The Moon and the Nightspirit – Mysterion Mega – új dal


Március 17-én Metanoia címmel jelenik meg a The Moon and the Nightspirit új albuma. A melankolikus ˝pagan/neofolk˝ népzenét játszó duótól most Mysterion Mega címmel hallgathattok meg egy újabb dalt.


A Metanoia címmel az aranykor visszatértére utalnak, a gyökerekhez való visszatérésre. De mit érthetünk itt aranykoron? Szabó Mihály zeneszerző-szövegíró szerint a spiritualitás elérését, de nem feltétlenül a régi idők, inkább csak valami tiszta állapot tekintetében. Hamvas Béla művei adják az ihletet, az ő metafizikája fontos számukra, és még az új lemez borítóján is szerepel egy idézet a filozófustól. E szerint „az aranykor nem történeti korszak, hanem állapot”.
 

Mit kezdjünk viszont azzal, hogy mindeközben vannak olyanok, akik másféle aranykorról beszélnek, ezoterikus üzeneteket közvetítenének, de közben csak a legdurvább ködevésig jutnak el? Szabó szerint nyilván nekik semmi közük az ilyesmihez, a zenekar egy alaptudáshoz ragaszkodik, annak igyekszik megőrizni a tisztaságát. „Persze nem az a célunk, hogy cseppeket áruljunk” – mondta, hozzátéve, hogy nem megváltoztatni vagy téríteni akarnak, inkább csak segíteni rátalálni a Hamvashoz hasonló forrásokra. Vagy Weöres Sándorra, akinek a játékosságát tekintik mércének, s már Az első tündér megidézése daluk címében is igyekeztek megmutatni a hatását.


A zenekar tagjaival a Magyar Nemzet Online – MNO.hu kultúra rovatában olvashattok egy bővebb interjút.
 
Akela, Jó’vana Akela, Jó’vana
április 05.