NGC Prod.
Destined For Desolation (2005)
Kiadás éve:
2005
A lemez típusa:
Nagylemez
Stílus:
Thrash Metal
A lemez kiadója:
Dalok:
1.Sympathy for Passing Time
2.The Mere Cypher
3.Desolate
4.Surrounded by Walls
5.The Innocents
6.Another Level of Existence
7.Restrained Vision
8.Encountering the Unknown
9.Spiritual Swamp
Rögzítette:
9000Sanyi
2007. február 14., szerda
Szerkesztés:
szerkesztes
Vale of Tears - Destined For Desolation
A karcagi Vale Of Tears gótikus ízekkel operáló death metal csapatként indult, a korai demók (The Curse, The Lord Of Illusion) után a 2003-as debütáló anyag már lényeges szigorodást mutatott. A From Birth To Expiration egy jól kivitelezett, korrekt death metal lemez volt, erõs black metal hatásokkal. Bevallom õszintén szimpatikus, de kissé átlagos csapatként könyveltem el eddig õket, amolyan Dying Wish kistesóként. Az új album várt két napot, mire rászántam magam, hogy bedobjam a CD játszóba, aztán jött a mocsoknagy meglepetés, a hangfalakból valami olyan állatias metal tört elõ, hogy gondosan ellenõriznem kellett, tényleg Vale Of Tearst hallgatok-e.

A VOT olyan léptékû metamorfózison ment át, ami szinte példa nélküli. A From Birth lemez óta újra lecserélõdött a ritmusszekció: Havancsák Gyula basszusgitárját Nedoluha György, Vass Zoltán dobját pedig Fazekas Pál vette át. Radikális elõrelépést ez utóbbi csere hozott, az új srác egyrészt szerzõként is aktív, másrészt gyilkosmód dobol, amire a Vale gárdájának nagyon nagy szüksége is volt.

A muzsika alapja továbbra is death metal, ebben következetesek a srácok, amit maximálisan tisztelek is bennük, de erre a korongra vérbeli göteborgi dallamos death metal került, nem kevés metalcore beütéssel. Ha úgy tetszik At The Gates -, a késõbb bekapcsolódóknak In Flames – vagy Dark Traquillity – ízû, tempós, dinamikus, végtelenül gitárgazdag pörgõs metal a Destined For Desolation, de a srácok ismerhetik a Shadows Fall, de még az Unearth korongokat is. Szinte egyedülálló, hogy nem évekkel lemaradva követi egy hazai csapat a metal valamely irányzatának fõ csapásvonalát, hanem a nemzetközi robbanással egy idõben készít naprakész, és ráadásul nemzetközi szinten is versenyképes anyagot.

Az új VOT nemcsak elképzeléseiben aktuális, hanem megvalósításában sem hagy támadási felületet. A lemez elõször is elképesztõen jól szól, a Denevér Stúdió és Cserfalvi „Töfi” Zoltán hangmérnök csodát mûvelt. Már a CasketGarden lemezénél kiderült, hogy nagyon-nagyon érzi ezt a modern, mégis mélyen tradicionális gyökerekkel bíró stílust. A Destined For Desolation harap, csíp, rúg, a tipikus magyar stúdióhibáknak nyoma sincs. Nincs dobozhangú dob, nincsenek kiherélve a gitárok, minden hangszer brutália, a gitárok letépik az arcot, jól hallható basszustémák vannak, az énektémák részei a zenének, de nincsenek alulkeverve. Ráadásul az anyagnak megmaradt a nyers, élõ, jólesõen koszos soundja is, minden elismerés érte!

Persze a jó sound fabatkát sem érne jó zenekar nélkül, a Mulicz Zoltán/Horváth „Mike” Mihály gitárduó tökéletesen elsajátította a Strömblad/Gelotte páros munkásságának lényegét, halálprecíz riffelés, mániákus szólók, ütõsre gyorsított maidenes gitártémák gördülnek ki az ujjaik közül. A másik kényes ponton, az énekrészeket tekintve is rendben van az anyag. Mulicz Ferenc az öblös, mély, klasszikus death metalos hörgés mellett a mostanában felvirágzó metalcore generációban elõszeretettel használt hisztérikus énektémákat is jól alkalmazza, emellett tiszta énekrészek is vannak, amit gondolom, a De Factoból érkezett Mike számlájára lehet írni.

A jó hangzás és a jól zenélõ csapat tulajdonképpen már fél siker, de a Vale Of Tears kilenc nagyon kidolgozott dalt is készített erre a lemezre. A CD-mellékleten szereplõ, szaggatott riffelésû, és tempójú Surrounded By Walls-t az In Flames is simán bevállalhatná szerintem, a bomba refrénért, pedig külön dicséret jár. A keleties dallamvilágú Encountering The Unknown a hosszabb szólisztikus középrészével együtt is nagyon rendben van, akárcsak a lemezt záró Spiritual Swamp diekt zúzása, vagy bármelyik másik nóta a CD-n.

A Vale Of Tears felnõtt, beérett. Az újabb zseniális Hjules grafikával díszített Destined For Desolation lemez minden svéd vonalú death metal fanatikusnak kötelezõ fogyasztanivaló!

Karcagborg Rules!
Nightbreed Budapest - 2016.02.13., Supersonic
Koncertbeszámoló, 9000Sanyi @ 2016. február 26., péntek, 07:33
Nightbreed 2015 - Ecsegfalva, 2015. július 4.
Koncertbeszámoló, 9000Sanyi @ 2015. július 22., szerda, 17:02
Havancsák Gyula válaszolt nekünk hangokról és képekről
Interjú, Nagaarum @ 2013. szeptember 23., hétfő, 09:57
Metal Forever Fesztivál 2013 - Nagycsalomja (Szlovákia), 2013.08.2-3.
Koncertbeszámoló, 9000Sanyi @ 2013. augusztus 25., vasárnap, 12:03
Vale Of Tears interjú - újra mozgolódik a karcagi csapat
Interjú, 9000Sanyi @ 2013. július 31., szerda, 22:43
© 2001-2024 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.025 seconds to render