Black Sabbath – egy album, amely megváltoztatta a heavy metalt

1970. február 13-án (abban az évben ráadásul pénteken) jelent meg a Black Sabbath első önmagáról elnevezett nagylemeze, ami alapjaiban változtatta meg heavy metal műfaját.
 
Az 1968-ban alakult Birmingham-i banda a kezdeti időkben Earth néven működött, mígnem a négy srác (John „Ozzy” Osbourne, Tony Iommi, Terence „Geezer” Butler és Bill Ward) közösen elment egy Boris Karloff filmre. A rémfilm eléggé riogatta a közönséget, így a fiúknak az az ötlete támadt, hogy egy ilyen film címét vegyék fel. Így jött a név: a Black Sabbath, amelynek jelentése „fekete szombat„, és amelyből a „sabat” a zsidók szent napját jelenti. A névváltással egyidőben kezdtek el az okkultizmus és horror témák által inspirálta dalszövegeket írni, melyeket mélyre hangolt gitárhangzással szólaltattak meg. De írtak dalokat társadalmi és politikai kérdésekről, háborúkról, drogokról és kábítószerekről. Mindenesetre a névváltás meghozta a csapat szerencséjét. Szerződést kaptak a Vertigo-nál, ahol is 1970-ben megjelent első lemezük, Black Sabbath címmel. A kritikusok körében azonban nem ez lett a figyelemfelkeltő remekmű. Még ugyanebben az évben ki adták Paranoid című kis és nagylemezüket, amely végleg elinditotta őket a világhír felé. A nagylemez a brit albumlistán 8. helyig jutott, és 23. lett a Billboard lemezeladási listáján Amerikában.

A legnagyobb problémánk mindig az volt, hogy azoknak az embereknek, akikkel felvételt készítünk, elmagyarázzuk, hogyan épül fel a hangzásunk… Nem voltak képesek felfogni, hogy mi olyan zenekar vagyunk, akik együtt szólnak jól, nem számít az egyes zenészek hogyan szólalnak meg egyénileg. Ez tulajdonképpen egy „azt kapod, amit látsz” helyzet: csak besétáltunk, bekapcsoltuk az erősítőt és játszottunk!” – Tony Iommi