Újabb Rotting Christ, továbbra is az utóbbi pár évben kitaposott úton. Ami mondjuk nekem nem baj, ez a ritualista, már már rádió barát éra a kedvencem tőlük egyébként is. Sok újdonságot nem kell várni, kórusok, epikusság, fület simogató dallamok, lelket simogató istenkáromlás. Egy nagy baja az anyagnak, hogy a Rituals-on, már teljesen ki aknázták ennek az iránynak a lehetőségeit. Attól még ez egy nagyon erős lemez, annak aki szerette a Rituals-t és még nem unja. Update: Egyre jobban tetszik.
A borító alapján valami synthwave-es cuccra számítottam. Vannak benne jó témák, kellemes pillanatok, de az egész lemez üvölt a dallamos énekért szerintem. Elsőre nem ragadott magával, de látok benne fantáziát fog még pörögni. Ezen a progos/technikás death/black színtéren pedig, bőven jó debütálás ez.
Korábbról már ismertem őket, bár sokra nem emlékszem belőle. Khrul munkáit mindig is kedveltem, sajnálatos, hogy pont azokat nem folytatja amik nekem a legjobban tetszettek, mint például a Funebre. Warhammer 40k talán az egyik legmetálabb világ amiről zenélni lehet, van benne lehetőség bőven, ezt úgy hallom ki is használják. Hangulat teremtés ötös, vannak megjegyezhető témák, végig le köti a figyelmet. Ez egy kiváló zsáner lemez, aki szereti a black metalt nem lőhet nagyon mellé vele.
Emlékszem, anno még a megboldogult heavymetal.hu idejében megkaptam az úriember első lemezét, akkor még Ársaidh néven. Attól se estem hasra pedig, akkoriban annyira pogány voltam, hogy szekercével jártam portyázni az ABC-be és hullottak ám a fejek ha nem volt pizzás csiga. Azóta el is távolodtam ettől a stílustól, most ez is le pörgött kétszer de nem kívánkozik vissza. Az viszont tény, ami már az első lemeznél érezhető volt, hogy teljes oda adással és szívvel zenélnek, mert azóta úgy láttam zenekarrá duzzadt a project. Szóval aki a csípi a folkos, pogány black-et, annak hajrá. Mielőtt valaki törölné magát, a hiba az én készülékemben van!!!444négynégy
Szuper muzsika. A vonós betétek adtak neki egy karakteres, borús hangulatot. Ezt nevezem én igazán atmoszferikus zenének. Ha nem veszem figyelembe a vokált, akár valami elborultabb fantasy játék soundtrack-jeként is simán el tudnám képzelni az albumot, még a dob meg a gitár sem lenne túl kiugró vagy oda nem illő, legalábbis számomra. Én annyira nem érzem amúgy erősnek itt a progresszív vonalat, inkább egyfajta post- behatást vélek felfedezni, de talán a keverés is közrejátszik ebben. Mindegy is, érdekes, maradandó zenének tűnik ez a részemről.
Kifejezetten hangulatfüggő cucc. Az a megérzésem az anyag kapcsán, hogy hasonló lesz a kifutása, mint a tavalyi Harakiri for the Sky lemeznek. Az elején imádom, aztán ráunok, majd újból rákattanok annyira, hogy akár be is kerülhet az év végi listámba. Jelen album kapcsán valahol félúton lehetek, érzem, hogy további hallgatásokkal egy kifejezetten kedvelhető albummá nőné ki magát az Ethic of Radical Finitude, de egyelőre még nem tartok ott. A Guided Through a Starless Night végi szövegelés kifejezetten idegesítő volt, még jó, hogy a rákövetkező szám kárpótolt érte (ami amúgy az album legjobbja szerintem). Ja, meg a dobhangzás sem volt számomra az igazi.
Hát ez nem volt túl érdekfeszítő. Úgy éreztem, hogy kevés dolgot tudtak itt elmondani, de azt is feleslegesen hosszan és elnyújtottan. Maréknyi ötlet tengernyi soundscape-ekbe duzzasztva. Terjengős. Régebben talán jobban rá tudtam volna hangolódni, de manapság nem kívánom az efféle folkos barangolást.
Nem ismertem őket ezidáig és a borító meg a számcímek alapján valami prosztóbb cuccot vártam, úgyhogy mondhatni, pozitívan csalódtam. Nem mintha nem esnének jól néha az igazán bunkó cuccok, de most ez a konszolidáltabb megközelítés jobban adta. Meglepően jó dallamokkal és váltásokkal operáló album, aminek is a második fele szerintem karakteresebben és erősebben sikeredett. Az énekstílus nekem eleinte nem passzolt a többi elemhez, de aztán ahhoz is hozzászoktam. Még lepörgetem párszor aztán elválik, egyelőre ez ennyi.
Az előzetesen megjelent két dal után még bizakodtam, de sajnos csalódás lett a vége. Nagyon szeretem a csapatot, ahogy a hozzászólásokban és a Rituals kritikában is írtam, nincs olyan lemezük, ami 8 pont alá süllyedne a szememben, ami azért igencsak ritka egy ilyen nagy múltú zenekarnál. Most azonban megtört a jég...hiába a jó hangzás, mert az vitathatatlan, egyszerűen az anyag elejétől a végéig úgy érzem, hogy valami mindjárt elkezdődik, aztán mégsem. Az ezredforduló utáni irányt is nagyon bírom, de ez a lemez ennek a kifutását, kiégését jelenti számomra. Apró részleteiben, megoldásaiban működik, de ahogy a Lucifer's Child, ez is jóval gyengébbre sikerült, mint vártam. A pontot egyedül a csapat albumaihoz mértem.
Nehezen viseli általában a szervezetem a post cuccokat, így ez a pontszám kifejezett dicséret a bandának. Korábban elkerülték a figyelmemet és most látom, hogy ez sokadik lemezük, amivel meggyőztek annyira , hogy kicsit visszafelé is kutakodjak utánuk...
Kicsit "kommerszebb" formáját játssza a Saor ennek a vonalnak, amiből nekem ismét a Panopticon vitte tavaly év végén a prímet, de így is kevéssel marad le tőle. Epikus témák által keresztül-kasul szőtt finomság ez, remek hangzással.
Csúcsminőség! A Theogonia óta nem kapott így el Rotting Christ album.
Minőségi, nagybetűs zene. Persze, a hatások erősen tetten érhetőek, de a saját jogán is egy erős teljesítmény ez a lemez.
No Khrul. :) Én is inkább egy Funebre folytatást vártam volna... ez az All Mortal Creatures Must Die lemez számomra semmilyen, jellegtelen.
Már egy kicsit kikerültek a látókörömből, az Aealo óta elég nehezen tudom csak a lemezeiket megkülönböztetni, de azért jó hogy vannak, tartanak egy szintet.
Nem túl eredeti. Bár, az durva hogy még így is jobb zene, mint amit az Opeth csinál ebben az évtizedben.
Már majdnem írtam csípőből hogy egy újabb nagyobb a füstje mint a lángja Izlandi zenekar, de mi sem állna távolabb a valóságtól. Nagyon érdekes hangulatokkal operálnak, elég erős immerziót nyújt a zenéjük.
Ennek köze sincs a black metalhoz, egy túlhypeolt giccsparádé, a COF úgynevezett "színháza" sokkal keményebb és az itt megvetett Dimmu is ráver ezekre simán. Iszonyú rádióbarát, már-már rockzene nem több, de azt a Ghost jobban csinálja. Ez a lemez egy gyenge sz@r...
A Rituals idejében gondolkoztam, hogy hova lehet ezt még fokozni. Hát, ide...
mind csak állandó hp tag csak olvasói
Hangpróbák: 1. ... 384. 385. 386. 387. 388. Full screen Vertikális nézet
2019. március 2.
Eroen Weide boymester chipmonkey voroscsoka Husky mike666 ∑:
1.
Kaleikr
Heart of Lead
7 8     9     8
2.
Soen
Lotus
      9 7     8
3.
Rotting Christ
The Heretics
9   6 9.5 8 3.5 10 7.7
4.
Downfall of Gaia
Ethic of Radical Finitude
  7 8         7.5
5.
Gory Blister
1991.Bloodstained
  7           7
6.
Nocrul
All Mortal Creatures Must Die
8     6       7
7.
Saor
Forgotten Paths
6.5 5 9         6.8
8.
Nagaarum
Templom
              0
9.
Hadal Maw
Charlatan
              0
10.
The Psychodox
Resurgence
              0
∑:
7.6 6.8 7.7 8.2 8 3.5 10 7.5
ensomhet 2019. február 22., péntek, 16:52
ensomhet
Csatlakozott:
2004. március 12.
Hozzászólások: 2298
ABC-ben Saorbanállás közben...:
boymester 2019. február 22., péntek, 13:28
boymester
Csatlakozott:
2011. január 24.
Hozzászólások: 3782
Felőlem sárba döngölhetitek, lefikázhatjátok, leköphetitek és a földdel tehetitek egyenlővé bármely ajánlásomat, mert ugyan elolvasom mindenki véleményét, azon nem változtat semennyit, hogy nekem tetszik-e. Az enyhe túlreagálásról jut eszembe...
--
Doom is the sound of the soul
nascence 2019. február 21., csütörtök, 23:04
nascence
Csatlakozott:
2010. november 27.
Hozzászólások: 990
Egyet kell, hogy értsek Eroennel. Ez tényleg szánalmas. Felnőtt férfiak úgy viselkednek, mint a hisztis kamasz lányok.

Addig nincs gond, amíg nincs személyeskedés és direkt támadása egymásnak.
--
"...én asszem inkább megdugok egy zsiráfot..."
Eroen 2019. február 21., csütörtök, 23:02
Eroen
Csatlakozott:
2012. február 4.
Hozzászólások: 232
Épp azt néztem reggel, hogy csütörtök van és alig él Hp. Erre haza jövök és megint áll a bál, megint ugyanazért és nem akarok senkit megsérteni, szóval aki annak találja attól előre is elnézést kérek, de ez nevetséges. Felnőtt emberek vagyunk, tudjunk már normális keretek között a szenvedélyünknek hódolni, hisztizés nélkül, mert ez az, nem más. A többi mondandómat pedig már elmondták az előttem szólók.
farrrkas 2019. február 21., csütörtök, 19:42
farrrkas
Csatlakozott:
2015. január 8.
Hozzászólások: 435
Igaz, rosszul tud esni, ha valaki durván lehúz egy számodra kedves lemezt, de ha nehéz is kibékülni ezzel, szerintem érdemes HP-zni, mert mindig lesz, aki a te véleményedre lesz kíváncsi, vagy a te ajánlásod miatt tetszik meg neki egy lemez. Ha már egy embernek tudtál vele örömet szerezni, nem számít, a másik tíz mit gondol. Sokszor nem is azoknak szerzel örömet, akik HP-znak, hanem akik csendes olvasói a HP-nak. Kár lenne nem látni chipmonkey ajánlásait és véleményét a jövőben. Ugyanakkor, szerintem Husky nem trollkodik, hanem ez a véleménye. Hadd fejezze ki, mint mindenki más. A pontozási stílusunk is eltér, szóval, nem kell ebből nagy dolgot csinálni. Én, személy szerint, alig lenne kivel megosztanom a gondolataimat az új zenékről, ha ez a felület nem létezne, olyan kevesen vannak, akiket ez érdekel...
McFrost1977 2019. február 21., csütörtök, 19:24
McFrost1977
Csatlakozott:
2015. augusztus 28.
Hozzászólások: 1723
A RC egy hosszú és természetes folyamat mentén lett olyan, amilyen. A pályafutásuk alatt nem volt semmilyen stílusbeli törés, 30 év alatt ide lukadtak ki a Tolis tesók. DE! Nekem ez nem kell, nekem a Non Serviam az etalon! Ez ahhoz képest egy lufi, egy csinos, jól öltöztetett kirakat bábú. Rádióbarát kommersz cucc, annak ellenére, hogy baszott jól szól és a dalok sem rosszak, csak éppen a fekete fémbe vetett hit nincs meg benne. Erős 5 pont.
--
"Ha eljő a Farkas vihara, ne egyél a sárga hóból!"
Weide 2019. február 21., csütörtök, 18:58
Weide
Csatlakozott:
2016. március 24.
Hozzászólások: 1124
Válasz chipmonkey üzenetére:

Husky!
Szerintem te csak trollkodsz, mert az látszik hogy a zenéhez minimálisan sem értesz. A Hangpróbás aktivitásom beszüntettem ezennel.


Husky kommentjétől meg a különböző ízlésektől elvonatkoztatva, én nem értem az ilyen hozzáállást. Miért zavar, ha valaki teljesen más gondolatok mentén lehúz valamit? Miért nyom a latba többet egy ember véleménye, mint a tizenakárhány másiké? Miért vonod meg magadtól a sok új zene felfedezésének a lehetőségét egy ember értékelései miatt?
Igen, bevallom, engem személy szerint egyre jobban frusztrál, hogy folyamatosan morzsolódnak le az arcok innen, régiek-újak egyaránt, és sosem valami összetett, többrétű probléma miatt, hanem mert mindig egy valaki szúrja a szemét az illetőnek. Én komolyan nem értem, miért nem lehet ebben az esetben egyszerűen ignorálni a szóban forgó pontozót, miért kell sértődötten és fennhangon elvonulni.
Én sajnálnám, ha csupán ennyi miatt hagynád hátra az egészet, tök jó lemezeket ajánlottál be és tök jó véleményeket mondtál a beajánlott albumokról.

Visszakanyarodva a hozzászólásom elejére, és tényleg nem Husky-t védve, de tökre meg tudom érteni az ő nézőpontját és felindultságát az új RC kapcsán. Függetlenül attól, hogy nekem tetszik-e vagy sem, de nem érzem ostobának és hozzá nem értőnek a kommentjét.
(wtf)
--
"...az a zene, amelyet a legértelmesebb szomszédjaimnak sem tudnék kimagyarázni" - farrrkas
boymester 2019. február 21., csütörtök, 18:44
boymester
Csatlakozott:
2011. január 24.
Hozzászólások: 3782
Rotting Christet szeretem, Ritualsról írtam is, a The Heretics viszont annak a lemeznek az akkor lehagyott, elnyújtott intrója... Hangulatos, jók a kórusok, de számomra tök üres lett az egész. Gondoltam, hogy megosztó lesz, ezért hagyott alább a lelkesedésem és cikket sem tervezek vele... Azért a profi hangzásra és néhány nyomokban black metalt tartalmazó részre így is adnék egy hatost.
--
Doom is the sound of the soul
© 2001-2019 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.113 seconds to render