Nigredo
Flesh Torn - Spirit Pierced (2018)
Bevallom, hogy Görögország számomra soha sem számított a fekete fém őshazájának, és figyelmemet kezdetben jobban le is kötötték az északi égtáj festett arcú ördögei. Később, ahogyan egyre jobban elkezdett kiszélesedni, és mindinkább nemzetközivé válni a stílus, úgy jelentek meg sorra az egyedülálló, és sajátos jegyeket is felvonultató más nációjú zenekarok.
Mindezek ellenére, Hellász kulturális sokszínűsége már a kezdetek elején is magában rejtette azt a lehetőséget, hogy megfelelő táptalaja legyen annak, hogy a helyi underground zenei élet is kitermelje a maga black metal elitjét. E „könnyűzenei vállalkozás” során pedig olyan zenekarok szereztek maguknak világhírnevet, mint a Varathron, Ravencult, Rotting Christ, Kavir, Aherusia stb. Azt pedig tudjuk jól, hogy ha egy üzlet beindul… Ennek tükrében pedig nem is lehet oly’ meglepő, hogy a fent nevezett zenekar egy 2015-ös demó után, szinte a teljes ismeretlenség homályából előbújva jelentette meg első egészestés korongját még ez év áprilisában.

A görög zenészek első albuma a Transcending Obscurity Records kiadón keresztül jelent meg Flesh Torn - Spirit Pierced címmel. A mintegy nyolc opusban a Nigredo tagjai minden tőlük telhetőt elkövetnek, hogy színtiszta feketeséggel mételyezzék a lelkünk. A zenészek által kiadott zenei anyagtól nem kell feleslegesen sokat várnunk, de amit és ahogyan teszi, azt megbízható, és korrekt minőségben teszi. (Akiknek pedig mondanak is valamicskét az olyan zenekarok, mint a Ravencult, Embrace Of Thorns vagy a Dephosphorus, azok talán már előre is csettintgethetnek.) A görögök által játszott zenét talán leginkább a nyersesség és az intenzitás határozza meg, de mindezek mellett alapvetőnek bizonyul a thrash és death metal elemek használata is. (Ha egyfajta furcsa perverziótól felfűtve alkotóelemeire szeretnénk bontani a hellének zenéjét, az nem sokban különbözne a Bolzer-től, persze attól azért sokkal koszosabb megközelítésben.)

Viszont kénytelen-kelletlen vagyok megjegyezni, hogy egy ilyen intenzitású korong hosszú távon kiveheti az emberből az erőt, s ez sajnos hamar a koncentráció rovására mehet. Szó sincs unalmas betétekről, vagy alkotói válságról, egész egyszerűen az edzett zenehallgatók számára is fárasztó lehet ez a tempó, nem is beszélve arról, hogy közben közel 42 percen keresztül próbálja Maelstrom, a zenekar dobosa péppé dobolni az agyunk. Ellenben a basszusfutamok és a gitártémák ötletesek, a stílus keretein belül pedig még színesnek is hatnak hosszas barátkozás után.
Jobban szemügyre véve a zenekart talán csak számomra nem tűnik véletlennek az, hogy a banda valamelyest a Ravencult oldalhajtásaként aposztrofálható, hiszen a Nigredo zenészei volt, illetve jelenlegi Ravencult tagok. Mindezek ismeretében nem lehet meglepő az sem, hogy Alexis Papatheofanous a zenekar központi motorja.

Annak pedig végképp senki se dőljön be, hogy a muzsikusok első albumos előadóként jelentkeznek, hiszen az első hangok felcsendülésétől érezni fogjuk, hogy tapasztalt, veterán zenészekkel van dolgunk. Gyakran sok apró téma zsúfolódik össze egy-egy nótában, szerencsére ez nem azt jelenti, hogy oda nem illő progresszív elemek sora nehezedne ránk. Kicsit talán rossz szájízzel töltheti el a hallgatót, hogy már az első nótában mindent, mint egy lavinát rázúdítanak. Az album nyitó nótában szinte minden puskaporát ellövi a zenekar, s a későbbiekben is csak kevés új elemet sikerül beleszőni a dalokba. Ami viszont  vitathatatlan, hogy az album nyolc nótája mindenki örömére – talán mások kárára – végig egységes minőséget képvisel, egyben hallgatva azonban a legedzettebb zenerajongók számára is komoly energiákat emészthet fel.Mindezek után mit is mondhatnék? Apró állítások a hangzásvilágban, s az arányokban és már jöhet is a második lemez! Aki most ismerkedik a stílussal, az mindenféleképpen tegyen egy próbát a fenti formációval, még akár ebben az erős nemzetközi mezőnyben is!

8,5 / 10
Nigredo_Flesh_Torn_Spirit_Pierced_2018
Kiadó:
Stílus:
Black Metal
Értékelés:
 
Pont
: 8.5 / 10
 
Külalak
: Szép
 
Hangzás
: Jó
Dalok:
1.Ten Repellent Antiforces
2.Necrolatry
3.Choronzon Possession
4.Mental Glimpses at Cosmic Horrors
5.Saturnian Death Cult
6.Sons of Worthlessness
7.Towards the Monolith
8.Raging Tides of Time
Írta:
Zoolixius
2018. július 2., hétfő, 09:17
Facebook:
Koncertek
Nightwish - Decades: Europe 2018 Tour
november 20.,
BudapestArena
Zeke
november 23., 20:00,
Robot
Skalstorm European Tour MMXVIII
november 25.,
Lovarda Egyetemi Kulturális és Konferenciaközpont
Aebsence, Amáliák
december 1., 20:00,
Supersonic - Blue Hell & Kvlt
MTV Headbanger’s Ball Tour 2018
december 2.,
Barba Negra
Takida, Smash Into Pieces, Writing the Future
december 2.,
Dürer Kert - Room 041
Nazareth - 50th Anniversary Tour
december 5.,
A38 Hajó
továbbá
© 2001-2018 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.037 seconds to render