Norilsk
Weepers of the Land (2018)
Még októberben adta ki Weepers of the Land címmel legutóbbi mini-lemezét a kanadai death/doom metalos Norilsk. A fagy és a jég világából ihletett merítő csapat lemeze négy új kompozícióból áll, melynek olyan zenészek közreműködésében készült el, mint Damian Smith (Altars of Grief), Joshua Cayer (Longhouse), Ben Forte (North East Bistro, TGRE), és Mort Marion (Outrage AD, Blood Moon Knights). A lemez dalai már előbbi Le Passages Des Glaciers nagylemezük munkálatai során megszülettek, mondhatni annak egyenes folytatása, vagy egy újabb fejezete. A borítón most is William Blair kanadai festő (1859-1906) fagyos képvilágú alkotása látható.
 

A mini-lemezt indító No Sacred Ground egy 8 perc hosszú death/doom eposz, amelyben az Altars of Grief-ból ismert Damian Smith énekel. Galoppozós riffek, hosszú elnyújtott dörgések, amik gleccserek, a jég rianásának robajait szimbolizálják és, amiknek természeti szellemét Damian haragosan hörgő dallamaival mutatnak be. A vége felé, ahogy az sarkköri viharoknál is szokott, van némi csendesedés egy finomabb akusztikus madrigál képében, de ezek után újfent zúzdaként csapnak nyakuknak a jeges, szúrós dallamok. Az ezt követő lassabb rögökön kopogó The Way a fehér pokol hétköznapjait ábrázolja Mort Marion (Outrage AD, Blood Moon Knights) nehéz veretes, szabbatista ólomlábakon cammogó gitárjátékával. Az egésznek van egyfajta filmszerű hatása, amit talán a mozis narrátornak tudhatunk be.


A doom epikusabb hangjait megéneklő Toute la noirceur du monde nagy ívű gitártémáit szintén Mort Marion játszotta fel, a dalszövegét pedig Ben Forte (North East Bistro, TGRE) hozta. Ízes, dallamok, finom kiállások, erő és kegyetlenség. Csak úgy, mint a záró és egyben címadó Weepers Of The Land daluk monumentális, bő 10 perces depresszióban nyúló gitárharmóniái, amik olvadó jégcsapként csöpögtetik nyomasztó bánatukat Joshua Cayer (Longhouse) énekével, mormolásával, károgásával kísérve. A hideg is kiráz... Egyszerre van jelen benne a természet gyilkos ereje és megnyugtató, mámorító tisztasága.


A lemezen bonuszként szerepel még egy Tomber 7 Fois című szám, ami ha jól értelmezem egy Mylene Farmer (kanadai énekesnő, színésznő) átdolgozás, de ez csak a limitált számban megjelent, 4 paneles CD-n hallható. Mindenesetre a Weepers of the Land dalai hozzák a maguk megszokott fagyos dallamait a sarkvidéki légkör csonti hatoló, szívet, lelket dermesztő melankóliáját, amit egy jó pohár forralt bor, enyhén meglocsolva némi pálinkával gyógyhatásúan felmelegít. Azért csak bátran hallgassátok eme ridegséget.
 
Norilsk_Weepers_of_the_Land_2018
Kiadó:
Stílus:
death/doom
Értékelés:
 
Pont
: 8 / 10
 
Külalak
: Gyönyörű
 
Hangzás
: Kiváló
Dalok:
1.No Sacred Ground
2.The Way
3.Toute la noirceur du monde
4.Weepers of the Land
Írta:
Armand
2018. december 27., csütörtök, 11:11
Facebook:
Koncertek
Keep of Kalessin, Shade Empire, Malphas
június 23.,
Dürer Kert - Room 041
15 Years the Metal Mass
június 24.,
Barba Negra Track
The Flesh & Blood World Tour 2019
június 25.,
Barba Negra Track
Evolution Tour 2019
június 25.,
Budapest Park
Toto - 40 Trips Around the Sun Tour 2019
június 27.,
Papp László Budapest Sportaréna
Flogging Molly, Russkaja
július 3.,
Budapest Park
továbbá
© 2001-2019 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.038 seconds to render