Building Bridges (2018)
Eléggé vártam a Dystopia friss anyagát, mert a négy évvel ezelőtti Way to Unfold c. második albumukat - amivel közelebbről is megismertem a csapatot - eléggé megkedveltem. Így kíváncsi voltam milyen irányba lép tovább a 2004 óta aktív szegedi négyes, akik 2016-ban megjárták a Wacken-t is, miután megnyerték a Wacken Metal Battle hazai versenyét.


A kíváncsiságom mellé bizakodás is társult és azt kell mondjam, ez nem is volt alaptalan. Már a lemez előzeteseként kihozott Purge Yourself klipje is azzal biztatott, hogy még inkább a dalokra lesz kihegyezve az új anyag. Ez egy zeneileg talán kevésbé, mondanivalójában viszont annál súlyosabb darab. Kiváló választás volt első “életjelnek”.


Afelől nem volt kétségem, hogy a lemez hangzásával bármilyen gond lesz, hisz az utóbbi években a Miracle Sound stúdióból rendre príma lemezek kerültek ki.

A Vári Gábor - gitár, ének, Mezey Balázs - gitár, Bajusz Péter - basszusgitár és Rácz András - dobok felállású banda a Building Bridges képében egy kvázi konceptalbumot készített, amiben a dalokkal egy spirituális utazásra visz a zenekar, ami az emberi lélek kilenc szakaszán át eljuthatunk az öntudat felé. Érdemes tehát a szövegeket is figyelemmel kísérve hallgatni az albumot.


Rögtön a nyitó Free-Fall egy remek, a szó legjobb értelmében vett slágergyanús darab, aminek a refrénjét minden bizonnyal Vári Gáborral üvölti majd a közönség, a dal végi bólogatós, groove-os rész pedig kollektív headbangelést sejtet.
A másodikként érkező - szerintem klipért kiáltó - The Door That Never Opened az együtténeklős kórusa jogán simán lehetne stadionrock egy kontinenssel arrébb. Talán a 5FDP emlegetése sem nagy hülyeség ennek kapcsán. Vári Gabiékban is jócskán ott a potenciál.

Az egyik kedvencem a Silent Observer, ebben azt gondolom mindent sikerült beletenni, amitől a Dystopia zenekart szeretni lehet. Úgy sikerült a zakatolós kezdés után egy dallamos és nagyívű refrénnel bíró dalt írniuk, hogy közben végig megmaradt a súlyosság is, valamint nem hiányoznak belőle a meglepő húzások sem. Sőt, még egy kis túlzással klasszikusnak is nevezhető gitárszóló is belefért. Igazi modern metal nóta!

Stranded and Confined igazi slágeres téma, amit a refrénen túl a gitárszóló és a is emlékezetessé tesz. Simán mehetne a rockrádiókban, ha lenne igazság. Egyébként egy “alattomos” dal, észrevétlenül beeszi magát a fejbe. ;-)
A What Does the Beast Say? doomosan (talán még a Black Sabbath emlegetése sem túlzás a nyitányra) indít, és a lassú húzása végig meg is marad, de egyébként ez is egy rafináltan megírt, több rétegű nóta, ami lassan adja meg magát.


A szintén klipesített The Remedy Engine sodró lendületével, remek refrénjével és még mi mindennel csábít arra, hogy ismét és újra nekifussak a lemeznek, ami kis túlzással minden hallgatással tud újat nyújtani. Ez pedig számomra több, mint elég, és úgy gondolom ez elegendő dícséret egy csapatnak.


Mindenképp érdemes szót ejteni a lemez borítóról, a bookletről és az egész grafikai megvalósításról is. A Barber’s Art mögött álló Kókai Barnabás munkáit egyébként is szeretem, de meg kell hagyni, nagyon illik a tartalomhoz a grafikai megvalósítás is, amiben része volt Zsember Zsófinak, akinek az új Dystopia logo köszönhető.

A banda feladta magának a leckét, nem lesz könnyű dolguk, ha a következő lemezen még feljebb akarják (és miért ne akarnák?) tenni a lécet.
Dystopia_Building_Bridges_2018
Kiadó:
Stílus:
modern metal
Értékelés:
 
Pont
: 9 / 10
 
Külalak
: Gyönyörű
 
Hangzás
: Kiváló
Dalok:
1.Free-Fall (04:05)
2.The Door That Never Opened (04:33)
3.Silent Observer (04:39)
4.Purge Yourself (03:36)
5.Stranded and Confined (04:31)
6.What Does the Beast Say? (03:18)
7.Building Bridges (04:51)
8.Hate is not a part of Me (04:13)
9.The Remedy Engine (03:45)
Írta:
9000Sanyi
2018. október 3., szerda, 11:02
Facebook:
Barbears - Enter The Bear (2015)
Kritika, 9000Sanyi @ 2016. április 25., hétfő, 18:35
Dystopia - Way To Unfold (2014)
Kritika, 9000Sanyi @ 2014. július 2., szerda, 17:01
Koncertek
Imperial Triumphant, Mord'A'Stigmata, Zaum
április 23.,
Dürer Kert - Kisterem
Europe Under Black Death Metal Fire
április 26.,
Dürer Kert
Strange Rain Tour 2019
április 27.,
Supersonic - Blue Hell & Kvlt
Unleashed Bastards Tour
április 28.,
Végállomás Klub
The Iron Maidens
május 4.,
Dürer Kert
Tarja Turunen
május 5.,
Szent György napok
Moonglow World Tour 2019
május 6.,
Barba Negra Track
Vienna Metal Meeting 2019
május 11.,
Arena
továbbá
© 2001-2019 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.043 seconds to render