Fear, Hate & Corruption (2016)

A Metal Archives brutális death metalként jegyzi a svájci DarkRise nevű csapatot, de amit e címke alatt érteni szoktunk, annak nem sok köze van a Fear, Hate & Corruption lemezen hallottakhoz. Ez itt mezei death metal, némi thrash és hardcore elemmel kiegészülve, legalábbis ami a szóban forgó lemezt illeti. A banda már 1998 óta létezik, az ismertetőm tárgya pedig az ötödik nagylemez a sorban.

A Fear, Hate & Corruption magán hordozza a rutin egyértelmű jegyeit, biztos sokat fejlődött a banda, ha a kiadó azt állítja a promó CD-hez mellékelt biográfiában, de az album még így is egy felejthető átlagprodukció. Russ Russell producelte a lemezt, aki a Napalm Death, Dimmu Borgir és egyéb hasonlóan elismert csapatokkal dolgozott együtt, de ez csak nevekkel való dobálódzás. Nem mondom, a fiúk törekednek, igyekeznek ott lenni a tűz körül, a legnagyobb bandákkal turnéznak együtt, és abban sem kételkedem, hogy élőben megállják a helyüket, de, hogy Kirk Windstein szavaival éljek, mindenki azzal főz, amije van a spájzban. Azonban, ami a DarkRise éléskamrájában található, az csupán a szokásos, unalomig ismételt, hétköznapi ételekhez elég.


Ha apró részleteire bontanánk az itt hallható tíz nótát, sok ígéretesnek tűnő pillanattal találkoznánk. Egyébként is, van itt minden: kétlábdobszőnyeg, középtempók, kapkodós tika-tika, blastbeatek, death metal riffek és hörgős ének. Utóbbit egy HC-s Glen Bentonként tudnám jellemezni. A baj csak az, hogy puszta elemekről beszélünk. Megvan minden alkatrész, össze is szerelték azokat a leírás alapján, de lelket nem lehelt beléjük senki. Már nagyon rég lefoglaltam ezt a lemezt a promó CD-k közül, időközönként be-beraktam a lejátszóba, megpróbáltam egyre közelebb kerülni hozzá, de rájöttem, hogy egyszerűen nincs mihez. A nyersanyag már elsőre megmutatkozik, annál közelebb viszont nem lehet kerülni. Az embernek nincs mibe beleélnie magát. Szólnak a témák egymás után, de a jelenkor death metal felhozatalához viszonyítva, ezek mind másod-, harmadrangú megoldások. Egyetlen dalt sem tudnék kiemelni. Tipikus példája annak, amikor minden egyezik, de a legfontosabb összetevő hiányzik: a spiritusz.Néhány refrén esetében akár a banális jelzőt is megemlíthetném, a pergő hangja sokszor idegesítően kalapál, a riffek javarészt szürkék, a vokál nem oszt, nem szoroz, a szövegek pedig közhelyektől hemzsegnek. Ha még egy dalban elénekli valaki, hogy „minden nap egy új harc,” már ezért levonok egy pontot. Nincs miért ezt hosszasan vitatni; akik kellőképpen jártasak a death metal ösvényein, azok nem fogják ilyesmivel tölteni az idejüket, főleg, hogy death metal lemezből akad több szakajtóra való. A beépített HC-s elemek sem tesznek hozzá semmi különlegeset a lemezhez. Death metalnak vérszegény és ártalmatlan, brutálisnak nevezni pedig egyenesen túlzás. Sőt, nevetséges.

Házibulis vadulásokhoz, pogózáshoz ideális lehet a csapat új lemeze, de amennyiben mélyebb tartalomra vágysz, máshol keresgélj. Én és a DarkRise útjai itt egyelőre elválnak.
DarkRise_Fear_Hate_Corruption_2016
Kiadó:
Stílus:
death metal
Értékelés:
 
Pont
: 6 / 10
 
Külalak
: Szörnyű
 
Hangzás
: Átlagos
Dalok:
1.Do or Die
2.Allegiance
3.You'll Burn for This
4.Cold
5.Blinded
6.A Solid Plan
7.End of Our World
8.Just Before
9.Fire
10.Christ Sucks
Írta:
farrrkas
2016. május 16., hétfő, 00:13
Facebook:
DarkRise - Realeyes (2013)
Kritika, zeba @ 2013. április 28., vasárnap, 13:01
Nile, Melechesh, Dew-Scented @ A38 - 2011-01-22
Koncertbeszámoló, butch @ 2011. január 27., csütörtök, 19:27
Koncertek
Midnight, Ketzer, Slaegt, Iron Steel, Havária
április 22.,
Dürer Kert - Room 041
Imperial Triumphant, Mord'A'Stigmata, Zaum
április 23.,
Dürer Kert - Kisterem
Europe Under Black Death Metal Fire
április 26.,
Dürer Kert
Strange Rain Tour 2019
április 27.,
Supersonic - Blue Hell & Kvlt
Unleashed Bastards Tour
április 28.,
Végállomás Klub
The Iron Maidens
május 4.,
Dürer Kert
Tarja Turunen
május 5.,
Szent György napok
Moonglow World Tour 2019
május 6.,
Barba Negra Track
továbbá
© 2001-2019 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.037 seconds to render