Elmélkedés a Napról - beszélgetés a Perihelion-nalÜdvözlet Perihelion! Nemrég még ez volt az első, önálló anyagotok címe, mely még az előző zenekar neve alatt jelent meg. Azóta gyökeres változáson mentetek át, ráadásul kiadtatok egy EP-t is, mely a "Nap fele néz" címet viseli. Mesélnétek egy picit a változtatások hátteréről? Például miért váltottatok át ilyen merőben más zenei stílusba? Miért épp Perihelion lett a név? Minden részletet, ami szerintetek számít, osszatok meg velünk, kérlek!


A változás mögött igazából semmi egyéb nem volt, mint az igény a változásra részünkről. A „Perihelion” c. nagylemezzel igazából mindent elmondtunk, amit ebben a stílusban el tudtunk, illetve akartunk mondani. Emellett, ha valaki belehallgat az eddigi lemezeinkbe, beleértve a korábbi zenekarnév alatt kijött anyagokat is, az hallhatja, hogy a zenekar mindig más arcát mutatta. A „Nap fele néz” EP-vel mondjuk tényleg gyökeresen megváltozott az irányvonal, de ez már nagyon régen érlelődött bennünk. A név értelemszerűen a 2012-es album címéből jött, mivel az a lemez egyfajta előfutára volt annak a stílusbeli változásnak, amely most is folyamatban van.

Mi volt a háttérben megbúvó alapkoncepció, mikor nekiláttatok a Zeng munkálatainak? Ha jól emlékszem, az első, agresszívebb anyagotok középpontjában a kozmológia, az univerzum állt. Ez mennyire maradt meg? Milyen elemeket akartatok még a mondanivalóba, a zenébe csempészni?

A világmindenség, a végtelen felfoghatatlansága, az univerzumban lévő elképzelhetetlen távolságok, vagy akár a Nap, mint égitest ugyanúgy foglalkoztat, mint a fizikai lét által elfedett törvényszerűségek. Sokszor kifürkészhetetlennek tűnnek, mégis számtalan esetben tetten érhetőek olyan különleges összefüggések, amelyek mindig képesek ámulatba ejteni. A mondanivaló így tehát sokrétű és több síkon értelmezhető, ugyanakkor a magyarra váltással ezeket a gondolatokat jóval színesebben ki tudtam fejezni.A zenekar felállása az újragondolás óta gyakorlatilag változatlan. Sikeresnek mondhatjuk tehát a közös munkát? Úgy érzitek, megfelelő ez a felállás? Mindenki tud időt szakítani az alkotásra, a zenélésre? Ki milyen mértékben veszi ki a részét?

Nem csupán megfelelően, hanem hihetetlen jól működik a mostani felállás. Mivel Barnával csak ebben a zenekarban töltöttünk el együtt 15 évet, és akkor még nem számoltuk egymás korábbi zenekarait, bőven volt alkalmunk tapasztalatot gyűjteni. Volt alkalmunk megtanulni, hogy mi az igazi érték egy csapatban és milyen emberi tulajdonságok és minőségek számítanak igazán abból a szempontból, hogy tényleg szabad és jó közösséget alkosson egy zenekar. A dalszerző egyébként én vagyok, de a végleges formát mindig a próbákon alakítjuk ki és rendszerint mindenkinek vannak konstruktív ötletei akár a témák, akár a dalszerkezetek terén. Ismerjük egymás zenei elképzeléseit és preferenciáit és ezek mentén szokott kialakulni egy dal végleges változata. Sokszor nem könnyű persze összehozni a próbákat, mivel mindenkinek komoly elfoglaltságai vannak, de a hajlandóság mindenkiben megvan és így mindig megtaláljuk a módját.

Kiadtatok a kezeitek alól két rendkívül impozáns feldolgozást, az egyiküket már sokszor hallottam élőben, igaz, még merőben tradicionálisabb előadásmódban. Ez az I am the Black Wizards az Emperortól. Ezen felül a VHK-tól is feldolgoztatok egy tételt, szintén amolyan Perihelion stílusban. Kinek az ötlete volt, hogy ezen két tételt feldolgozzátok, illetve mi miatt változtattátok így meg a Black Metal második hullámának egy gyökeres alaptételét?

Az Emperor dalt, amellett, hogy tényleg nagyon régen játsszuk, még a 2012-es „Perihelion” nagylemez felvételei során rögzítettük, de végül nem került fel az anyagra, főleg mert a hangszeres rész igazából semmi újdonságot nem tartalmaz az eredetihez képest. Évekkel később jutott eszembe, hogy valamit kezdeni kellene vele, addigra azonban már végképp nem tűnt túl izgalmas dolognak még az éneket is az eredetihez hű stílusban felvenni, így inkább kitaláltam rá egy dallamos éneket. Ezzel az énekkel nyilván merőben más arcot kapott a dal és szerintem éppen ez a feldolgozások egyik lényege. Tudtuk persze, hogy lesznek emberek, akik számára ez több lesz a soknál, haha! A VHK dalt egyébként szintén régóta játszogattuk próbákon, de csak az EP előtt nem sokkal határoztuk el, hogy megcsináljuk rendesen.

Amennyiben jól láttam, az Apathia Records-al működtök együtt. Meséljetek kicsit ezen szimbiózis mibenlétéről; hogy jött létre, ki kezdeményezett? Jó a viszonyotok a kiadóval?

Mikor felvettük a „Perihelion” nagylemezt 2011-ben, mindenképp szerettünk volna találni egy kiadót és ezért sokaknak elküldtük az anyagot. Az Apathia volt az egyik abból a néhányból, akiket érdekelt a zenekar, de végül úgy döntöttünk, hogy kiadjuk házon belül. Ettől függetlenül kapcsolatban maradtunk, pláne mivel közben az amerikai Black Plague Records és Metallic Media által közösen újrakiadott „Perihelion” lemez nemzetközi terjesztésére is leszerződtünk velük 2014-ben. Az új anyag végül nagyon bejött nekik, így megegyeztünk velük. Tökéletes a viszonyunk, ami főleg a gördülékeny kommunikációban nyilvánul meg. Ez egyébként már a legelején is látszott, mivel szinte mindig azonnal választ kaptunk az üzeneteinkre. Aki próbált már zenei anyagot kiadókhoz eljuttatni, az tisztában van vele, hogy ez sajnos mennyire nem általános dolog…Az Apathia Records elég széles körben terjeszti a Zeng-et. Mik eddig a visszajelzések? Kaptatok negatív kritikát is?

Mivel ez az egész még csak fog beindulni, eddig nincs túl sok visszajelzés, de ezek szinte mindegyike kiemelkedően pozitív. Biztosan lesznek negatív vélemények, de hát így kerek a kép.

Mit gondoltok, a Magyar Undergroundba mennyire illik bele még a zenekar profilja? Volt korábban több, mondhatni szánalmas fenyegetési próbálkozás az irányotokba, igaz, évekkel korábban. Szerintetek hogy vélekednek idehaza Rólatok?

Ha azt vesszük, hogy mennyire passzolunk bele a legtöbb underground, vagy akár nem underground fesztivál profiljába, akkor kevésbé illünk bele a közegbe, viszont szerintem minél szerteágazóbb az underground zenei élet, annál értékesebb, így tehát ha ki is lógunk, talán épp ezért illünk bele. Fogalmam sincs, hogy hogyan vélekednek rólunk az emberek. Sok pozitív véleménnyel szembesülünk, a negatívat meg nyilván nem feltétlenül közlik velünk.

Az anyag felvételeiről tudnátok pár szót mondani? Nagyon jó lett a keverés, illetve a felvétel is. Hol készültek, mennyi időbe tellett, míg megszületett a Zeng?

Lemezfelvétel idején a próbatermünket teljesen át szoktuk alakítani stúdióvá, így történt ezúttal is, illetve van egy saját különálló stúdióm, de itt csak énekfelvételek folynak. Nagyjából 15 éve foglalkozom felvételek készítésével és keveréssel. Időközben egy sulit is elvégeztem a témában, de sok gyakorlati tapasztalatot is szereztem, így a végeredmény mindig jobb egy kicsivel. A hangszeres felvételek kb. 1-2 hét alatt megvoltak, az ének kb. egy hetet vett igénybe, a keverés és a mastering viszont egy örökkévalóságnak tűnt, mivel eléggé maximalista vagyok ezen a téren. Jó volt, hogy a kiadó megadott egy határidőt, mert így rá voltam kényszerítve, hogy abbahagyjam a dolgot. Amúgy jól jellemzi ezt az egészet, hogy a lemez leadásának határideje épp egy svájci fesztiválkoncertünk napján volt és az indulás előtt hajnal egykor még mindig azzal voltam elfoglalva, hogy egy már régen tervezett plusz énektémát felvegyek az egyik dalra.

Mik a jelenlegi terveitek a zenekar jövőjét illetően? Mikor tervezitek a következő anyagot? Ez is nagylemez lesz, avagy EP-ben, split-ben gondolkodtok?

Jelenleg egy EP-n dolgozunk, ami várhatóan jövő tavasszal ki is jön majd. Azt követően természetesen az új nagylemez lesz a középpontban.

Nos, amennyiben bármilyen olyan dolgot szeretnétek közölni, amit lényegesnek tartotok, ámbár nem kérdeztem rá, kérlek, osszátok meg velünk!

Köszönjük az interjút! A debreceni Kaptár Music Club-ban október 16-án, a budapesti Trafikban pedig október 30-án tartunk lemezbemutatót, gyertek el minél többen!

Elmelkedes_a_Naprol_beszelgetes_a_Perihelion_nal
Írta:
Xhavael
2015. október 11., vasárnap, 22:03
Facebook:
Thy Catafalque - Geometria (2018)
Kritika, farrrkas @ 2018. május 21., hétfő, 13:03
Perihelion - Örvény (2017)
Kritika, farrrkas @ 2017. október 22., vasárnap, 20:48
Perihelion - Hold EP (2016)
Kritika, Xhavael @ 2016. május 26., csütörtök, 13:47
Szerkesztőségi kedvencek - 2015 - Kollégáink ajánlják!
Kultúra, emp @ 2016. január 7., csütörtök, 09:46
Koncertek
Nightwish - Decades: Europe 2018 Tour
november 20.,
BudapestArena
Zeke
november 23., 20:00,
Robot
Skalstorm European Tour MMXVIII
november 25.,
Lovarda Egyetemi Kulturális és Konferenciaközpont
Aebsence, Amáliák
december 1., 20:00,
Supersonic - Blue Hell & Kvlt
MTV Headbanger’s Ball Tour 2018
december 2.,
Barba Negra
Takida, Smash Into Pieces, Writing the Future
december 2.,
Dürer Kert - Room 041
Nazareth - 50th Anniversary Tour
december 5.,
A38 Hajó
továbbá
© 2001-2018 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.038 seconds to render