NGC Prod.
MAGYAR FAL (2004)
Kiadás éve:
2004
A lemez típusa:
DVD
Stílus:
Hard Rock
Felállás:
Schuster Lóránt
Zenekarvezető-Szövegíró-Vokál
Tunyogi Péter
Ének
Sárvári Vilmos
Szólógitár
Kékesi „Bajnok” László
Basszusgitár-Ének-Vokál
Zeffer András
Billentyűs hangszerek-Vokál
Mareczky István
Dob
A lemez kiadója:
Rögzítette:
The 7th Evil
2010. augusztus 15., vasárnap, 17:18
Szerkesztés:
szerkesztes
P. MOBIL - MAGYAR FAL
A P. Mobil ezekben az években is remek zenészekből állt. 1979-ben került a zenekarba Tunyogi Péter, aki addig szinte teljesen ismeretlen volt, a Betonnal játszott évekig. Eleinte azzal lepett meg mindenkit, hogy szinte pont úgy énekelt, ahogy az elődje. Az első koncerteken sokan azt hitték, hogy a magnóról Vikidál Gyula hangját hallják. (ez nem túlzás, kezdet-ben a 79-es koncerteken én is kevertem Tunyót Vikidállal – a szerk.) Igazából azonban akkor lett nagyon jó és szerette meg a közönség, amikor elkezdett „Tunyogi Péter” módjára énekelni. Szintén új fiú volt 1980-ban a gitárnál Sárvári Vilmos, akinek az összes társa közül a legnehezebb dolga volt, hiszen Bencsik Sándort kellett pótolnia. Sárvári Vilmossal egyszerre érkezett a billentyűs Zeffer András, aki ha lehet még jobban játszott, mint az elődje... - Írta: Főnix

Az előzőeken túlmenően a P. Mobil és Schuster Lóránt jelképezi számomra a makacs, konok kitartást. Schuster Lóránt senki és semmi nem tudta és tudja letéríteni arról az útról, amit eltervezett. Lehetett volna kompromisszumok árán korábban is nagylemeze a zenekarnak, de ebbe nem volt hajlandó belemenni. A Lemezgyár rengeteg ígéretét szegte meg. A lemeznél-küliség vezetett ahhoz, hogy 1979-ben és 1980-ban egy éven belül kivált a zenekar fele. Schuster Lóránt mégis újra szervezte a zenekart és más emberekkel folytatta tovább. Az idő Őt igazolta, hisz a Lemezgyár végül engedett a nyomásnak (ebben a konkurencia vagyis a többi zenekar is segített).

A P. Mobil 1981-ben végre kiadhatta az első nagylemezét. A címe Mobilizmo lett, amely noha részben régi dalokból állt, de a zenekar mégsem csupán a múltjából akart megélni. Ezért az első lemezre sok új szerzeményeket írtak. A Heavy Medal 1982-ben pedig kizárólag új dalokat tartalmazott (kivéve a Szép volt című dalt, amelynek a zenéje és refrénje korábban a Bíborlepkében is hallható volt). A koncerteken természetesen játszották az akkor még lemezre nem került klasszikusokat is, vagyis ha személy szerint nem is, de szerzeményeivel Bencsik Samu ott volt és a mind a mai napig ott van a P. Mobil koncerteken.

A Heavy Medal turné egyik legfontosabb állomását (Budai Ifjúsági Park) Koltay Gábor és csapata fekete-fehér filmszalagra rögzítette, de működött a kamera néhány vidéki koncerten is. Egy dalban feltűnik az 1981-es Hajógyári szigeten tartott koncert is. Fontos megemlíteni, hogy a film elkészültét Schuster Lóránt finanszírozta.

A filmnek akkor a rendező a második lemez után a Heavy Medal címet adta, amelyet a Magyar Televízió nem mutatott be, tulajdonképpen betiltotta. A miértre a válasz nagyon egyszerű. A koncerttel nem lehetett semmi baj, mivel már akkor megjelent két nagylemez. A zenekari riportokba sem lehetett belekötni. Igaz Schuster Lóránt esetében már tapasztalható az az elkeseredettség, kiábrándultság, amely a P. Mobil 1985-ös leállásához vezetett. A betiltás igazi oka a kitaszított, a társadalom peremére került rajongókkal készült riportok lehettek, amelyek azt a „Másik Magyarországot” mutatták be, amelynek a létezését az akkori hatalom el akarta titkolni, tudomást sem akart róla venni. Valószínűleg a film betiltásába közrejátszott az is, hogy a kezdő kockákon látható a mérnöki pontossággal 1000 téglából a színpadra felépített fal. Erre felfestették azt, hogy „MAGYAR FAL – P. MOBIL – OMLÁSVESZÉLY”. A fal jelképezte a rendszert, amely akár össze is omolhat. A falat a Rocktóber első hangjaira Schuster Lóránt döntötte össze.

A film tehát elkészült és évekig dobozban maradt. Schuster Lóránt archívumába került és várta azokat az időket, amikor a nagy nyilvánosság is megismerheti. Ez 1999-ben történt meg, amikor a Magyar Televízió, igaz rövidebbre vágva és az eredeti Heavy Medal címmel bemutatta és levetítettek egy az 1999-ben felvett beszélgetést (Koltay Gábor, Schuster Lóránt, Kékesi Bajnok László, Sárvári Vilmos) is.

Az első DVD kiadásra 2004-ig kellett várni. A filmet ekkorra a Magyar falnak nevezték el, részben a színpadi építményre utalva. Az átnevezésben az is közrejátszott, hogy egyes zenészek esetében nyilvánosságra került az ügynök (tégla) múltjuk. Mindezek ellenére, én személy szerint jobban örültem volna, ha a film címe Heavy Medal marad. A Nagy P. sorozatban kiadott DVD szintén tartalmazza az eredeti filmen kívül az 1999-ben felvett beszélgetést. Igazi retro érzést keltett bennem a fekete fehér film, mivel akkoriban még viszonylag kevés színes TV működött az országban. Igazi kellemes meglepetés volt számomra az extrák között az egykamerás, színes felvétel a teljes koncertről. 1983-ban a videokamera még nehezen elérhető technikai eszköz volt. A film, a 2004-es kiadvány CD melléklete és a mostani extra video hangja egyaránt nagyon jó, a zenekar ekkor is az 1978-as „első” nagylemeznél megismert „műfejes” technikát alkalmazta.

A film és a koncert videofelvétele a magyar rockzene egyik nagyon fontos kortörténeti dokumentuma, amelyet nem lehet megunni.

P. Mobil 1983:

Tunyogi Péter – ének, gitár
Kékesi Bajnok László – basszusgitár, ének, vokál
Zeffer András – billentyűsök, vokál
Sárvári Vilmos – gitár
Mareczky István – dobok
Schuster Lóránt – zenekarvezető, vokál, szöveg

Magyar Fal:

01. Rocktóber
02. Az óra körbejárt
03. Rock And Roll
04. Piros, metál, zöld
05. Mobilizmo I
06. Mobilizmo II
07. Asszonyt akarok
08. Pléh-Krisztus
09. Miskolc
10. Heavy Medal
11. Átlagember
12. Varjúdal
13. Tűzimádó
14. A Főnix éjszakája
15. Oh Yeah
16. Menj tovább
17. Örökmozgó
18. Utolsó cigaretta
19. Oh Carol
20. Il Silenzio

Az első kiadás a koncert majd egészét tartalmazó Dupla CD melléklettel jelent meg

CD 1:
1. Rocktóber
2. Rock ’n’ Roll
3. Piros, metál, zöld
4. Szerettél már szamuráj?
5. Mobilizmo
6. Menj tovább
7. Lámpagyár
8. Heavy Medal
9. A Főnix éjszakája
10. Tűzimádó
11. Az óra körbejárt
12. Ha jössz hozzám, késő
13. Forma I.
14. Pléh-Krisztus

CD 2:
1. Aranyásó szakkör
2. Miskolc
3. Csizma az asztalon
4. A király
5. Varjúdal
6. Metálmánia
7. Átlagember
8. Kié a nagy P?
9. Asszonyt akarok
10. Alkohol blues
11. Oh yeah
12. Utolsó cigaretta
13. Örökmozgó
P. Mobil - Veletek (single CD) (2018)
Kritika, oldboy @ 2018. augusztus 22., szerda, 19:28
P. Mobil - Csoda történt! (2017)
Kritika, oldboy @ 2017. szeptember 9., szombat, 10:09
P. Mobil - 1979-1996 (2016)
Kritika, oldboy @ 2016. június 19., vasárnap, 12:10
P. Mobil - 1976-1979 (2015)
Kritika, oldboy @ 2015. november 28., szombat, 15:18
© 2001-2024 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.032 seconds to render