Világteremtő (EP) (2017)
A tavalyi évben húsz éves fennállását ünneplő, atmoszférikus progresszív death metalt játszó kisvárdai Moon of Soul zenekar zeneileg egy meglehetősen termékeny, pályáját tekintve viszont egy annál rögösebb utat tudhat magáénak. Az 1996-ban alakult csapat hazai viszonylatban is azon kevés zenekar közzé tartozik, akik kitartásukkal, kreativitásukkal és legutolsó sorban töretlen, jócskán megtépázott lelkesedésük ellenére is kitartóan dolgoztak, és jelenleg is dolgoznak a pillanatnyi siker illúziókat szertefoszlató mezsgyéjén. Kezdve az 1998-ban megjelent Világ fölötti mozdulat című demójukkal, az időközbeni, majdhogy teljesen átszerveződött zenekari felállásukkal (jelenlegi felállásuk: Csernyánszky Gábor - gitár/ének, Csernyánszky Tamás - gitár, Pilcsák Soma - basszusgitár, Molnár László - dob, ifj. Ficsór Gyula - billentyűk), az elismerő pozitív kritikákkal, az Evergrey, az Opeth és a The Ocean előtti fellépéseikkel, valamint országos turnéikkal, egészen a 2014-ben kiadásra került a Hangóceán című lemezükig bezárólag. Zenéjükben a szférikus prog-death metal, azon belül is a Death-re és a Cynic-re jellemző bonyolult technikai megoldások egyedi módon ötvöződnek az Opeth, a Psychotic Waltz és a Dream Theater progresszív dallamvilágával, melyeket a sajátos, belső forrásokból táplálkozó szövegeik, verseik tesznek még egyedibbé.
 
 
Öt számos Világteremtő kislemezük szövegvilágnak meghatározó üzenete a transzcendens világgal való kapcsolat keresése. Minden szöveg egyben üzenet egy másik világból és ugyanakkor törekvés e belső világok felé is. Komplex és egyben atmoszférikus dallamaikkal kalauzolnak minket a lélek és szellem végtelensége felé, ahogy teszik azt a kezdésként megszólaló lassú, doomosnak is nevezhető, szirmonként kinyíló zseniális improvizatív szerkezetekkel felépített The Other Side progresszív rockos dallamiban is. Az ezt követő címadó Világteremtő daluk az Opeth korai, és a klasszikus ’70-es évek hard rock érájával párhuzamot vonható, nem túlerőltetett komplex technikása melo-prog-death metalos vonalára hajaz. Aminek egyéni, kifejező jelentést kölcsönöz a saját belsőnket formáló ˝Világteremtő˝ ént központba helyező magyar nyelvű szövege.
 
Látsz e távolabb, mint önmagad.
Szembe tudsz nézni, a túlsó parttal?

 

A Brothers Of Sky vastag veretű prog-metalos szálai, valamint a klipes Univerzum egyszerre több témán is futó bonyolult építménye lelkünk égi szférájáig nyúlnak fel, ezáltal is lépcsőt biztosítva szellemünk szabadságának. Az EP-t záró Világszakadás erős Dream Theater-ös ihletésű dallamvilágával egyfajta zenei kozmikus átjárót nyit az ősök szelleme és a ma emberének tompa tudata között. Üzenetként hordozva a hétköznapok ˝kincsein˝ felülálló lelki, spirituális tudást.

A Moon Of Soul mostani kislemezén ismételten 100 %-os tudta felvonultatni az őket leginkább jellemző zenei esszenciákat: a komplexitást és különös transzcendentális atmoszférát. Ez mindenképp elismerendő, és dicséretükre váló.

Végére pedig személyes meglátásom: Ez a zenekar sokkal többre érdemes, mint amennyit eddig elért. Hallgassátok őket!
  


Moon_Of_Soul_Vilagteremto_EP_2017
Kiadó:
Stílus:
atmoszférikus progresszív death metal
Értékelés:
 
Pont
: 9 / 10
 
Külalak
: Szép
 
Hangzás
: Kiváló
Dalok:
1.The Other Side
2.Világteremtő
3.Brothers Of Sky
4.Univerzum
5.Világszakadás
Írta:
Armand
2018. április 7., szombat, 18:26
Facebook:
Koncertek
Kalmah, Vreid, Slegest
december 14.,
Dürer Kert - Room 041
Kingmaker Tour
december 18., 20:00,
Barba Negra
Nomad lemezbemutató
december 19., 19:00,
ELLÁTÓház
III. METAL-X-MASS
december 22., 18:00,
Hemo Klub
Fekete Zaj Tél 2018
december 28.,
Dürer Kert
Christmass Blackmass IX.
december 28.,
Ti-ti-tá
ExtremeNoiseFest 2018
december 29.,
Szerencsi Rákóczi Vár
továbbá
© 2001-2018 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.03 seconds to render