Aorlhac
L'esprit des vents (2018)

    Számomra eddig ismeretlen banda lemezét kapta meg a Forgács virtuális postaládája, a feladó a francia L.A.D.L.O. volt, akik istállóját erősíti a szintén francia Aorlhac. A banda trióként alakult 2007-ben, egy demo, kettő teljes album és egy válogatás után 2010-ben befejezték pályafutásukat, nem telt tétlenül ez a három év, de amilyen gyorsan jöttek, olyan gyorsan el is tűntek. Az elmúlt hét esztendőben csend övezte a csapatot, amit 2017-es újra aktiválódás tört meg, most márciusban pedig megjelenik harmadik teljes albumuk, a L'esprit des vents, ami egy trilógia harmadik részeként zár le egy történetet, erről lemezeik címe is árulkodik. 
    Elsőre megragadott a borító látványa: holdfogyatkozós természeti képet fest elénk, egy misztikus kékségbe burkolódzó éjszakai örvényt. Percekig képes voltam bámulni, szinte húzott a monitoromba a hold körüli fényesség! A festmény egyébként Stan W-D munkája és aki valamilyen fizikai formában magáévá teszi a lemezt, az kap még a belső oldalakon és a szövegkönyvben is hasonló szépségeket.
    Mielőtt nekiálltam volna az új album meghallgatásának, ami 58 perc játék időt ígér és amin 10 dal osztozik, beleástam magam a csapat múltjába, az első kettő lemezzel kezdtem az ismerkedést, a 2008-as À la croisée des vents és a 2010-es La cité des vents címűekkel, hogy tudjam mire is számítsak, és azért, hogy kapjak egy iránymutatást azzal kapcsolatban, hogy tudott-e változni a banda az első kettő lemezhez képest, miben fejlődtek, merre haladtak. Nos zeneileg nem változtak élesen, érettebbek lettek, összeszokottabbak, a hangzásuk fejlődött. S, hogy mit is játszanak tulajdonképpen? Epikus/himnikus történelmi fekete fémnek mondanám. 

   
   Szóval igen hosszú utazásra készülhetünk, és az elején le kell szögeznem, hogy nem a hossza miatt, hanem inkább a zene miatt nehéz a kiadvány! Nem is tudok külön címeket kiemelni és részletezni, mert annyira tömör a mű, hogy egyben kell kezelnem. Az elején felcsendülő hangokból mindenki tudni fogja, mire számíthat: kitűnő gitárjátékra,
NKS és Lonn mesterei a húrosoknak, mindamellett, hogy kiválóan kezelik őket, a gondolataikat meg is tudják valósítani általuk! A következő ami fel fog tűnni, az Spellbound vokális munkássága: tele erővel és csordultig érzelmekkel, amelyeket képes a hallgatóra kivetíteni, ráadásul ezt sokféle hangon tudja megtenni, unalom kizárva! A dobokat egy vendég zenész, Ardraos kezeli (aki számos másik bandában is érdekelt), játéka a sebességre épül, ahogy a húrosok megkövetelik, megfelelő támaszt ad a többieknek és húzást a zenének. Egy szó, mint száz: akinek az első percek örömet fognak okozni, azoknak könnyedén és gond nélkül le fog peregni az egy óra, észre sem fogják venni az idő múlását.
    Alapvetően az Aorlhac tehát a hagyományosabb megközelítésű, gitár-basszus-dob hármassal előadott black metalt játssza és mégis sikerült nekik egy epikus, már-már majdnem szimfónikus hatást elérniük mindenféle extra hangszer megszólaltatása nélkül, ezáltal elkerülték azt, hogy túlságosan színpadias és „divatos” legyen a zenéjük. A változatosság oltárán is sikerült azért a srácoknak áldozni, a megfelelő pillanatban felcsendülő gitárszóló, a szerzetesi kántálás, rövid részlet egy népies eredetű hangszertől, az anyanyelven előadott narráció és az akusztikus betétek mind emelik a produkció színvonalát!

   
   Hangzásilag semmi kivetnivalót nem találtam az albumban. A két fő domináló elem, a gitár és az ének van a középpontban, de ezeknek is kell, mert ugye „ők viszik a hátukon” a produkciót. A basszus kissé lejjebb dübörög, olyan jellemzően franciásan szól az egész. A dobokat minden sebességi fokozaton szépen hallani lehet, ezért is jár a pacsi! A stúdiós munkálatokat egyébként a banda gitárosa
NKS végezte, így még jobban meg tudták valósítani a megálmodott világot.
   A végén érdekesség képpen megjegyezném, hogy az Aorlhac a Franciaország déli részén élő okcitán népcsoport történelmének és mondáinak állít emléket szövegeiben, egy igen ősi kultúráról van szó, Okcitánia már az őskorban lakott volt, a történelem folyamán a kelták foglalták el utoljára akik legfontosabb törzse a gallok voltak. Szóval ha a zene hallgatása közben egy csata jelenet ugrik be Neked, ahol a gallok a római légiókat pofozzák le, ne csodálkozz rajta, mert a zene ehhez kiváló alapot nyújt! Még ha a francia szövegeket nem is értjük, de mégis az előadott hangok által megérthetjük, hogy a zene miért lett ilyen epikus és himnikus.


    Ugye említettem, hogy az új album egy trilógia lezárása. Nagyon a szívemhez nőtt, ezért remélem, hogy csak egy történet lezárása ez a közel egy óra és nem egy pályának! Winterfylleth, Forefather rajongóknak melegen ajánlott muzsika!

Aorlhac_Lesprit_des_vents_2018
Kiadó:
Stílus:
black metal
Értékelés:
 
Pont
: 10 / 10
 
Külalak
: Gyönyörű
 
Hangzás
: Jó
Dalok:
1.Aldérica (04:49)
2.La révolte des tuchins (06:20)
3.Infâme Saurimonde (08:43)
4.Ode à la croix cléchée (04:33)
5.1802-1869 | Les méfaits de Mornac (06:51)
6.Mandrin, l'enfant perdu (05:16)
7.La procession des trépassés (06:50)
8.Une vie de reclus (quand les remparts ne protègent plus) (06:05)
9.L'ora es venguda (06:40)
10.L'esprit des vents (01:45)
Írta:
McFrost1977
2018. február 24., szombat, 15:41
Facebook:
McFrost1977 2018. március 4., vasárnap, 18:26
McFrost1977
Csatlakozott:
2015. augusztus 28.
Hozzászólások: 1769
Teljes album meghallgatható itt:

https://ladlo.bandcamp.com/album/lesprit-des-vents
--
Én gyönyörű életem,
szarvas, vidd tovább.
Én csodaszép életem,
róka, vidd tovább.
McFrost1977 2018. február 24., szombat, 19:11
McFrost1977
Csatlakozott:
2015. augusztus 28.
Hozzászólások: 1769
Válasz Necron üzenetére:

Helló!

Köszi a cikket és az ismertetőt, mivel erről a bandáról, sajnos, még nem hallottam, de engem garantáltam "megvettek"!


H!
Szívesen!
--
Én gyönyörű életem,
szarvas, vidd tovább.
Én csodaszép életem,
róka, vidd tovább.
Necron 2018. február 24., szombat, 17:59
Necron
Csatlakozott:
2011. november 4.
Hozzászólások: 400
Helló!

Köszi a cikket és az ismertetőt, mivel erről a bandáról, sajnos, még nem hallottam, de engem garantáltam "megvettek"!
Koncertek
Imperial Triumphant, Mord'A'Stigmata, Zaum
április 23.,
Dürer Kert - Kisterem
Europe Under Black Death Metal Fire
április 26.,
Dürer Kert
Strange Rain Tour 2019
április 27.,
Supersonic - Blue Hell & Kvlt
Unleashed Bastards Tour
április 28.,
Végállomás Klub
The Iron Maidens
május 4.,
Dürer Kert
Tarja Turunen
május 5.,
Szent György napok
Moonglow World Tour 2019
május 6.,
Barba Negra Track
Vienna Metal Meeting 2019
május 11.,
Arena
továbbá
© 2001-2019 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.093 seconds to render