19:28
P. Mobil - Csoda történt! (2017)
Kritika, oldboy @ 2017. szeptember 9., szombat, 10:09
P. Mobil - 1979-1996 (2016)
Kritika, oldboy @ 2016. június 19., vasárnap, 12:10
P. Mobil - 1976-1979 (2015)
Kritika, oldboy @ 2015. november 28., szombat, 15:18
© 2001-2024 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.022 seconds to render