Nocel (2014)


    Csak a nagyságos Lucifer a megmondhatója, hány black metal hordából keveredett össze a lengyel Furia zenekar, akik 2003-tól léteznek ezen a néven, de a banda tagjai már jó ideje letették a voksukat a stílus mellett. A legismertebbek az oldalsó ágak közül talán a Massemord és az Arkona, de megannyi lengyel underground bandában megfordultak már a tagok. Ennek tudatában és a borítót elnézve nagyon szikár, igazi töviskoszorúba burkolt ős-black anyagra számítottam a Furia új kiadványán, de a számításaim ezúttal nem jöttek be. A Nocel egyszerre hozza a régi sulis hangulatot, mégis meglepően sok dallamot, harmóniát hordoz magában, amihez a könnyen emészthető vokál is sokat tesz, ezt egyébként a Nihil nevezetű mindenesnek köszönhetjük (basszus, dob programozás, gitárok, dalírás…). Mielőtt a programozott dob elriasztana, megnyugtatok mindenkit, hogy ezt nem igazán lehet észrevenni az anyagon, mert érdekes módon Namtar közreműködésével valódi dob is rögzítésre került a lemezen, így igen sűrű hangzást adva a cuccnak. Korábban a zenekar Martwa Polska Jesien c. első kiadványával találkoztam csak, amihez képest sokat változott a zenekar az elmúlt évek alatt, az a lemez az előzetesen leírt elvárásaim jegyében fogant, igazi csemege volt.
    Ennek a lemeznek a hangulatát idézi a nyitásként remek Opętaniec, a bandától már megszokottnak mondható punkos, bunkó meneteléssel, tetszetős blackes monotonitással és emészthető dalszerkezettel, játékidővel.


    A Ptaki Id± szövegelése már messze nem ilyen érdekes, a remek gitártémák és a gyorsulás is csak időleges energiákat mozgósít, mert a dal második percében bekövetkező, ütősnek szánt lassulás egyszerűen kinyírja az egészet. Atmoszférikus black esetében sem szoktak egy ilyen tempóváltással ennyire kiherélni egy dalt, de itt sikerült. A rövidre vágott Zamawianie Drugie folkos, dallamos lazulása felébresztette bennem újra a kíváncsiságot, amit a 13 perces Niezwykła Nieludzka Nieprzyzwoito¶ć tudott csak hasonlóan sutba vágni, mint azt korábban a Ptaki tette. A meglehetősen skizofrén kezdés után a játékidő felhízlalása érdekében itt sem bírták ki unalmas akusztikus pötyögés nélkül a lengyel srácok, de legalább 5 percet sikerült ebből az időből érdekessé tenni. Ős Burzum hangulattal akarhatták indítani a Nigdy I Nigdzie című tételt is, de a morgásoknak, narratív szövegelésnek köszönhetően inkább hiányérzetet generáltak bennem, mint nosztalgiát. Ezt az érzést egyébként a teljes játékidő alatt sikerült megidézniük, mert rengeteg jó ötletet, hangulati elemet puffogtatnak el az albumon, csak sajnos bármiféle koherencia, összekapcsolódás, egység nélkül. Rutin szagú lett a My Bełkocz± középtempós zakatolása is, ezt követi a Beze Mnie, amiben megmutatják, mennyi tudás és energia rejlik ebben a felállásban, ha igazán akarnak. A rövidke tétel az album legjobb dala a kezdéssel egyetemben. A záró Ogromna Noc szintén a jobb dalok közé tartozik és ebben a dalban végre működik a tempóváltás anélkül, hogy lerombolná a szépen felépített menetirányt. Itt végre felüti a fejét a misztikum is, amit alap esetben elvártam volna tőlük.
    Egészen átlagos lemez ez egy adag kiváló underground arctól, akik a Furia mellett több projekttel is szórják a lemezeket, stílusgyakorlat vagy kötelező megjelenés. Akik ismerik a zenekart, azoknak nosztalgikus időtöltés, akik még nem, azok a régebbi lemezekkel kezdjenek…

Furia_Nocel_2014
Kiadó:
Stílus:
black metal
Értékelés:
 
Pont
: 8.5 / 10
 
Külalak
: Átlagos
 
Hangzás
: Jó
Dalok:
1.Opętaniec
2.Ptaki id±
3.Zamawianie drugie
4.Niezwykła nieludzka nieprzyzwoito¶ć
5.Nigdy i nigdzie
6.My bełkocz±
7.Beze mnie
8.Ogromna noc
Írta:
boymester
2015. szeptember 13., vasárnap, 14:41
Facebook:
Embrace Of Thorns - Scorn Aesthetics (2018)
Kritika, boymester @ 2018. november 17., szombat, 11:43
Lucifer's Child - The Order (2018)
Kritika, boymester @ 2018. november 16., péntek, 06:18
Sorcier Des Glaces - Sorcier Des Glaces (2018)
Kritika, boymester @ 2018. szeptember 18., kedd, 16:24
Mare - Ebony Tower (2018)
Kritika, boymester @ 2018. szeptember 8., szombat, 13:51
P.H.O.B.O.S. - Phlogiston Catharsis (2018)
Kritika, boymester @ 2018. szeptember 8., szombat, 13:26
Chaos Invocation - Reaping Season, Bloodshed Beyond (2018)
Kritika, boymester @ 2018. augusztus 11., szombat, 18:40
Koncertek
Zeke
november 23., 20:00,
Robot
Skalstorm European Tour MMXVIII
november 25.,
Lovarda Egyetemi Kulturális és Konferenciaközpont
Aebsence, Amáliák
december 1., 20:00,
Supersonic - Blue Hell & Kvlt
MTV Headbanger’s Ball Tour 2018
december 2.,
Barba Negra
Takida, Smash Into Pieces, Writing the Future
december 2.,
Dürer Kert - Room 041
Nazareth - 50th Anniversary Tour
december 5.,
A38 Hajó
Ensiferum - Acoustic on Tour 2018
december 5.,
Dürer Kert
továbbá
© 2001-2018 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.061 seconds to render